Paška janjetina samo na korak do oznake izvornosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Paška janjetina još je korak bliže zaštiti izvornosti. Ministarstvo  poljoprivrede objavilo je kako je zaprimilo zahtjev za registraciju oznake  izvornosti naziva Paška janjetina. Zahtjev je predala Udruga uzgajivača  paške ovce Rogujica iz Paga. Dokumentacija je pripremljena u suradnji s  Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agronomskim fakultetom iz  Zagreba. Proces zaštite je, dakle, pred samim završetkom, pitanje zaštite  izvornosti je prošlo sve komisije i sad slijedi dobivanje rješenja što se  očekuje za oko mjesec dana. U udruzi su istaknuli da se na zaštiti izvornosti radi već oko osam godina te da se pašku janjetinu štiti radi gospodarskog, pravnog, potrošačkog, kulturnog, ekološkog i socijalnog aspekta. Oznaka izvornosti je najjača oznaka zaštite u Hrvatskoj.

- Prioritet zaštite izvornosti Paške janjetine je sprečavanje sive ekonomije te pojačani marketing. Priznavanjem izvornosti Paškoj janjetini  neće se, primjerice, mijenjati njena kvaliteta, međutim proizvođači mogu očekivati bolji plasman, a tu je i bolja zaštita potrošača. Oni će s dobivanjem ove oznake u svakom slučaju moći bolje kontrolirati što kupuju s  obzirom na to da će im to garantirati ova markica, kazao nam je Ante  Čemeljić, tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica.

Čemeljić navodi i kako, nakon zaštite janjetine na razini Hrvatske, slijedi drugi korak, a to je i zaštita na razini Europske unije. Kazao je i kako  na otoku Pagu djeluje nešto manje od 400 uzgajivača ovaca, što manjih,  što većih.

Oznaka izvornosti se koristi za označavanje poljoprivrednog ili  prehrambenog proizvoda koji potječe iz te regije, tog mjesta ili zemlje i  čije su karakteristike bitno ili isključivo nastale pod utjecajem posebnih  prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i njezina  se proizvodnja, prerada i priprema u cijelosti odvija u tom zemljopisnom području. U postupku zaštite pred resornim Ministarstvom su još  Međimursko bučino ulje, odnosno Koščičino ulje z'Međimurja, i to za  oznaku zemljopisnog podrijetla, a oznaku izvornosti trebali bi dobiti  Međimursko meso z'tiblice, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje,  Ekstra djevičansko maslinovo ulje otoka Korčule, Šoltansko maslinovo  ulje, Krčko maslinovo ulje te Meso istarskoga goveda. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno