Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Malonogometašima cilj proći skupinu, ali imaju i skrivene želje

29.01.2012. 23:00
Malonogometašima cilj proći skupinu, ali imaju i skrivene želje


S obzirom da je ovo mlada reprezentacija u kojoj je prosjek godina 21-22 ne smijemo stavljati preveliko breme na njihova leđa. Pritisak postoji, igramo pred svojom publikom i u svojoj zemlji. Želje su velike, ali ne smijemo dozvoliti da “izgorimo”
Dugo očekivano Europsko prvenstvo u futsalu koje se održava u Hrvatskoj je pred vratima. Kao što je poznato ovaj veliki sportski događaj počinje sutra 31. siječnja, a traje do 11. veljače. Domaćini su Split i Zagreb, tj. Spaladium Arena i Arena Zagreb. Hrvatska prvu fazu natjecanja igra u Splitu, a u grupi je s Rumunjskom i Češkom. Otvaramo protiv jakih Rumunja 31. siječnja, a uopće ne treba sumnjati da će tribine Spaladium Arene biti dobro ispunjene i da će Splićani dati veliku podršku našim malonogometašima. Izbornik Mato Stanković proveo je opsežne pripreme i vjerujemo odabrao 14 najboljih koji će na europskoj smotri pokušati ostvariti što bolji rezultat. Primarni cilj je prolazak skupine, a čemu se potajno nadaju izbornik i njegovi puleni pokušali smo doznati u razgovoru s njim.
– Nadam se prolasku grupe, to je primarni cilj na ovom Europskom prvenstvu – kazivao je izbornik Stanković u uvodu ovog razgovora.
Želje i planovi
– Ne bih htio niti sebi niti momcima nabijati veći imperativ, a ono o čemu razmišljamo i čemu se potajno nadamo zadržat ćemo za sebe. S obzirom da je ovo mlada reprezentacija u kojoj je prosjek godina 21-22 ne smijemo stavljati preveliko breme na njihova leđa. Pritisak postoji, igramo pred svojom publikom i u svojoj zemlji. Želje su velike, ali ne smijemo dozvoliti da “izgorimo”. Kvalitetu imamo i ako sve detalje posložimo nama u korist mogli bi napraviti puno.
Hrvatska malonogometna reprezentacija posljednjih desetak godina bilježi konstantni pad i nema nas na velikim natjecanjima. Kako zaustaviti taj pad?
– Prvo treba promijeniti odnos prema tom sportu, jer futsal je jako popularan u cijelom svijetu. Činjenica je da od kraja 90-ih kada smo bili peti na svijetu nismo napravili rezultat kojim bi se mogli ponositi. Zato sam na početku svoga mandata odlučio sastaviti skroz novu reprezentaciju jer za neuspjehe sigurno nisu krivi samo izbornici. Smatram da smo u ovom periodu od 16 mjeseci uvelike poboljšali odnos Saveza prema nama. Stalno ponavljam, bio bih jako nesretan ako se ta podrška i rad ne bi nastavili i nakon Europskog prvenstva. Naravno, mi to moramo isprovocirati rezultatom. Međutim, svima mora biti jasno da se veliki rezultati mogu napraviti samo ako postoji konstantan rad. Neophodno je poboljšati rad u klubovima i uopće poraditi na poboljšanju Lige.
Koliko ste zadovoljni pripremama za ovo Europsko prvenstvo koje praktički traju od početka vašeg izborničkog mandata?
Nismo favoriti
