Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pomorci dobivaju nemoralne ponude za rad na platformama

29.01.2014. 23:00
Pomorci dobivaju nemoralne ponude za rad na platformama


Posao “pitura” na off-shoreu u Nigeriji za dvadeset tisuća dolara mjesečno, plus troškovi prijevoza, smještaja, najma vozila, pa čak i zabave i rekreacije, u iznosu od dodatnih pet-šest tisuća dolara, uz mogućnost bonusa od deset posto ukupne godišnje zarade – zvuči kao san snova prosječnog stanovnika Hrvatske. Upravo takve “nemoralne ponude” stižu ovih dana na brojne e-mail adrese diljem Hrvatske, a šalju ih lažna predstavništva inače renomiranih naftaških kompanija, poput Shell-a, Chevron-a ili Addax-a, iz zemalja Zapadne Afrike. U stvarnosti, riječ je o dobro osmišljenim prijevarama kojima navodni poslodavci, očito dobro upućeni u situaciju na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i okolnim zemljama, od nesretnih žrtava najčešće izvuku po nekoliko stotina dolara, a kasnije se više ne javljaju.
Sličan dopis dobio je i naš čitatelj (podaci poznati redakciji), koji već neko vrijeme traži posao na brodu ili off-shoreu. Obratili su mu se navodni predstavnici kadrovske službe nigerijske ispostave Addaxa, poznate međunarodne kompanije koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom ležišta nafte i plina, s dobro razgranatom mrežom poslova u toj afričkoj zemlji, te u susjednom Kamerunu.
U opsežnom dokumentu navedeni su svi podaci o radnom mjestu, poput iscrpnog opisa posla, plaće, bonusa, dodatnih troškova, početka rada, putovanja, smještaja, dodatne obuke, medicinskog pregleda, sigurnosti, pa sve do mogućnosti komunikacije s obitelji putem interneta i telefona. Sve to sa službenim zaglavljem Addax-a, te potpisom osobe koja se predstavlja kao šef odjela ljudskih resursa u Addax Petroleum Nigeria. Naveden je i broj telefona, adresa, fax i e-mail za daljnje kontakte. Iako dopis izgleda vrlo ozbiljno i uvjerljivo, na prijevaru ipak nije nasjeo, i to zbog toga što su mu se uvjeti, a posebno plaća, činili sumnjivo predobrima da bi bili istiniti.
– Već sam tražio posao na platformi ili na brodu, te sam slao upite na razne adrese. Kada sam primio dopis, navodno od Addax-a, visina plaće od dvadeset tisuća dolara mjesečno uz plaćene dodatne troškove, poput tisuću dolara mjesečno za zabavu i rekreaciju tijekom boravka u Port Hartcouru u Nigeriji, učinila mi se sumnjivo previsokom za takav posao. Odmah sam uputio upit središnjici Addax-a, proslijedivši im i dopis koji sam dobio. U odgovoru koji sam dobio vrlo brzo, potvrđene su moje sumnje, jer tvrde kako takav dokument kakav sam primio kod njih naprosto ne postoji, kao što među zaposlenicima ne postoji ni Tilewa Phillips, čijim je imenom potpisana ponuda za posao, kaže čitatelj koji je po primitku odgovora iz Addaxa prekinuo svaku daljnju komunikaciju s lažnim predstavnicima te tvrtke.
Mnogi, međutim, nisu bili dovoljno oprezni u sličnim situacijama, što ih je koštalo obično stotinjak ili nekoliko stotina dolara, potvrđuje Mario Zorović, predsjednik Udruge hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca.
– Ova nam je prijevara poznata već neko vrijeme. Radi se o vrlo uvjerljivim dopisima, u kojima se od potencijalnih žrtava u početku ne traži novac. Tek u kasnijoj fazi obično traže između pedeset i dvjesto-tristo dolara, najčešće pravdajući takav zahtjev troškovima izdavanja vize. Nakon što meta prijevare uplati sredstva, nadajući se dobro plaćenom poslu, prevaranti se više ne javljaju i tek nakon nekog vremena žrtve shvate da su zapravo prevarene, objašnjava Zorović.