Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sanacija rješava posljedicu, ali ne i uzrok

Autor: Ivana Burica

29.01.2013. 23:00
Sanacija rješava posljedicu, ali ne i uzrok

Foto: A. SITNICA



To nikako ne znači da ja Vladi želim neuspjeh. Dapače. U interesu svih nas je da sanacija uspije i da u budućnosti vidimo kako zadarska bolnica napreduje, kaže dr. Kraljić


Vijećnici Zadarske županije će na današnjoj sjednici Županijske skupštine glasovati o donošenju Odluke o podnošenju zahtjeva Vladi Republike Hrvatske za provođenje postupka sanacije Opće bolnice Zadar čije je stanje nepodmirenih novčanih obveza do 31. prosinca 2012. godine iznosilo 130.191.488 kuna.
Buduća sanacija Opće bolnice se u zadarskoj javnosti obično doživljava kao određena prijetnja razini i kvaliteti zdravstvene usluge koju je ova ustanova dosad pružala.
Kakva je budućnost?
Tako je i zadarski župan Stipe Zrilić prilikom davanja suglasnosti na odluku o sanaciji na svom zadnjem kolegiju rekao da je Županija primorana donijeti ovu, po njemu, lošu odluku te izrazio uvjerenje da je sanacija početak gore budućnosti zadarske bolnice.
Što će sanacija konkretno značiti za funkcioniranje zadarske bolnice, hoće li biti otpuštanja kadrova i/ili novih zapošljavanja, hoće li se i dalje ulagati u opremu i zaposlenike, za sada nitko ne može reći sa sigurnošću.
Vršitelj dužnosti ravnatelja OB Zadar dr. Neven Birkić je još ranije izrazio mišljenje da će Bolnica sanacijom dobiti na stabilnosti i na sigurnosti dotoka potrebnih sredstava. No, istaknuo je dr. Birkić, još je važnije da nivo zdravstvene zaštite ostane jednak, a ako je moguće i da se dodatno poboljša.
Što očekuje od sanacije pitali smo i županijskog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josipa Kraljića. Dr. Kraljić je na dužnosti pročelnika za zdravstvo već 20 godina i kao takav osoba s možda i najboljim uvidom u funkcioniranje i probleme zadarske bolnice.
Komunikacija države i lokalne vlasti
– Mi smo tipična ustanova koju treba sanirati. No, pažljivo iščitavajući Zakon o sanaciji javnih ustanova, nažalost, nisam stekao dojam da će se sanacijom riješiti bitni problemi. Rješava se samo posljedica, ali ne i uzrok problema. Koliko znam još nije niti osiguran sav novac potreban za njeno provođenje. Ovo što sam rekao nikako ne znači da ja Vladi želim neuspjeh. Dapače. U interesu svih nas je da sanacija uspije i da u budućnosti vidimo kako zadarska bolnica napreduje, kaže dr. Kraljić, podsjećajući da se u zadnjih dvadesetak godina suradnjom Zadarske županije, lokalne samouprave i gospodarstva u Opću bolnicu Zadar uložilo izuzetno puno.
– Bez obzira na to tko bio osnivač to je naša bolnica te se i u budućnosti nadam dobroj komunikaciji između osnivača, Županije, Grada i gospodarstvenika te na toj komunikaciji treba i raditi, poručuje dr. Kraljić.
Kad Županija osnivačka prava preda državi, Vlada će imenovati Sanacijsko vijeće i sanacijskog upravitelja. Dr. Kraljić očekuje da bi sanacijski upravitelj mogao biti netko iz redova zaposlenika zadarske bolnice.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU