Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

U Zadarskoj županiji neće biti snižavanje plaća

Autor: Anamarija Bilan

29.01.2010. 23:00
U Zadarskoj županiji neće biti snižavanje plaća


U Zadru i Biogradu na Moru, te u opći Tkon kažu kako neće rezati plaće jer nnjihovi izdaci za plaće ne premašuju 20 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini, niti gradonačelnik i njegovi zamjenici imaju plaće koje su više od dužnosničkih i službeničkih na državnoj visini


Konačni tekst Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi ovih će se dana naći na saborskim klupama i prema njemu će županije, gradovi i općine za plaće moći izdvojiti najviše 20 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini. Plaće župana, gradonačelnika i načelnika općina te njihovih zamjenika, kao i plaće lokalnih i županijskih službenika, po tom će se zakonu morati uskladiti s dužnosničkim i službeničkim plaćama na državnoj razini. Župani i gradonačelnici, primjerice, neće moći imati veće plaće od potpredsjednika vlade.
Slijedom toga provjerili smo situaciju na području zadarske županije gdje su nam gradonačelnici i načelnici redom rekli kako njihove plaće ne premašuju određen limit.
 – U Gradu Zadru nećemo rezati plaće jer naši izdaci za plaće ne premašuju 20 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini, niti gradonačelnik i njegovi zamjenici imaju plaće koje su više od dužnosničkih i službeničkih na državnoj visini. Naime, gradonačelnik Zvonimir Vrančić ima plaću od 13.644 kune, dok njegovi zamjenici imaju plaće od 12.261 kune, rekla nam je Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje u Gradu Zadru. Dodala je kako u gradskoj upravi radi 173 zaposlenika te da ukupan iznos plaća ne prelazi 20 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.
U općini Tkon je situacija slična. Naime, Danijel Katičin, načelnik općine Tkon je rekao kako je njegova plaća daleko ispod navedene granice tako da se ne zabrinjava previše ovim Zakonom jer se navedeni limit u općini Tkon ne može preći. Dodao je kako podupire donošenje ovog zakona jer smatra kako treba dovesti reda u plaće lokalnih dužnosnika koje u nekim općinama iznose vrtoglave iznose.
Biogradski gradonačelnik Ivan Knez rekao je kako je njemu i njegovim pomoćnicima gradsko vijeće Biograda u prosincu diglo plaće, ali kako je to napravljeno u skladu sa Zakonom, te da su i dalje ispod zakonom propisanog limita.
 – Gradsko vijeće je u prosincu prošle godine izglasalo da se meni plaća sa 6.000 poveća na 9.000 kuna, a mom zamjeniku Marijanu Stopferu sa 5.500 na 8.000 kuna. Osim nama i predsjedniku Gradskog vijeća plaća je narasla na 3.000 kuna, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru. On je dodao kako dio proračuna za plaće i s ovim povećanjima ulazi u 20 posto prihoda ostvarenih u prošloj godini, te je dodao da bi se njegova plaća još mogla i podići.
Na pitanje zašto je gradsko vijeće izglasalo podizanje plaće rekao je kako smatra da onaj koji radi treba primati plaću, a onaj koji ne radi ne treba.
 – Ja radim i nemam ni subote, ni nedjelje, ni praznike i mislim da zaslužujem tu plaću. Mislim da naknada od 6.000 kuna nije bila dovoljna za količinu posla koju sam obavljao i zato je gradsko vijeće odlučilo izglasati povišicu. Osim toga do limita imam još dosta i ako se naljutim mogu je povećati do maksimuma, rekao je kroz smijeh Knez.


 U LIŠANIMA 39 POSTO PRORAČUNA ZA PLAĆE




Ivani Dević, načelnici općine Lišane Ostrovičke ovih dana nije do smijeha. Naime, ova općina nema velik proračun i plaće za lokalne službenike čine gotovo 39 posto proračuna. Ipak, unatoč ovome njihove plaće nisu visoke. Načelnica ima 6.500, dok njezini zamjenici primaju plaću od 4.000 kuna.
 – Trebalo je dovesti reda u službeničke plaće na lokalnoj razini jer je bilo slučajeva gdje su načelnici ili gradonačelnici bogatijih jedinica lokalne uprave i samouprave digli svoje plaće na razinu veću od premijerkine, rekla je Dević. Dodala je kako se ne slaže sa svim odlukama u Zakonu jer neke neće biti provedive. Objasnila je kako ne zna na koji će način smanjiti plaće da ulaze u 20 posto od prihoda osim da nekom da otkaz ili da još smanji plaće i sebi i zamjenicima. Smatra da bi se uz određivanje osnovica i koeficijenta za plaću trebao priznati i radni staž i osposobljenost osobe koja bi trebala raditi kao lokalni službenik.
 – Mislim da ovaj zakon neće biti provediv jer ga mi prvi nećemo moći provesti. Mi smo općina s malim financijskim sredstvima i nećemo moći ispoštovati ovaj zakon iako nemamo visoke plaće. Ovo se može primjeniti jedino u jedinicama lokalne samouprave koje su bogate pa njihovi načelnici ili gradonačelnici sami sebi određuju previsoke plaće, zaključila je Dević.