Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kvalitetan odnos baka i djedova s unucima pozitivno utječe na mentalno zdravlje

30.01.2019. 18:45
Kvalitetan odnos  baka i djedova s  unucima  pozitivno utječe  na mentalno  zdravlje


Ciklus od pet psihoedukativnih radionica, namijenjenih  osobama treće životne dobi, koje organizira Služba za mentalno zdravlje  i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar započeo je danas  zanimljivim predavanjem u Gradskoj knjižnici Zadar. Na predavanju  pod nazivom „Uloga bake i djeda u životu djeteta“, koje su održale  psihologinje iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Dora  Srdelić Ljubičić, Rebeka Škulić i Lucija Alvir, tematizirana je važnost uloge koju bake i djedovi imaju u razvoju i životu unuka, dobrobit njihova  kvalitetnog odnosa i privrženosti, te su dani savjeti kako takav uspješan  odnos izgraditi i zadržati, koje aktivnosti treba zajedno provoditi i sl.


Suradnja s umirovljenicima
Kako je na početku izlaganja istaknula psihologinja Dora Srdelić Ljubičić riječ je o projektu Službe za mentalni zdravlje kojim se želi uspostaviti suradnja s lokalnim umirovljeničkim udrugama, odnosno maticama umirovljenika kako bi se ovoj populaciji stanovništva ponudile nove  spoznaje o temama od njihova interesa.
– Razmišljali smo na koji način bismo kroz našu Službu mogli ostvariti  suradnju s građanima treće životne dobi i što im ponuditi kako bismo im  obogatili kvalitetu života. Kontaktirali smo predsjednika Matice umirovljenika Zadarske županije Milivoja Dujelu i predstavili mu ovaj projekt,  te se nadamo da je ovo početak duge i uspješne suradnje, kazala je Dora  Srdelić Ljubičić i naglasila da su kao prvu temu odabrali važnost uloge  baka i djedova jer se radi o temi koja je životna i dobro prihvaćena od  strane svih generacija.
– Ovo je prvi put da ovu temu predstavljamo na ovakav način. Ona  spaja različite generacije, što je uvijek za svakoga dobitak jer se obostrano može puno toga naučiti i primijeniti nova saznanja, kazala je još  psihologinja Dora Srdelić Ljubičić i istaknula da kvalitetan odnos baka i  djedova s unucima pozitivno utječe na mentalno zdravlje i djece i starijih osoba.


„Izazovi u zlatnoj dobi“
– Bake i djedovi su inače najmanje zastupljena skupina na predavanjima i radionicama ovakve vrste, koje su najčešće namijenjene roditeljima  i djeci, pa smo upravo za njih pripremili ciklus predavanja „Izazovi u  zlatnoj dobi“, kazala je Rebeka Škulić, mag. psych.
Na predavanju je, među ostalim, bilo riječi i o zajedničkim aktivnostima koje bake i djedovi mogu zajedno raditi, na koji način se trebaju  uključiti u odgoj djece, a da ne povrijede autoritet roditelja, ali i o sudjelovanju u životu djeteta nakon razvoda roditelja, preseljenja u drugi grad  ili državu, kao i mnogim drugim aspektima djetetova života u kojima bake i djedovi trebaju biti prisutni. Važno je, naglašeno je na predavanju,  uvijek znati pronaći najbolji i umjereni balans kako bi se u odgoju djece  pomoglo roditeljima, ali nenametljivo i na kvalitetan način.
Osim navedene teme, ciklus će uključiti i teme o mentalnom zdravlju  umirovljenika, suočavanje sa smrću partnera, suočavanje sa stresom i  dr., a organizatori su na podršci projektu zahvalili i Zadarskoj županiji.