Želiš li biti zdrav, odbaci kuhinjski lonac i ne kuhaj!

Slika korisnika admin
sirova hrana
Katarina Miklec već se pet godina hrani isključivo sirovom hranom

Protekli je vikend u centru Ayus Katarina Miklec, žena koja se već pet godina hrani isključivo sirovom hranom, održala radionicu o pripremi sirove hrane.

- Nijedno živo biće, osim čovjeka, ne priprema sebi topla jela. Nijedna životinja na Zemlji ne uništava sirovu hranu kuhanjem i pečenjem, ne pije mlijeko poslije odvikavanja od sisanja majčinog mlijeka i ne troši lijekove. Kuhana hrana stvara kiselinu u tijelu, a višak kiseline stvara bolest. Hrana zagrijavana preko 45 stupnjeva ostaje bez vitamina i minerala. Oni se termičkom obradom uništavaju. Tako hranu iz žive, pretvaramo u mrtvu (praznu, bez hranjivih tvari). Tijelo sve što nije hrana prepoznaje i odbacuje kao otpad, što doprinosi nagomilavanju neprobavljenih otpadnih tvari u tijelu i razvija bolest.

Pravi vegetarijanci (vegani) koji jedu kuhanu hranu još uvijek ne žive puno zdravije od svejeda. Istraživanja pokazuju da su najzdraviji vegani sirovojelci i oni najrjeđe obolijevaju, istakla je Miklec.

Idealna ljudska prehrana bi trebala biti mono hrana, mišljenja su ljudi koji se hrane sirovom hranom, što bi značilo da bi po jednom obroku idealno bilo jesti jednu vrstu hrane. Deviza praktikanata ideologije i načina života sa sirovom hranom je - ako želiš biti zdrav, odbaci kuhinjski lonac i ne kuhaj!

Miklec je na radionici okupljenim polaznicima demonstrirala pripremu sirove hrane, naglašavajući kako sirova hrana itekako može biti i ukusna i vizualno atraktivna, kako treba organizmu pružiti samo priliku da se navikne na nove okuse. Da bi te tvrdnje potkrijepila radila je razne napitke, pizze, salame i salate, kao i ostale nazivom istovjetne obroke standardnoj prehrani, no po njenom sudu, neusporedivo zdravije. Radionici je prethodilo i predavanje na temu "Sirova hrana i njen utjecaj na zdravlje" u Gradskoj knjižnici u petak na koje je došlo jako puno posjetitelja.

Sirovi špageti
Naribati tikvice u oblik špageta, dodati im malo soli i maslinova ulja te ih tako gnječiti neko vrijeme kako bi omekšale, pustile sok i bile spremne za konzumaciju. Kao umak za sirove špagete uzeti u mikser sirove i sušene rajčice, češnjak, origano, bosiljak, ružmarin i timijan te nakon što se dobro izmiksaju tako pripremljen umak preliti po "špagetima". Umjesto mesa, na vrh staviti osušene orahe, a za dekoraciju upotrijebiti rikolu.
Sirova pizza
Pripremiti "tijesto za pizzu" od heljde i lanenog sjemena na taj način da se spomenute žitarice kombiniraju s malo soli i maslinovim uljem te se nakon miksanja i oblikovanja na tanke ploške, poput onih za pizzu, suše. Na taj način se dobiva podloga za pizzu od sirovih namirnica koje nisu prošle nikakvu termičku obradu. Umak se priprema od izmiksanih svježih i sušenih rajčica, maslinova ulja, češnjaka i začina: bosiljka, timijana, ružmarina i origana. Na podlogu se najprije nanese umak, a preko njega se namaže kombinacija izmiješanog sira, brazilskih oraha i malo kvasca. Na kraju na sve staviti sitno narezanu rajčicu, papriku, tikvice koje smo prethodno gnječili u soli i ulju da omekšaju te malo origana, bosiljka i maslina.
Zašto je voće najvažnija namirnica?

Voće je idealna hrana za čovjeka.Prava prirodna hrana bi trebala biti privlačna oku, mirisna i ukusna sama po sebi, bez ikakvih dodataka i začina. Voće je upravo to. Ljudi su po prirodi voćojedi. Sva druga hrana je teže probavljiva. Čovjeku nedostaje (nije prisutan u dovoljnim količinama):

Enzim celulaza - potreban za razgradnju i probavu celuloze iz povrća, kojeg u dovoljnim količinama imaju svi ostali biljojedi. Taj enzim je nužan da se iz trave, stabiljki, listova izvuče dovoljno hranjivih tvari/ energije. Kako bismo dobili dovoljno hranjivih tvari iz bilja (povrća) trebamo ga ili jako dobro i dugo žvakati (npr. kao preživanje kod krava) ili usitniti i popiti u obliku soka.

Enzim ptijalin - potreban za razgradnju i probavu škroba, sadržanog u žitaricama. Zbog nedostatka ptijalina ne možemo dobro probaviti zrna žitarica. Ima ga u maloj količini u slini usta, tako da on može dobro rastvoriti škrob samo ako se jako žvače i slini. Rezultat nedostatka ptijalina - neprobavljena škrobna sluz se taloži posvuda u tijelu (osobito se lijepi za stijenke krvnih žila) i uzrokuje zdravstvene poteškoće a kasnije i kronične bolesti. Npr.kolebanja krvnog tlaka (niski, viskoki) imaju svoj uzrok u uživanju škroba. Poslije mlijeka, pšenica uzrokuje najviše alergijskih reakcija.

Enzim urikaza - sprečava stvaranje mokraćne kiseline nastale kao nusprodukt probave mesa. Ljudi ne posjeduju dovoljno enzima za probavu mesa, a zadržavanje mokraćne kiseline u tijelu uzrokuje mnoge zdravstvene poteškoće i dugoročno dovodi do razvoja kroničnih bolesti.

Enzim laktoza - potreban za probavu mlijeka. U dobi od oko 3 godine (nakon odvikavanja od sisanja majčinog mlijeka), većina ljudi više nema enzima laktoze u dovoljnim količinama, a tokom godina se to još i samnjuje. Neprobavljeni mliječni ostaci uzrokuju stvaranje kiseline i sluzi u ljudskom tijelu. Mlijeko je npr. namirnica br.1 zaslužna za stvaranje suvišne sluzi u sinusima.

Voće je idealna hrana za čovjeka jer se sastoji od idealnog omjera hranjivih tvari: 90 posto fruktoze, voćnog šećera, ugljikohidrata, 4-6 posto aminokiselina, 2-3 posto minerala, 1 posto vitamina i 2 posto masnih kiselina.

Ugljikohidrati su ono što je čovjeku najpotrebnije kao gorivo - za snagu/ energiju. Od tuda i tolika čovjekova potreba za slatkim. I samo majčino mlijeko npr.je slatko i sadrži više ugljikohidrata od kravljeg.

Kod konzumacije voća treba biti oprezan. Voće uvijek treba jesti natašte, na potpuno prazan želudac, jer voćni šećer u kombinaciji sa drugom hranom potiče alkoholno vrenje što ometa probavu.

Prekiseljen organizam ne podnosi voće, voćna kiselina mu teško pada na zakiseljeni želudac. Nakon čišćenja postom ili dužim razdobljem uzimanja uglavnom prirodne, sirove hrane se to normalizira.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)