Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sloveniji premijer kojem sude zbog korupcijske afere

29.01.2012. 23:00
Sloveniji premijer kojem sude zbog korupcijske afere


Janšina koalicija pet stranaka uspjela je osvojiti 51 glas, dok je za većinu bilo potrebno 46 glasova. Tako Slovenija dva mjeseca nakon izbora dobiva vladu, a slovenska politička kriza stupa u novu fazu
Vođa slovenske desnice Janez Janša dobio je prekjučer zeleno svjetlo slovenskog parlamenta da sastavi novu slovensku vladu, nakon što to nije uspjelo Zoranu Jankoviću, premda je Jankovićeva stranka pobijedila na nedavnim izvanrednim parlamentarnim izborima. Iako uzastopni izborni gubitnik, Janša se ipak vraća na vlast, uz “malu” pomoć jednog dijela novog saziva slovenskog parlamenta, koji je odlučio “korigirati” volju slovenskih birača.
Janšina koalicija pet stranaka uspjela je osvojiti 51 glas, dok je za većinu bilo potrebno 46 glasova. Jankoviću su na glasanju prije dva tjedna dva glasa nedostajala za većinu. Desnica je na izborima osvojila samo 36 mandata, no uspjela je okupiti većinu zahvaljujući stranci Gregora Viranta, koja je u kampanji inzistirala da je stranka centra, kao i stranci umirovljenika Desus, koja se smatra ljevicom, a čiji je predsjednik Karl Erjavec jučer zaslužio podsmjeh zastupnika kada je pokušao opravdati svoj kontroverzan potez.
Tako Slovenija dva mjeseca nakon izbora dobiva vladu, a slovenska politička kriza stupa u novu fazu; na vlast dolazi premijer koji je umješnom postizbornom kombinatorikom uspio okupiti većinu, no budući premijer već se suočava s manjkom legitimiteta, na što je prvi upozorio slovenski predsjednik Danilo Türk, koji zato i nije želio Janši dodijeliti mandat za sastav vlade. I nije samo riječ o činjenici da je Janković pobijedio Janšu na izborima, a onda izgubio u izborima poslije izbora: odluka o roku trajanja novog premijera – kojeg su svi zastupnici s ljevice jučer namjerno nazivali njegovim pravim imenom Ivan Janša – nije u rukama zastupnika, nego suda. Naime, Janša će biti vjerojatno jedini europski premijer protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog korupcije. I to ne samo u Sloveniji, nego i u Austriji i Finskoj!
Oglušio se
U slučaju da bude pravomoćno osuđen, Janša je obećao da će se povući iz političkog života. Upravo zbog toga Janša je s tolikom strašću rušio Pahorovu vladu i sada nam samo preostaje čekati i vidjeti hoće li Janša, sada na čelu izvršne vlasti, još jednom nadigrati svoje progonitelje, ili će mu sada već punoljetna slovenska pravna država ipak pomrsiti račune?
Unatoč jučerašnjem umirujućem nastupnom govoru, prvi Janšini potezi takva očekivanja potvrđuju. I prije nego što je potvrđen kao premijer, Janša je implementirao plan redukcije broja ministarstava, koji predviđa da ovlasti nad slovenskim državnim odvjetništvom, koje vodi postupak protiv Janše, preuzme ministarstvo unutarnjih poslova, kojem će na čelu biti ministar iz Janšine stranke!?! Janša se pritom oglušio na sva upozorenja da njegova stranka u budućoj vladi ne smije ovladati resorima pravosuđa i unutarnjih poslova, upravo zbog dvojbi u Janšinu korumpiranost i činjenicu da se protiv njega vodi sudski postupak.
Slovenijom se ponovno širi strah od “starog Janše”, Janše koji će kao i u svom prvom mandatu nemilosrdno pokušati ovladati medijima, gospodarstvom i – pravosuđem. Glavni slovenski državni odvjetnik Zvonko Fišer ocjenjuje da je isključivo riječ o pokušaju političkog podređivanja državnog odvjetništva, ljubljanski “Dnevnik” prve Janšine poteze tumači kao uvod u policijsku državu, dok ustavni stručnjaci upozoravaju da će Slovenija biti jedina europska zemlja u kojoj će državno odvjetništvo biti podređeno policiji, umjesto da je obratno.
Paradoks
No za razliku od prvog Janšinog mandata 2004.-2008., vremena konjunkture i visokih stopa rasta, drugi Janšin mandat nije mogao pasti u teže vrijeme. Janši je stigla i “čestitka” međunarodnog financijskog tržišta. Uoči izbora za mandatara, naime, bonitetna agencija Fitch snizila je rejting za pet država eurozone, među njima i Sloveniji. Nekoć najambicioznija i najuspješnija tranzicijska država, danas je, po ocjeni Fitcha, u istoj skupini s Italijom, Španjolskom, Belgijom i Ciprom. Za otplatu svojih kredita Slovenija mora plaćati više od sedam posto kamata, što je na dulji rok neodrživo.
Upravo je Janša zbog toga u paradoksalnoj situaciji. Kao šef opozicije, Janša je na referendumima srušio sve reforme Pahorove vlade, no sada će biti u situaciji provoditi iste one mjere za povećanje konkurentnosti slovenskog gospodarstva i financijsku konsolidaciju koje upravo njegovom krivnjom nisu već provedene.


Porazi, afere i teorije zavjere


Iako je u vrhu slovenske politike već puna dva desetljeća, Janez Janša pobijedio je na izborima samo jednom, 2004. godine. Njegov politički put obilježili su porazi, afere i stalna sumnjičenja i teorije zavjere.
Znameniti “proces četvorici”, u kojem je Janši potkraj osamdesetih godina prošloga stoljeća suđeno na Vojnom sudu u Ljubljani zakotrljao je lavinu koja je naposljetku srušila jugoslavensku federaciju. Iako ga je ondašnji sud JNA formalno osudio, Janša je iz tog procesa izašao kao pobjednik.
Još od početka devedesetih prati ga velika afera prodaje oružja iz skladišta bivše JNA napadnutoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Iako je bilo bezbroj pokušaja, “majka svih afera” nikad nije raščišćena.
Janša je nekad zarađivao pisanjem računalnih programa, a već dugo je ljubitelj proizvoda pokojnog Stevea Jobsa. Legenda kaže da je Janša i plan obrane Slovenije početkom devedesetih napisao na Macovu računalu. Ni danas se ne odvaja od svog iPada, pa čak i u sudnici u Ljubljani, u kojoj mu sude zbog afere Patria.