Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obilje podataka o radu s pčelama i medom

Autor: Mile Marić

29.01.2013. 23:00
Obilje podataka o radu s pčelama i medom


Jednostavnim jezikom i s obiljem primjera iz prakse predavač Tomljanović objašnjavao je neke tipične bolesti pčela, simptomatologiju i borbu protiv bolesti, kao npr. protiv varoze




Savjetnik za pčelarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, samostalni istraživač i profesionalni pčelar, gospodin Zlatko Tomljanović iz Zagreba održao je stručno predavanje na temu “Aktualnosti u svezi bolesti pčela, dobre veterinarsko-pčelarske prakse u pčelinjaku te zakonske regulative”.
Predavač Zlatko Tomljanović po zvanju je doktor veterinarske medicine. Na drugoj godini studija uključio se u znanstveno istraživački rad na Zavodu za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prije 20 godina (1992.) dva i pol mjeseca bio je u Australiji radi upoznavanja s industrijskim pčelarenjem. Od kolovoza 1995. do ožujka 1996. godine boravio je u SAD-u, proširujući svoja znanja iz tehnologije uzgoja pčela. Profesionalnim uzgojem pčela bavi se od 1997. godine i ima 300 proizvodnih pčelinjih zajednica. Tomljanović je autor nastavnog plana i programa osposobljavanja za pčelara pri Pučkom učilištu Samobor. Inicijatori stručnog predavana u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac su Udruga pčelara Vrisak Benkovac i Gradska knjižnica Benkovac, a pod pokroviteljstvom Grada Benkovca.
Interes pčelara za predavanje i onih koji se bave ovom djelatnošću i onih koji su tek započeli, a nije manjkalo ni „starih” pčelara s debelim iskustvom, bio je doista velik. Tom interesu svjedoči nazočnost ne samo pčelara iz Benkovca, nego Zadra, Obrovca i Biograda. Jednostavnim jezikom i s obiljem primjera iz prakse predavač Tomljanović objašnjavao je neke tipične bolesti pčela, simptomatologiju i borbu protiv bolesti, kao npr. protiv varoze. Nadalje, predavač je iznio obilje podataka o radu s pčelama i s medom, sve iz aspekta dobre pčelarske prakse, upućujući na zakonsku i podzakonsku regulativu koja se dotiče proizvodnje i prodaje meda, kako na kućnom pragu, tako i u trgovini.