Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dvojica Zadrana u timu dobitnika stipendije Billa Gatesa!

29.01.2012. 23:00
Dvojica Zadrana u timu dobitnika stipendije Billa Gatesa!


– Ja sam u potpunom šoku, presretan sam! Mama je isto luda od sreće, i brat, i prijatelji me zovu i čestitaju…, priča nam uzbuđeno mladi Ivan koji je u Zadru završio srednju strukovnu školu Vice Vlatkovića. U Zagrebu studira informatiku na Tehničkom veleučilištu


Mladi Zadranin Ivan Antonić dio je tima hrvatskih studenata kojima je Bill Gates dao bespovratnu stipendiju u iznosu od 75.000 dolara, odnosno nešto više od 412.000 kuna. Mentor tima također je Zadranin, programer Jerislav Borić (34).
Na svjetskom ekonomskom sajmu u švicarskom Davosu osvojili su Imagine Cup stipendiju koju im je uručio osnivač Microsofta osobno, i to u konkurenciji 50 najboljih studentskih projekata iz cijelog svijeta.
– Ja sam u potpunom šoku, presretan sam! Mama je isto luda od sreće, i brat, i prijatelji me zovu i čestitaju…, priča nam uzbuđeno 20-godišnji Ivan koji je u Zadru završio Strukovnu školu Vice Vlatkovića. U Zagrebu studira informatiku na Tehničkom veleučilištu.
– Cijeli tim je uzbuđen i želimo stipendiju uložiti u daljnji razvoj senzora.
Pomoć djeci oboljeloj od cerebralne paralize
Projekt KiDnect uz pomoć specijaliziranog softvera i uređaja Kinect pomaže djeci koja su oboljela od cerebralne paralize. Fizioterapeuti snimaju individualne vježbe za svako dijete. Djeca vježbaju kod kuće, a sustav vrednuje vježbe tako da bilježi pokrete tijela te rezultate, statistike i snimke, šalje natrag fizioterapeutu, koji prati napredak i sukladno tome prilagođava sljedeće vježbe. Sustav se već sada koristi u bolnicama u Münchenu i Varaždinu, a tim Apptenders ga planira nadograditi dodatnim senzorima koji će nadzirati rotaciju zglobova, višejezičnim sučeljem i naprednim sustavom za analizu podataka.
Microsoft će im, uz financijsku pomoć, omogućiti pristup svim njima potrebnim softverima i lokalnim resursima poput Microsoftovih inovacijskih centara koji će ove mlade ljude povezati sa potencijalnim investitorima, poslovnih partnera i nevladinih udruga. Ovogodišnji stipendisti su, osim hrvatskog tima Apptenders, i timovi iz Ekvadora, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana.
Pobjeda na Imagine Cupu
Sve je počelo tako što su mladi okupljeni u timu koji nosi ime Apptenders u svibnju lani osvojili prvo mjesto na domaćem natjecanju Imagine Cup na kojem je sudjelovalo više od 400 studenata.
Nakon toga uslijedilo je međunarodno natjecanje u New Yorku u kojem su došli do polufinala i među 70 timova u njihovoj konkurenciji dospjeli među 18.
– Microsoft je utemeljio stipendiju Imagine Cup Grand za koju se mogu prijaviti oni koji su lani sudjelovali na Imagine Cupu. Mi smo se prijavili i dobili! Znam da vole podupirati projekte koji su zaživjeli pa je baš dobro što smo mi dobili, kaže Ivan.
Članovi Apptendersa su uz Ivana i Jerislava i Ivan Borko, Karmela Brešan i Dominik Tomičević.