Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U općini Novigrad za razminiranje ostalo još 3,8 kilometara četvornih

Autor: Velimir Brkić

29.01.2013. 23:00
U općini Novigrad za razminiranje  ostalo još 3,8 kilometara četvornih

Foto: Velimir BRKIĆ



Na novigradskom području trenutačno se provode dva projekta: započelo je razminiranje u zaseoku Baždarići u Paljuvu na površini od 25.000 metara četvornih, dok je u tijeku razminiranje na lokaciji Jezerine, području između Pridrage i Novigrada površine 357.183 metra četvorna, kazao je Miljenko Vahtarić, v.d. ravnatelja HCR-a


U općini Novigrad nakon Domovinskog  rata razminirano je 4,8 kilometara četvornih minski  sumnjivog prostora te potrošeno 55 milijuna kuna, za  razminiranje je ostalo još 3,8  kilometara četvornih.
Kupnja prigodnih  razglednica
– Na novigradskom području trenutačno se provode dva projekta: započelo je  razminiranje u zaseoku  Baždarići u Paljuvu na površini od 25.000 metara četvornih, dok je u tijeku razminiranje na lokaciji Jezerine, području između Pridrage i Novigrada površine  357.183 metra četvornih, kazao je Miljenko Vahtarić, v.d.  ravnatelja HCR-a.
Najveća hrvatska drogerija  KOZMO za razminiranje zaseoka Baždarići jučer je Hrvatskom centru za razminiranje uručila ček od 152.000  kuna s ciljem da podsjeti na  ovaj veliki problem, te da na  ovaj način pridonese sigurnosti građana.
– U posljednjih nekoliko  mjeseci građani Hrvatske  kupnjom prigodnih razglednica prikupljali su sredstva  namijenjena razminiranju u  sklopu humanitarne akcije u  KOZMU. Iznos je udvostručen sredstvima Vlade  SAD-a i ITF-Enhancing Human Security iz Ljubljane  (Ustanova za unapređenje  sigurnosti ljudi), kazao je  Krešimir Profaca, predsjednik Uprave drogerije KOZMO.
U Hrvatskoj su još 683 kilometra četvorna pod minski  sumnjivim područjem. Od  1991. do danas poginulo je  508 ljudi od posljedica mina.
– Izuzetno sam sretna da su  žitelji Hrvatske iskazali ljubav prema domovini tako što  su u ovim teškim vremenima  kupovali razglednice i čestitke na prodajnim mjestima  drogerije KOZMO koja je također prepoznala svu težinu  minskog problema u RH sa  svim svojim neželjenim posljedicama, rekla je  prof.dr.sc. Dijana Pleština,  ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH.
Na jučerašnjoj primopredaji nazočili su i Marija  Plešec Pongrac, voditeljica  ITF ureda u RH, Mladen Crnković, predstojnik ureda  ravnatelja HCR-a, Josip Čerina, ravnatelj HCR-a za Zadarsku županiju, Davor Lonić, koordinator razminiranja u Zadarskoj županiji, i  Joso Klapan, načelnik  Općine Novigrad.
– Nakon Oluje i povratka  na rodnu grudu općinske  žitelje je dočekala pustoš,  osim obiteljskih i privrednih  objekata uništeni su maslinici, vinogradi, stoljetni nasadi višanja i badema. Zahvaljujući projektima razminiranja posađene su nove sadnice maslina, vinove loze,  višanja i ostalih voćaka, naglasio je novigradski načelnik Klapan.
Preozbiljan problem
– Problem razminiranja je  preozbiljan da bi se na njega  zaboravilo. Hrvatska se  međunarodnom Ottawskom  konvencijom obvezala da će  problem mina riješiti do  2019. godine, podsjetio je  Vahtarić.
Iako je Domovinski rat  odavno završio, u Zadarskoj  županiji je još 53,8 kilometara četvornih minski sumnjivog područja od čega su  oko dva kilometra četvorna  onečišćena zvončićima.
– Na području Jezerine u  tijeku je razminiranje  357.163 metra četvorna minski sumnjivog područja za  što je u državnom proračunu  osigurano 4,5 milijuna kuna,  govori Čerina.
Mine su ubojite naprave  od kojih i nakon toliko godina stradaju ljudi. U Zadarskoj županiji bilo je 198  nesreća koje su odnijele čak  98 života. Pritom je 157  teško i 30 lakše ozlijeđenih  osoba.
– Zasad je razminirano oko  200.000 metara četvornih,  pronađeno 16 minsko-eksplozivnih naprava od  PROM-a 1 do ručnih bombi.  U razminiranju sudjeluje 80  pirotehničara, navodi Nataša Mateša Mateković,  načelnica Odjela za plansko-analitičke poslove  HCR-a.
Na području Zadarske  županije u tijeku je ili će  započeti 17 projekata, za  potpuno razminiranje potrebno je milijardu kuna, dosad je uloženo oko pola milijarde kuna.