Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Knežević: Obrtnici bi mogli vratiti ključeve Gradu!

29.01.2012. 23:00
Knežević: Obrtnici bi mogli vratiti ključeve Gradu!


Nadam se da odluka nije konačna jer će doći do masovnih zatvaranja i obrtnici bi mogli vratiti ključeve Gradu. Ljuti nas još i to što Grad ne želi prodati prostore obrtnicima. Izašao je novi zakon koji nam to omogućava, ali gradonačelnik ne želi. Pa neki od nas su tu 50 godina, ističe Knežević


Prijedlog odluke o zakupu javnih površina koji je u četvrtak usvojilo Gradsko vijeće uznemirilo je zadarske obrtnike. Naime, promjene se najviše odnose na povećanje cijena zakupnina javnih površina za postavu ugostiteljskih stolova, stolica i klupa, to jest ugostiteljskih štekata.
Najskuplji Narodni trg, Kalelarga i Forum
Cijene se određuju prema vremenskom razdoblju zakupa i prema lokaciji, a najskuplji su Narodni trg, Kalelarga i Forum. Primjerice, zakup za stolove, stolice i klupe u prvoj zoni do sad je stajao 49 kuna po četvornom metru na 12 mjeseci, a prema novoj odluci za isto razdoblje stoji 70 kuna.
Kako je rekao na Gradskom vijeću Rajko Jurin, pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, u prošloj godini je Grad od zakupa javnih površina za štekate uprihodovao oko 2 milijuna kuna, a prema novim cijenama očekuje se prihod od 3,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić je istaknuo da su dosad gradske javne površine bile podcijenjene.
Ali Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, kaže da su obrtnici rezignirani novim nametom Grada Zadra. Tih milijun i pol kuna više što bi Grad u jednoj godini zaradio zapravo nisu vrijedni štete koja bi zbog poskupljenja mogla nastati.
– Nadam se da odluka nije konačna jer će doći do masovnih zatvaranja i obrtnici bi mogli vratiti ključeve Gradu. Ljuti nas još i to što Grad ne želi prodati prostore obrtnicima. Izašao je novi zakon koji nam to omogućava, ali gradonačelnik ne želi. Pa neki od nas su tu 50 godina. Mi smo te prostore oplemenili i dalje bismo to činili. Mi zapošljavamo ljude. Kad imamo najmanje posla, mi ugostitelji moramo imati najmanje 5 radnika. Doprinosi za svakog od njih nisu ispod 2.000 kuna. Da nas je negdje oko 300 obrtnika, to je ukupno 1.500 radnika i mnogo novca koji plaćamo za njihove doprinose. Ali u lokalnoj upravi ne razmišljaju tako nego ograničeno i jednosmjerno, ističe Knežević koji je ujedno i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.
Lokalna uprava protiv obrtnika
Kako dodaje, na dogovorima na upravnim odborima Udruženja obrtnika i Obrtničke komore, obrtnici će zauzeti zajednički stav i reagirati na novu odluku.
– Dosad su obrtnici bratski disali s lokalnom upravom, a sad radi protiv nas. To nije moja lokalna uprava, ljutit je Knežević.
Odnos se počeo narušavati, kaže Knežević, vraćanjem nameta za obrtnike.
– Prvo je gradonačelnik vratio porez na potrošnju sa 1 posto na tri posto, zatim namet za reklame sa 400 kuna na 900 kuna i uveo neki novi namet za reklame, ovisno o lokaciji i površini koju zauzima reklama. Osim toga, imamo spomeničke rente, komunalije… Evo sad novih nameta. Još se povećava PDV na 25 posto. Nova Vlada i ministar poduzetništva Gordan Maras trude se nizom pogodnosti pomoći obrtnicima u cilju većeg zapošljavanja, no lokalna vlast diže namete, govori Knežević.
Sve to definitivno ne ide u prilog oživljavanju stare gradske jezgre, ističe Knežević, već gušenju Poluotoka i obrtnika.