Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mještani Paljuva traže da im građevinska zemljišta budu bliže moru

29.01.2012. 23:00
Mještani Paljuva traže da im građevinska zemljišta budu bliže moru


Ovo je dobar prijedlog, jer će dobiti građevinske terene. Čekamo njihove primjedbe i kako oni odluče, tako ćemo postupiti, kazao je Klapan
Javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Novigrad održana je jučer u općinskoj vijećnici, a primjedbe su imali samo mještani Paljuva koji se ne slažu s predstavljenim uređenjem građevinskih zona u njihovu mjestu. Naime, kako je najavljeno na samom početku ove izmjene i dopune idu na ruku mještanima Općine Novigrad, jer će im biti pojednostavljeno vađenje građevinskih dozvola, dok se u Paljuvu radi na proširenju građevinske zone. Jerko Buterin, predsjednik MO Paljuv, istaknuo je kako se mještani ne slažu s parcelizacijom i građevinskim zemljištem koje je planirano na zapadnom dijelu Paljuva, već žele da ta zemljišta budu na sjeveru, bliže moru.
– Želimo da parcele budu prema moru, a ne na zapadu. U ovo se išlo mimo naše volje, iako bi im bilo lako ishoditi dozvole od Hrvatskih šuma. Na tih 150 terena, još uvijek nema ni pet kuća i na ovo ćemo staviti pismeni prigovor, kazao je Buterin.
Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, kazao je kako ovakav plan ide na ruku mnogim mještanima.
– Prema nekadašnjem prostornom planu morali smo donositi puno novih urbanističkih planova, dok novi zakon govori kako to ne treba raditi, osim kad se radi o izdvojenim građevinskim podvizima. Taj dio se najviše tiče Pridrage, koja ima dosta naselja za koja smo morali donositi poseban plan. Sad je to nepotrebno i ljudi koji su željeli legalizirati svoje objekte u nekom od zaseoka, sada će to moći napraviti dosta lakše, ukoliko im je kuća izvan zaštićenog obalnog područja, kazao je Klapan.
Istaknuo je i kako je uvjeren da je na sastanku s predstavnicima Mjesnog odbora Paljuv dogovorio ovakve promjene, iako oni tvrde da su se dogovorili o nečemu drugom.
– Ovo je dobar prijedlog, jer će dobiti građevinske terene. Čekamo njihove primjedbe i kako oni odluče, tako ćemo postupiti, kazao je Klapan.
Mještani su se požalili i na uzurpaciju plaže te su izjavili kako su neke osobe od javne plaže napravile privatno kupalište. Na raspravi su bili i predstavnici tvrtke Gin Company, koji su radili prostorni plan, a Grgo Batur je istaknuo kako se ne radi o radikalnim promjenama te da je dio njih donesen u skladu s onim što su omogućili novi zakoni. U svakom slučaju, građani imaju priliku vidjeti novi plan u prostorima Općine, gdje mogu dostaviti i eventualne pritužbe.


 U PALJUVU JOŠ NEMA VODE


Mještani Paljuva ogorčeni su i zbog toga što u njihovom mjestu još uvijek nema vodovoda. Donesen je plan, radovi su krenuli i zaustavljeni su, a kada će voda stići do njihovih domova samo mogu nagađati.
– Voda je trebala stići od Smilčića, iako je vodovod izgrađen u Podgradini, krenulo se s druge strane. Najgore je što ni tamo nema vode, a po svemu sudeći kod nas ona neće doći nikad. Počeli su kopati s krive strane i sad nema novca, kazao nam je Jerko Buterin, predsjednik MO Paljuv.
– Investitori su Hrvatske vode. Mi smo napravili građevinsku dozvolu i prenijeli to na Vodovod. Do zastoja je došlo jer jedan mještanin ne dozvoljava da se ide preko njegove parcele, kaže Klapan dodajući kako je teško prognozirati kada će voda poteći u Paljuvu, jer to je ideja Hrvatskih voda. Istaknuo je i kako bi voda sigurno bila u Paljuvu kroz dvije godine, da je projekt vodila Općina Novigrad.