Početak obnove vrata sv. Krševana zatvorit će Muraj na 30 dana

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Objavljen je natječaj za izvođača radova na obnovi povijesne  cjeline vrata sv. Krševana u okviru projekta HERA iz Programa jadranske  prekogranične suradnje u kojem Zadarska županija sudjeluje kao jedan  od 18 partnera.

Vratima sv. Krševana, ili Morskim vratima planira se vratiti stari sjaj  konzervatorsko-restauratorskim radovima. Druga grupa radova za koju  se traži izvođač odnosi se na radove obnove dijela ceste koja se nalazi  poviše vrata na gradskim bedemima. Tamo bi se trebala postaviti hidroizolacija kako bi se vrata i ubuduće sačuvala. Obnovit će se i postojeći rukohvat.

Natječaj za izvođača radova traje do 2. ožujka, a kako kaže Lovro Jurišić, projekt-menadžer za HERA-u, ponuditelji se mogu javiti ili za jednu ili za obje grupe radova.

- Tek po završetku natječaja, znat ćemo imamo li jednog ili dva izvođača. Isto tako, tek onda ćemo znati kolika je cijena izvođenja radova.  Mogu samo reći da je kao inicijalna procjena u projektu navedena planirana vrijednost od 150.000 eura, rekao je Jurišić.

Dinamika radova je također predviđena projektom, ali ona je vrlo  neizvjesna zato jer se paralelno odvijaju radovi na odvodnji na Liburnskoj obali.

- Tijekom postavljanja hidroizolacije ispod ceste na bedemu, morat će  se zatvoriti promet na Muraju. U natječaju smo od ponuditelja tražili da  zatvaranje ceste traje maksimalno 30 dana. Ipak, to mora biti u vrijeme  kad je otvoren promet na Liburnskoj obali jer se ne mogu građanima  blokirati oba ulaza na Poluotok. Tako da moramo usuglasiti sa svim institucijama vezanim za te radove kad bi to točno moglo biti, kao i s odabranim izvođečem, rekao je Jurišić.

Rok za izvođenje restauracijskih radova na vratima je 8 mjeseci, ali kako kaže Jurišić, možda će se oba portala raditi paralelno pa se završi i za  4 mjeseca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno