Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NOVO NASELJE Došlo je vrijeme da Novi Bokanjac prestane biti podređen kvart

30.01.2019. 08:59
NOVO NASELJE Došlo je  vrijeme da  Novi  Bokanjac  prestane biti  podređen  kvart


S našom nedavnom temom, vezanom za isplatu naknada za  štetu od poplave u Zadru, na površinu je isplivalo mnoštvo problema s  kojima se susreću stanovnici Novog Bokanjca i to unazad 30 godina, od  kad naselje i postoji. Velika poplava iz 2017. samo je potvrdila kako je riječ o uvjetima života koji nikako ne odgovaraju onima u 21. stoljeću. Prometnice pune rupa i ulegnuća koja prilikom kiša postaju bazeni, nema  nogostupa, kanalizacije, a crne jame se svako malo izljevaju u dvorišta i  na prometnice. Loša je javna rasvjeta, neuređene zelene površine,… problema je more, a rješenja se godinama odgađaju.


Veliki projekt
Prema najnovijim informacijama, Novi Bokanjac bi nakon pustih  obećanja napokon trebalo dobiti sustav oborinskih voda i kanalizacije.  Bit će to ujedno i prvi veći projekt po pitanju odvodnje općenito u gradu  Zadru. To nam je potvrdio direktor zadarske Odvodnje, Grgo Peronja.
Naime, u sklopu Projekta EN.2.1.11-0051 “Izgradnja integralnog sustava aglomeracija Zadar i Petrčane“ nalazi se i projekt “Zaštita vodocrpilišta Bokanjac: Gravitacijski kolektori odvodnje otpadnih voda i CP Bokanjac s pripadajućim tlačnim cjevovodom u gradu Zadru (tri faze izgradnje)“, a koji će obuhvatiti cjelokupni Bokanjac i naselje Novi Bokanjac.
– Projekt obuhvaća i oborinsku i fekalnu odvodnju, a EU projekt će se  financirati na način da se 70% financira iz EU fondova, 11% se finacira  preko Ministarstva financija, 11% financiraju Hrvatske vode i 8% Odvodnja d.o.o. Zadar, koja svoj dio osigurava putem naknade za razvoj odvodnje, a sukladno Odluci Gradskog vijeća iz prosinca 2018. godine, objasnio je Peronja dodavši kako se ovaj dio financiranja odnosi na fekalnu  odvodnju. Oborinska odvodnja, nastavio je, gradit će se po istom projektu, ali će se financirati od strane Hrvatskih voda i Grada Zadra, od čega  će 70% financirati Hrvatske vode, a 30% Grad Zadar, i to prema Sporazumu koji je potpisan 24. studenoga 2017. godine kao posljedica poplave  na Bokanjcu.
– U narednih mjesec do dva očekujemo poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za potpisivanje Ugovora o sufinanciranju, nakon čega  slijedi provođenje natječajne procedure i izbor izvođača. Ukoliko ne bude žalbi po natječaju, početak izgradnje očekujemo krajem ljeta 2019.  godine s rokom izgradnje od 42 mjeseca za cjelokupan projekt, kazao je  Peronja.