– Sada pri kraju tog ciklusa mogu reći da sam generalno zadovoljan. Primarni cilj nam je bio da igramo s reprezentacijama koje su u TOP 10. Zašto? Takav princip rada imao sam i kada sam bio izbornik Libije i to se na kraju pokazalo ispravnim. Nema nikakve koristi igrati s lošijim reprezentacijama i “nabijati ih”. Renking stičeš kada igraš protiv jakih i pobjeđuješ ih. Odigrali smo tijekom ovih 16 mjeseci 23 jake utakmice. Zabilježili smo 15 pobjeda, dvaput remizirli, uz pet poraza. Pobijedili smo jednu Argentinu, Iran na njihovom terenu, a također i Rumunjsku. Pobijedili smo Rusiju i Sloveniju od koje smo redovito gubili pet godina. I gubili smo u nekim utakmicama, ali i u tim porazima mogli smo puno naučiti. Sve je to rezultiralo time da smo s 24. mjesta na kojem smo bili kada sam preuzeo reprezentaciju stigli do 12. ili 13., a to nije mala stvar. Sada već svi imaju određeni respekt prema nama. A ono što je najvažnije, raste naše samopouzdanje.
U grupi smo s Rumunjima i Česima. U medijima su se pojavile teze da smo mi favoriti skupine?
– Nismo favoriti skupine, Rumunjska ima najkvalitetniju reprezentaciju, a sa Česima smo tu negdje. To je objektivna slika, ali svi znaju da favoriti uvijek ne pobjeđuju. Ako Rumunje dobijemo na početku onda nam se širom otvaraju sva vrata. Međutim, to će biti jako teško, a čak smatram da remi ne bi bio loš. Ako započnemo porazom, onda pod obavezno moramo pobijediti Češku za prolazak u drugi krug.
Ako bi eventualno prošli skupinu kao prvoplasirani idemo najvjerojatnije na Ukrajinu koja nam je veliki dužnik.
Priželjkivana Ukrajina
– To su naše želje. U toj grupi Španjolska je neprikosnovena i smatram da će biti prva. Međutim, za drugo mjesto konkurirat će Ukrajina i Slovenija koja nikako nije bez šansi. Međutim, o tome ćemo kada prođemo grupu što neće biti nimalo lako.
Na kvalifikacijskom turniru za SP koje je održano u Azerbajdžanu nismo uspjeli. “Kuhinja” Ukrajine i domaćina koštala nas je velike smotre.
– To je bila katastrofa. Jedina smo reprezentacija koja je osvojila šest bodova, a nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo. Pobijedili smo Azerbajdžan koji je slovio kao veliki favorit već zbog činjenice da u svojim redovima ima nekoliko vrhunskih naturaliziranih Brazilaca. Uostalom, oni su četvrti u Europi. Imali smo kiks protiv Ukrajine, a na kraju su upravo ti Ukrajinci praktički stajali na terenu kako bi domaćin ostvario prolazak na SP. Zato ih toliko priželjkujemo u drugom krugu jer dodatna motivacija u tom susretu sigurno ne bi bila potrebna.
Smatrate li da će navijači znati prepoznati ovaj veliki sportski događaj i da će tribine Spaladium Arene i Arene Zagreb biti ispunjene navijačima?
– Split nikada do sada nije zakazao po pitanju gledatelja na europskim smotrama pa čvrsto vjerujem da tako neće biti niti ovaj put. Kada bi na utakmice došli samo igrači svih malonogometnih klubova iz Splita, Spaladium Arena bila bi puna. Vjerujem da će nas u Split doći podržati cijela Dalmacija koja zna što je mali nogomet, a također i cijela Hrvatska. Imam najavu da dolazi autobus navijača iz mojih Čilipa, jedan iz Dubrovnika. Također i dva iz Knina te Slavonskog Broda. Vjerujem da će im se priključiti navijači i iz Zadra, Šibenika, Rijeke i ostalih hrvatskih gradova. I da će nas podržati kako bi ostvarili dobar rezultat.
 I za kraj, što Hrvatska može na ovom Europskom prvenstvu?
– Vidjet ćemo, želimo puno, ali moramo ići korak po korak da bi ostvarili taj cilj. Uz puno sreće i Božju pomoć – za kraj će izbornik Mato Stanković.
 


