Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Todorićevom PIK-u smanjili cijenu zakupnine za pet puta

29.01.2014. 23:00
Todorićevom PIK-u smanjili cijenu zakupnine za pet puta


Skupština vjerovnika Nove zore u stečaju prihvatila je prijedlog PIK Vinkovaca, tvrtke iz sastava Agrokora Ivice Todorića, o smanjenju zakupnine nad poljoprivrednim zemljištem u posjedu stečajnog dužnika za čak pet puta! Bez obzira na tu odluku, još uvijek ne znači da će doći do izmjena ugovora. Odluku su podržali većinski vjerovnik Glasgow gradnja, odvjetnik i vlasnik Glasgow gradnje Davor Galetović, Coning kao pravni sljednik vjerovnika Congame.
Protiv izmjena bila je zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zadru Lidija Vitaljić. Ona je zatražila od suca Tomislava Jurline da razmotri i odluku jer je suprotna interesima vjerovnika i ujedno nema razloga za raskidanje ugovora potpisanog na 20 godina 2008. godine. Svoju odluku Jurlina je najavio u roku od osam dana. Ako i nakon nje prijedlog PIK-a Vinkovci ostane važeći, zamjenica županijskog državnog odvjetnika je najavila pokretanje spora. Predstavnik Općine Sv. Filip i Jakov ostao je suzdržan kod glasovanja.
U PIK-u Vinkovci traže smanjene zakupnine nad zemljištem površine 131 hektara. Na njemu Nova zora ima posjed, ali u tijeku je spor oko prava vlasništva između nje i Republike Hrvatske. PIK Vinkovci je 2008. godine s Novom zorom potpisao ugovor na dvadeset godina po godišnjoj cijeni zakupa jednog hektara za 6.857 kuna. Sada predlažu cijenu zakupa od 1.200 kuna, uz dodatak kako je i novo ponuđena cijena duplo veća nego što je plaćaju u drugim slučajevima zakupa državnog i privatnog zemljišta.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU