Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pokopan zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa

Autor: Hina (H)

29.01.2010. 23:00
Pokopan zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa

Foto: Zvonko KUCELIN



U zadarskoj katedrali sv. Stošije danas je pokopan zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa, koji je iznenada preminuo u Zagrebu u ponedjeljak, 25. siječnja, u 71. godini.
U posljednjem ispraćaju omiljenog nadbiskupa sudjelovali su, uz mnoštvo vjernika, svi hrvatski biskupi, svi biskupi iz BiH, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj , te predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Muslimanske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.
Tisuće vjernika iz zadarske nadbiskupije i iz cijele Hrvatske došlo je danas ispratiti nadbiskupa Prenđu na posljednje počivalište. Zadarska katedrala sv. Stošije bila je prepuna kao i trg ispred nje, na kojemu je bio postavljen video zid kako bi građani mogli pratiti sprovodni obred u katedrali.
Lijes s tijelom zadarskog nadbiskupa msgr. Ivan Prenđe položeno je u kriptu unutar zadarske katedrale sv. Stošije, grobnicu svih zadarskih nadbiskupa.
Misu zadušnicu, uz sudjelovanje svih biskupa i velikog broja svećenika, redovnika i redovnica, te uz pjevanje katedralnog zbora predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
“Dragi nadbiskupe Ivane, neka ti Bog po svojoj pravednosti bude nagrada vrlo velika. Počivao u miru božjem”, rekao je kardinal Bozanić u propovijedi.
Istaknuo je kako se opraštamo od msgr. Prenđe nošeni živom vjerom u uskrsnuće onih koji usnuše u Kristu. “U ovom sprovodnom slavlju zahvaljujemo Bogu za daru nadbiskupa Prenđe” i “zahvalni smo Bogu što smo mogli biti zajedničari nadbiskupove gorljive vjere”, rekao je kardinal Bozanić.
“Danas nas je preminuli nadbiskup Ivan okupio u svojoj dragoj katedrali”, “došli smo nošeni velikim osjećajima i ljubavlju, a svi danas suosjećamo s obitelji, nadbiskupijom te izražavamo ljudsku i kršćansku sućut”, dodao je Bozanić .
Pri tom je podsjetio na riječi Krista Isusa: “No, neka se ne uznemiruje srce vaše. vjerujte u Boga, vjerujte u mene. Ponovno ću doći i uzeti vas k sebi, da i vi budete gdje sam ja”.
“Unatoč tjeskobi i žalosti koju izaziva njegova tjelesna smrt, nadbiskup Ivan ne odlazi u ništavilo, život mu se ne oduzima, nego mijenja”, kazao je.
Kardinal Bozanić naglasio je i kako je msgr. Ivan Prenđa izvršio obećanje koje je dao 1990. g., kada je zaređen za nadbiskupa, a to je da će služiti Bogu i Crkvi.
Nadbiskup Prenđa “proživljavao je patnju drage nam domovine početkom 90-ih godina, kada je samo u Zadarskoj nadbiskupiji bilo 503 poginula branitelja i civila, 460 ranjenih hrvatskih branitelja, 25 tisuća prognanika, 3935 srušenih kuća, 13.700 oštećenih kuća, 28 srušenih crkava i 34 oštećene crkve”, rekao je Bozanić.
“Unatoč ratnim ranama, nadbiskup Prenđa je uvijek bio čovjek i vjernik nade. Ostavio nam je gorljivo svjedočanstvo žive nade, spašavao je kao svećenik i kao nadbiskup sve što se dalo spasiti, odgojio naraštaje mladih svećenika i nije se štedio u velikom pothvatu obnove svoje nadbiskupije”, naglasio je kardinal Bozanić.
Na kraju mise zadušnice od pokojnog msgr. Ivana Prenđe su se oprostili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Marin Srakić koji je rekao kako je msgr. Prenđa hodao stazama na kojega je Gospodin uputio. “Život ga nije štedio, prolazio je kroz teška stradanja, ali se nikad nije tužio nego je prihvatio križ, smatrajući da mu ga je Gospodin stavio na ramena”, rekao je msgr. Srakić.
Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izrazio je sućut obitelji i vjernicima u ime Katoličke crkve u BiH. S pokojnim msgr. Prenđom posebno ga je vezivala dugogodišnja suradnja u Zadru, i plodni razgovori o svim pitanjima.
Pročitan je i brzojav sućuti koji je uputio državni tajnik Svete Stolice kardinal Francesco Bertone u ime pape Benedikta XVI.
Od preminulog msgr. Prenđe se u ime svećeništva zadarske Nadbiskupije oprostio don Srećko Frka Petešić, u ime Zadarske županije župan Stipe Zrilić, u ime vjernika laika zahvalu je pročitala jedna vjernica, kao i jedna od predstavnica obitelji Prenđa.
Knjiga žalosti u povodu smrti nadbiskupa Prenđe bit će otvorena još osam dana u zadarskoj katedrali sv. Stošije.