Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tečaj eura najviši u šest tjedana

29.01.2012. 23:00
Tečaj eura najviši u šest tjedana


Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošloga tjedna 2,2 posto, na 1,3220 dolara, najvišu razinu od polovice prosinca prošle godine
Prošloga je tjedna tečaj eura prema dolaru porastao više od 2 posto, probivši se po prvi puta nakon šest tjedana iznad razine od 1,32 dolara, što se zahvaljuje nadi da će Atena i njezini kreditori ovih dana dogovoriti uvjete restrukturiranja grčkih dugova.
Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošloga tjedna 2,2 posto, na 1,3220 dolara, najvišu razinu od polovice prosinca prošle godine.
U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je 1,9 posto, na 101,40 jena.
Cijena američka valute prema japanskoj skliznula je, pak, 0,4 posto, na 76,70 jena.
Podršku euru pružili su medijski napisi da su privatni kreditori Grčke ipak spremni dodatno sniziti traženu kamatnu stopu od 4 posto za nove grčke obveznice, kako bi se postigao sporazum kojim bi Grčka izbjegla bankrot.
Nedavno su pregovori bili prekinuti jer grčka vlada nije pristala na kamatu od 4 posto, nego je nudila 3,5 posto, u čemu su je podržali i ministri financija eurozone.
Pregovori se nastavljaju i tijekom vikenda, a sporazum se očekuje idućega tjedna. Time bi se ispunili uvjeti za drugi paket međunarodne pomoći Ateni i izbjegao bankrot Grčke, kada joj u ožujku na naplatu stigne golemi iznos duga po obveznicama.
“Očigledno su se ulagači već navikli na to da grčki pregovori o zamjeni obveznica sporo napreduju. Pravi je rizik za euro mogućnost prelijevanja grčke krize na druge zemlje, kao i to hoće li Portugal trebati novi paket pomoći”, kazala je Ankita Dudani, valutna analitičarka u RBS-u.
I dok se problemi grčke prezaduženosti rješavaju, naziru se problemi s Portugalom. Prinosi na obveznice te članice eurozone u petak su dosegnuli nove rekordne razine.
“Portugal bi mogao biti katalizator slabljenja eura u veljači. Trojka će ispitati pridržava li se Portugal preuzetih obveza u vezi provedbe reformi u sklopu međunarodnog paketa pomoći toj zemlji, a ulagači u obveznice već uračunavaju restrukturiranje portugalskog duga”, kazao je Chris Turner, valutni strateg u ING-u.
To bi moglo spriječiti daljnje jačanje eura, no s druge strane, i dolar je pod pritiskom od srijede, kada je američka središnja banka najavila da će ključne kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama barem do kraja 2014. godine.
To znači da Fed nastavlja voditi labavu monetarnu politiku, a možda je i dodatno popusti. Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je, naime, da bi banka mogla razmotriti daljnje popuštanje monetarne politike kroz kupovine obveznica, ako se uspori rast američkog gospodarstva.
Zbog toga je u drugoj polovici prošloga tjedna dolar bio pod pritiskom. Nakon što je u srijedu dosegnuo 78,29 jena, najvišu razinu u dva mjeseca, do kraja tjedna potonuo je ispod 77 jena.