Spremni i prosvjedovati
U razgovoru s novim predsjednikom Mjesnog odbora Novi Bokanjac,  Šimom Rušinom, doznajemo kako su upoznati s najavom projekta aglomeracije Zadar – Petrčane, tj. nove kanalizacije i rješavanje sustava oborinskih voda, a u kojeg će navodno ući i novo naselje. Navodno se, između ostalog, čekala i „presretna stanica“, jer je naselje u zoni depresije  te se odvodnja oborinskih voda ne može riješiti slobodnim padom već  mehaničkim izvlačenjem vode. No, osim nepostojanja kanalizacije u  tom kvartu, Rušin je kao veliki problem izdvojio i konstantno stvaranje  bazena na prometnicama uslijed većih kiša, a koji znaju prekrivati i po  dvije prometne trake.
– Ljudi su u tim situacijama prisljeni koristiti drugu ulicu koja postaje  prometno sve opterećenija (a još prolazi i poslovnom zonom), što je dovelo do velikog oštećenja. Više od 10 godina, prometnice u naselju se ne  održavaju, oštećene su i opasne. Osim toga, nemamo nogostupa, nagib  cesta je potpuno neispravan, javna rasvjeta je očajna… Dakle, sve ono što  se u drugim kvartovima u Zadru smatra redovnim zahvatima i financirano je od strane Grada (poput asfaltiranja, javne rasvjete, nogostupa,  uređenja javnih površina,…), u ovom kvartu sve plaćaju njegovi stanovnici, kazao je ogorčeno Rušin dodavši kako je došlo vrijeme da se prestane gledati na Novi Bokanjac kao na podređen kvart.




Rušin se dotaknuo i projekta izgradnje nove škole na Novom Bokanjcu.
– Škola neće moći dobiti nikakvu dozvolu ukoliko se ne riješi kanalizacija. Bojazan svih nas je da će se na novu kanalizaciju spojiti samo škola  te da će Grad to poistovjetiti sa spajanjem cijelog naselja na kanalizacijski sustav. Mi nećemo pristati na ništa manje od spajanja svih domaćinstava na kanalizacijsku mrežu uključujući izgradnju potpune mreže  oborinskih voda koja će riješiti probleme sa zaostalom vodom na kolinicima, kazao je naglasivši kako su stanovnici naselja u protivnom spremni i prosvjedovati!
 – Shvaćamo kompleksnost zahvata na oborinskom i kanalizacijskom  sustavu, međutim da se svih ovih godina nešto radilo, ovoliko problema  ne bi bilo. Dosta nam je privremenih rješenja koja su dovodila samo do  još veće katastrofe, kazao je Rušin.


Poljane – neiskorišten „zeleni“ prostor sramota Grada
Rušin nam je kazao kako su još jedan veliki neiskorišteni potencijal  ovog naselja tzv. poljane, prostrane građevinske čestice u vlasništvu Grada Zadra, a koje stoje sramotno zapuštene. Jedna od njih, kazao je, proteže se na 3.800 četvornih metara i to u sredini naselja, između kuća, i  danas izgleda isto kao što je izgledala '92.
– Ako Grad Zadar može vlasnicima privatnih terena spočitavati da se  ne brinu o svojoj imovini te da su dužni čistiti, smatram da se isto odnosi  i na Grad. Takvih poljana ima jako puno, a za dovođenje u red trebaju  minimalna financijska sredstva i angažman gradskih tvrtki. Samo da se  taj prostor očisti, održava, stavi par klupa i stabala, dobili bismo prostor  koji bi stanovnici Novog Bokanjca mogli svakodnevno koristiti, kazao je  Rušin dodavši kako MO Novi Bokanjac jedan takav projekt planira aplicirati za EU fondove, međutim, isto tako govori kako se temeljni radovi i  čišćenje mogu odraditi i bez njih.
Rušin je dodao i kako je u planu i izgradnja zgrade s prostorijama MO- a, jer trenutno on svog prostora nema. Također, naveo je kako u naselju  postoji mreža pješačkih puteva koji prolaze između kuća, a nisu namijenjeni vozilima, već pješacima. No, problem je što su, u većini slučajeva,  te staze neprohodne, neodržavane, a u vlasništvu su Grada.
– S obzriom da Novi Bokanjac nema nogostupe, prohodnost ovih puteva omogućila bi veću sigurnost djece koja više ne bi morala hodati po  kolnicima već bi se koristila tim mrežama pješačkih puteva, kazao je dodavši za kraj kako su, od preostalih nedostataka tu i nedovoljan broj kontejnera za smeće te nedovoljno autobusnih stanica…
– Sve su to mali zahvati koji bi puno značili stanovnicima Novog Bokanjca, zaključio je Rušin.