Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BELAFUŽA Don Dario Tičić: Vjerovao je u bolje sutra

30.01.2019. 09:09
BELAFUŽA Don Dario Tičić: Vjerovao je u bolje sutra


Sjećam se jedne propovijedi mons. Ivana Mustaća dok je bio župnik katedrale kada je rekao da su Isus Krist i kršćanstvo događaj, odnosno život, a ne filozofija ili nešto slično. Uvijek bi me zadivila njegova vjera u bolje sutra – naglasio je don Dario Tičić, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži, na preksinoć održanoj misi zadušnici za mons. Ivana Mustaća koji je preminuo 21. siječnja u Zagrebu. Vjernici koji su ispunili župnu crkvu još jednom su potvrdili koliko je mons. Mustać bio omiljen na Belafuži gdje je služio od 1992. do 2001. godine.
– Najveća radost kršćanstva je da je Isus Krist živ, a najveća nada da će Bog imati zadnju riječ na kraju ljudske povijesti. Isus Krist nije lik iz davnine, on je put, istina i život. Isus Krist nam je dao nadu vječnoga života i usprkos našim slabostima, grijesima i smrtima nije nas ostavio u beznađu, već je rekao da nam ide pripraviti mjesto kod njegovog Oca gdje ima mnogo stanova. U takvog Isusa Krista vjerovao je i naš pokojni mons. Ivan – dodao je don Dario napominjući da je uvijek pitanje kako će čovjek odgovoriti na Božji zahvat u svom životu.
– Kada se približimo Bogu možemo vidjeti svoju nedostatnost, grešnost, slabost. No, vjerujemo da je Bog veći od naših slabosti i zato se ne bojimo smrti. Naš je život nošenje križa, hodočašće i put prema Očevoj kući.
Mons. Mustać umro je u 64. godini života i 39. godini svećeništva.
– Dao je Crkvi puno toga. Nama koji ostajemo iza njega bit će teško nadoknaditi toliku energiju i snagu koju je imao don Ivan. Vukao je župu na Belafuži devet godina kao što je kasnije pomažući nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi kao njegov generalni vikar, vukao i cijelu nadbiskupiju – zaključio je don Dario.
U svojoj je oporuci mons. Mustać istaknuo: "Ne sudim nikome jer sam i sam iskusio svoju slabost. Molim oproštenje od svih koje sam na bilo koji način povrijedio. Opraštam svima…"


Krstio je 798 osoba, vjenčao 325 parova
Don Dario je iznio zanimljive podatke o vremenu koje je mons. Mustać proveo na Belafuži.
– U devet godina krstio je 798 osoba, vjenčao 325 parova, a na vječni pokoj ispratio 188 župljana. To je ono što se vidjelo, ali ostaje i ono što se ne vidi, a to je povijest koju je Bog zapisao u dušama ljudi – rekao je don Dario.


Mons. Ivan o Belafuži: Neponovljiva župa
– Belafuža je neponovljiva, sve što sam sanjao kao svećenik, župnik i pastir ispunilo se na Belafuži. Takva župa mi se nije dogodila niti će se na takav način dogoditi. To je bila milost da sam došao upravo u to vrijeme i mnogi svećenici ne dožive ono što sam ja doživio na Belafuži. Ne patim od frustracije i neuspjeha kao svećenik baš zbog iskustva s Belafuže i sa zahvalnošću Bogu gledam na devet godina službe u toj župi. Nikad to iskustvo iz mog života neće se izgubiti, osobito sada kada na hodočašćima vidim treću generaciju, odnosno djecu koja su se rodila kao plod rada i evangelizacije. Vidjeti obitelji s brojnom djecom, potom mlade koji su se odazvali pozivu na posvećeni život… – izjavio je mons. Ivan Mustać u knjizi Gospa u Masliniku.