Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lupino fotoaparat zamijenio tesarskim dlijetom

29.01.2011. 23:00
Lupino fotoaparat zamijenio tesarskim dlijetom


U okviru Noći muzeja u petak je u Gradskoj loži po prvi put u Zadru svoj namještaj, zapravo skulpture, izložio poznati hrvatski fotograf Stephan Lupino. Majstor erotske fotografije Zadranima se već u nekoliko navrata predstavio sa svojim radovima, no isključivo onima rađenim s fotografskim aparatom u ruci. Ovog vikenda, pak, uz slike, imali smo prilike vidjeti kako barata tesarskim dlijetom, kako izgleda finalni «proizvod» njegove najnovije životne preokupacije – proizvodnje namještaja. Lupino je na izložbi, koju je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, izložio križeve, stolice, stolove i ogledala, rađene uglavnom od oraha i hrasta, inspiriran uglavnom slavnim povijesnim i aktualnim ličnostima.
– Iako je fotografija i dalje sastavni dio mog života, moja velika životna ljubav, proizvodnje namještaja sam se uhvatio pomalo već «štufan» nagih ljepotica. Radeći na ovim skulpturama pronašao sam jedan novi poticaj u životu, novo nadahnuće koje su na moje veliko zadovoljstvo prepoznali i brojni drugi ljubitelji umjetnosti, pohvalio se Lupino.
Očekivano, najbolje su «prošli» komadi namještaja inspirirani slavnim osobama poput Naomi Campbell, Salvadora Dalija ili, pak, banom Josipom Jelačićem koje su imali prilike vidjeti i okupljeni posjetitelji izložbe.
– Sada se spremam početi raditi na namještaju inspiriranim kraljem Arturom i Che Guevarom za izložbu u New Yorku te ruskim predsjednikom Putinom za idući sajam namještaja u Beogradu. U pripremi je i skulptura «industrijski monstrum» za izradu koje ću koristiti  ljudske i životinjske lubanje kako bih simbolično naglasio kako nas ova galopirajuća industrijalizacija sve «proždire». Namjeravam koristiti fosilni hrast abonus, star preko 6 000 godina, pod kojim «puca» čak i alat od njegove tvrdoće, što mi je dodatni izazov u radu, dodaje Lupino.
U međuvremenu, Lupino ne propušta izlagati na priznatim domaćim i svjetskim sajmovima namještaja. Posljednja dva sajma koja je posjetio bila su u Moskvi i Beogradu, vrativši se kao i obično s puno priznanja za svoj rad. Lupinove skulpture «otputovale» su čak i američkom predsjedniku Obami za kojeg je posebno napravio jedan križ te mu ga poslao preko hrvatske molitvene zajednice. Isto tako, jedan je križ poslao i generalu Gotovini.
Uz namještaj, na izložbi u Gradskoj loži mogu se vidjeti i Lupinove slike, neke stare te neke novijeg datuma iz njegovih serija cvijeća, portreta te anđela.
Uskoro mu izlazi i nova knjiga «Istarski vinski čarobnjaci», a svjetlo dana će ugledati i najnovija muza čije nam ime još nije htio otkriti, a čije će obline krasiti ožujsko izdanje Playboya.