Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najteže je biti priznat kod kuće

29.01.2012. 23:00
Najteže je biti priznat kod kuće


Rade Nekić i Udruga inovatora Zadarske županije poznatiji su u ostatku Hrvatske i vani nego ovdje. Trebao bi se više cijeniti rad inovatora, jer oni su naši promotori. Mi smo oduševljeni njihovim radom i čestitamo im na svim priznanjima, rekao je Kraljev


Na sjednici skupštine Udruge inovatora danas u Muzeju antičkog stakla usvojena su financijska izvješća za 2012. i 2011. godinu, financijski plan i plan rada za ovu godinu, odabrana dva nova člana izvršnog odbora i dodijeljene godišnje nagrade članovima Udruge.
Darovali inovacije
Kako je rekao Rade Nekić, predsjednik Udruge, ništa se ne može napraviti preko noći, niti ima čarobnog štapića.
– Treba imati temelj, ustroj, pravilnike i uz sebe ljude koji mogu i žele pomoći. Od svega toga nisam imao ništa, a još imam i ograničene fizičke mogućnosti. Osim toga, ne želim raditi ništa neregularno. Osmislio sam suvenir Zadarske županije, riješio pravnu regulativu za sve pravilnike, nagrade i sajmove, a i supruga i ja smo organizirali darovnu izložbu ‘Izum na dar’ u Gradskoj knjižnici Zadar. Pritom smo darovali 199 svojih inovacija hrvatskom gospodarstvu. Nažalost, izložba nije imala zasluženu podršku, rekao je Nekić.
Pri organizaciji manifestacije “Suvenir Zadarske županije” Nekić kaže da je uvidio da se čak 200 ljudi u županiji bavi izradom suvenira.
– To je impozantna brojka i velika radna snaga i predlažem da se svi proizvođači suvenira ujedine, da se ne radi na crno, već da se usmjere u pravom smjeru. Ipak, nije mi jasno zašto nitko nije želio prodavati suvenire na gradskim lokacijama koje nam je gradonačelnik bio spreman besplatno ustupiti. Svi su imali neki izgovor pa mi se čini da tu nešto nije u redu. S jedne strane, kukamo da ne možemo prodati, a s druge strane, ovakvu mogućnost odbijamo, istaknuo je Nekić.
Pohvale i priznanja
Duško Kraljev, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, za Udrugu inovatora imao je samo riječi hvale.
– Najteže je biti priznat u vlastitoj sredini. Rade Nekić i Udruga inovatora Zadarske županije poznatiji su u ostatku Hrvatske i vani nego ovdje. Trebao bi se više cijeniti rad inovatora jer oni su naši promotori. Mi smo oduševljeni njihovim radom i čestitamo im na svim priznanjima, rekao je Kraljev, dodajući da će Zajednica tehničke kulture nastojati pomoći radu Udruga kroz javne programe.
Priznanja za rad u Udruzi dobili su dosadašnji članovi izvršnog odbora tajnik Darko Dujela i član Krsto Bukvić, a potom su izabrani novi. Za tajnika Ivo Marin koji je ujedno i tajnik Obrtničke komore Zadarske županije, i mladi član Udruge, slikar Kristijan Bogdanić. Kristijan od Domovinskog rata ima govornu manu, a Nekić ga je pohvalio da je uspješno završio obrazovanje i pozvao ga da uvijek u Udruzi priča bez straha jer je tu među svojima. Oba nova člana zahvalila su na ukazanom povjerenju i izrazila nadu u svoj doprinos Udruzi.
Udruzi je i u ovoj godini u planu sudjelovati na sajmovima i natjecanjima, organizirati “Suvenir za Zadarske županije 2012.” te prigodne izložbe, stručnu pomoć i savjetovalište za inovatore.


 NAGRADE INOVATORIMA




Rade Nekić, predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije, i Duško Kraljev, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, uručili su nagrade Udruge.
Nagrađivalo se prema bodovima i priznanjima na natjecanjima pa su tako inovatori godine u Zadarskoj županiji Dragica i Rade Nekić koji su za inovaciju godine – univerzalna podesiva vrata, dobili osam svjetskih medalja.
Zlatna inovatorska priznanja dobili su Antonija Gospić i Marko Štefanac, puhači stakla u Muzeju antičkog stakla Zadar, zatim Ivan Gligora koji je pritom istaknuo da mu je od brojnih priznanja ovo jedno od najdražih. Zlatno priznanje je dobio i PTO Nekić, a srebrna priznanja Muzej antičkog stakla i zadarska tvrtka Maraska.
Inovatorsko priznanje 2011. godine dobili su Goranka i Radomir Bezinović iz Turnja, zatim Eugen Novaković iz Posedarja, TO Val iz Zadra, PTO Eva iz Sutomišćice, Zvjezdana Unušić iz Biograda, Turistička zajednica Grada Benkovca i Vesna Herenda iz Paga.