Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne napadajte igrače, oni su naši heroji!

29.01.2012. 23:00
Ne napadajte igrače, oni su naši heroji!


– Ajde malo nasmijte se, pa imamo medalju, rekao je okupljenim novinarima hrvatski izbornik Slavko Goluža.
Izborniče i vi se konačno nasmijte. Imate razloga, premda je na ružan način završilo ovo Europsko prvenstvo. Ne mislimo pri tome na ono što se događalo na terenu, jer tamo je pobijeđena Španjolska, već u mix zoni nakon završetka susreta kada su svi igrači redom s glavama dolje prolazili pored novinara, a neki od njih, poput Čupića ili Balića i preskakali prepreke ne bi li izbjegli “krive interpretacije”.
– Igrači su, kao i ja, veliki emotivci. Puno smo znoja prolili za ovu broncu. Neki natpisi pojedinih medija su ih naljutili i poštujem njihovu odluku. Nije ni meni bilo lako što su neke stvari izlazile u novine, a ništa nisam rekao.
Nema sukoba
Što ih je to najviše pogodilo?
– Pokušaj provociranja nekih sukoba među nama. Davali smo si podršku međusobno i nikada nisam upro prst u bilo kojeg igrača i rekao da je kriv. Ako je netko zbog nečega kriv, ja sam kriv.
Govori se najviše o Vašem sukobu s Balićem. O čemu se zapravo radi?
– Ma ja to vas pitam, o čemu se radi. Hoćete da ga dovedem ovamo i pokažem da među nama nema problema. Uvijek se stvaraju sukobi između nas dvojice. I u Švedskoj se pisalo da se nas dva tučemo, da se pičkaramo i opet moram ponavljati da nikakvih problema nije bilo. Da je bilo ja bih vam to rekao.
Psovanje se itekako čuje na televiziji?
– Pa svi želimo najbolje, svi želimo što bolji rezultat. Mi smo ljudi od krvi i mesa. Zato sam vam govorio. Probajte nas podržati, a ne baš potencirati ovakve stvari.
Lako je bilo motivirati
Nije bilo lako podići momčad nakon poraza u polufinalu od Srbije?
– Meni je bilo lako motivirati igrače nakon poraza, jer to su pravi dečki. Pravi borci, pravi pobjednici. Najbolji su kada je bilo najteže. To su naši heroji, jedini koji u zadnjih deset godina skoro sa svakog natjecanja donose medalju u Hrvatsku. Na svako natjecanje idemo s velikim teretom, a sve manje i manje imamo vremena za pripreme. I zato kapa do poda svima njima.
Niste toliko razmišljali o porazu od Španjolske u Novom Sadu, niti o porazu od istog suparnika u borbi za treće mjesto u Pekingu?
– Mi smo željeli pobijediti i odužiti se onim našim navijačima koji su htjeli, a nisu mogli doći. Bitno je završiti natjecanje pobjedom i zbog nas, jer mjesec dana smo skupa, odvojeni od obitelji, mjesec dana u kojima je bilo svega. I smijeha i suza i ozljeda, ali bili smo jači od svega.
Kada podvučemo crtu bronca je uspjeh?
– Uspjeh je, ali ostaje žal jer smo ja i igrači toliko htjeli to zlato usred Srbije.
Kako ćete proslaviti broncu?
– Proslavit ćemo sigurno. A kako? Skromno, jer dečki su inače skromni.
Goluža se ipak na kraju zahvalio novinarima na suradnji.
– Nije lako ni vama ni nama. Tenzije se dižu, pobjeđuje se i gubi. Ali, jedno vas molim. Nemojte na igrače. Uprite prst u mene.