Četrnaest “kockastih”


Izbornik Mato Stanković izabrao je četrnestoricu koji će braniti boje Hrvatske na EP u futsalu. To su: Jukić, Stojkić, Đulvat, Despotović, Laura, Matošević, Bajrušović, Jelovčić, Novak, Suton, Marinović, Babić, Grcić, Subotić, Mijatović.




S Libijom na SP-u


Bili ste izbornik Libije na SP-u u Brazilu. Hoće li vam to iskustvo pomoći na ovom Europskom prvenstvu?
– Tri godine sam bio izbornik malonogometne reprezentacije Libije i za taj period me vežu vrlo lijepa sjećanja. Odveo sam njihovu reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo koje se održavalo u Brazilu i tamo osvojio 15. mjesto. Valja naglasiti da niti jedna reprezentacija Libije u niti jednom sportu nikada do tada, a koliko znam ni poslije, nije nastupila na svjetskom prvenstvu pa je time moj uspjeh veći. Naravno da će mi to iskustvo pomoći, igrao sam protiv najjačih reprezentacija na svijetu i naučio puno toga. Između ostalog i kako se nositi s pritiskom kada igraš s puno jačim reprezentacijama od sebe.
S Libijom sam nastupao i na mnogim afričkim i arapskim prvenstvima gdje je pritisak bio još i veći, i imao uspjeha.


HNS je puno pomogao


Hrvatska malonogometna reprezentacija je pod ingerencijom HNS-a. Kako kao izbornik ocjenjujete tu suradnju i imate li potrebnu potporu uoči ovog EP-a?
– Ne možemo se žaliti, imamo najbolju moguću brigu i zahvalni smo Hrvatskom nogometnom savezu na tome. U proteklih 16 mjeseci koliko sam izbornik bili su nam uvijek na dispoziciji. Vjerujem da je jedan od najvažnijih razloga i to što smo domaćini Europskog prvenstva, a moja velika želja je da se takva suradnja nastavi i u budućnosti kako bi svi skupa digli popularnost futsala na razinu koju on i zaslužuje.
Izbornik Stanković nije propustio priliku zahvaliti se HNS-u zbog potpore po pitanju operativnog zahvata koji ga ubrzo očekuje.
– Imam jedan poprilično veliki i rijedak problem s desnom nogom i operativni zahvat je neminovan. Odgodio sam ga zbog Europskog prvenstva za 27. veljače, a obavit ću ga u SAD-u. Moram se zahvaliti HNS-u koji mi je na razne načine pomogao po tom pitanju.


Raspored utakmica


SKUPINA A (Split)
HRVATSKA, Češka, Rumunjska
1. kolo – 31. siječnja: HRVATSKA – Rumunjska
2. kolo – 2. veljače: Rumunjska – Češka
3. kolo – 4. veljače: HRVATSKA – Češka
SKUPINA B (Zagreb)
Španjolska, Ukrajina, Slovenija
1. kolo – 31. siječnja: Španjolska – Slovenija
2. kolo – 2. veljače: Slovenija – Ukrajina
3. kolo – 4. veljače: Ukrajina – Španjolska
SKUPINA C (Split)
Italija, Rusija, Turska
1. kolo – 1. veljače: Italija – Turska
2. kolo – 3. veljače: Turska – Rusija
3. kolo – 5. veljače: Rusija – Italija
SKUPINA D (Zagreb)
Portugal, Srbija, Azerbajdžan
1. kolo – 1. veljače: Portugal – Azerbajdžan
2. kolo – 3. veljače: Azerbajdžan – Srbija
3. kolo – 5. veljače: Srbija – Portugal
ČETVRTFINALE
6. veljače (Split): A1 – B2, A2 – B1
7. veljače (Zagreb): C1 – D2, C2 – D1
POLUFINALE
9. veljače (Zagreb)
Pobjednik A1-B2 / pobjednik C1-D2
Pobjednik A2-B1 / pobjednik C2-D1
ZA 3. MJESTO
11. veljače (Zagreb)
FINALE
11. veljače (Zagreb)