Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zdenko Zrilić: Donio sam Zadru projekte vrijedne 600 milijuna eura

29.01.2014. 23:00
Zdenko Zrilić: Donio sam Zadru projekte vrijedne 600 milijuna eura


Najpoznatiji zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić u poslovnoj karijeri prošao je puno toga, od otvaranja kultnog kafića Lloyd prije 36 godina, preko pokretanja tvornice za proizvodnju ambalaže Folijaplast, do gradnje stambenih i hotelskih kompleksa. Godinama u visokom biznisu, ali i godinama pod sumnjama da s tim nije baš sve čisto. U posljednje vrijeme ga se spominje kao glavnog mecenu medijske kuće VOX i kroz vezu s pomoćnikom ministra financija Brankom Šegonom. Naravno, tema za razgovor su i brojni projekti koje je Zrilić ostvario.
Gospodine Zriliću, ovih dana se često spominje vaše ime u kontekstu pogodovanja u rješavanju predstečajnih nagodbi, u navodno sumnjivim poslovima preko Hypo banke. Što mislite zašto?
– Nema za to opravdanog razloga. Nemam ni jedan neriješeni porezni dug, ni jednu tvrtku u blokadi, ni s jednom bankom, uključujući Hypo, bilo kakvih problema. A stalno sam u nekim medijima kao sumnjivac,  problem. Nemam ni jednu optužnicu, ni u Hrvatskoj, niti u inozemstvu. Državnoj sam televiziji poslao zahtjev za ispravkom ovih tendencioznih informacija koje su nedavno objavili.
Kakva je bila vaša uloga Hypo banci prije, a kakva je sada?
– Bio sam savjetnik negdje od 2002. ili 2003. do 2010. godine, pratio sam investicije Hypo banke na ovom području. Ali ne samo na ovom, jer sam bio savjetnik za cijelu banku u Klagenfurtu. U tih 7-8 godina Hypo banka je na zadarskom području financirala projekte vrijedne oko 600 milijuna eura – Jaderu i Aluflexpack, pa Lamjanu, Borik, Punta skalu, puno toga. Puno puno više nego sve ostale banke. Zagrebačka ili Privredna banka nisu skoro ništa ovdje ulagale, a najveće su hrvatske banke. Netko bi se mogao pitati – zašto? Daj Bože da je još koja takva banka kao što je Hypo došla u Zadar! Zahvaljujući kreditima te banke, razvijali su se brojni projekti.
CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU