Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

O ugradnji liftova i liječničkim pregledima za umirovljenike

30.01.2019. 18:30
O ugradnji liftova  i liječničkim  pregledima za  umirovljenike


Danas želimo govoriti o dvjema iznimno važnim temama –  ugradnji liftova u zgrade na području Zadra čime bi se olakšao život  građana, posebno onih starije dobi, kao i o liječničkim pregledima za vozače starije životne dobi, a koji moraju sami plaćati te preglede, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske stranke umirovljenika.


Prozor ili balkon jedini kontakt s vanjskim svijetom
 – HSU je pokrenuo inicijativu za projekt ugradnje liftova u višestambene zgrade, a što bi se financiralo preko fondova EU i to na način da EU financira 85 posto, a stanari ili čak jedinice lokalne samouprave 15 posto.  Naime, i premijer Andrej Plenković te ministrica regionalnoga razvoja i  fondova Europske unije Gabrijela Žalac podržali su projekt, rekao je Branislav Jelenić, predsjednik Županijske organizacije HSU-a.
Na ovu inicijativu potaknula ih je, kako je rekao, činjenica da većina  starije populacije ne može izlaziti iz stana upravo zbog velikog broja stepenica kojima ne mogu šetati, te je većini njih prozor ili balkon jedini  kontakt s vanjskim svijetom. Upravo zbog onih umirovljenika, ali i osoba  s invaliditetom kao i roditelja s malom djecom, koji često moraju nositi i  djecu i kolica, pokrenuli su ovu inicijativu. Istaknuo je kako je diljem Hrvatske napravljena anketa među stanovnicima te su na 705 potpisanih  lista prikupili 4966 potpisa podrške.
– Dogovoreno je kako će ministarstvo nakon obrade podataka, koje su  im dali, objaviti pilot natječaj za ugradnju liftova aplicirajući na EU fondove nakon objave natječaja Europske komisije. Ovaj natječaj još nije  objavljen, te čekamo kako bi se problem riješio, najavio je Jelenić dodavši kako je ova inicijativa među stanarima zgrada bez lifta dočekana s  oduševljenjem.


Pregled kod liječnika opće medicine
Duško Vuković, predsjednik Gradske organizacije HSU-a nadodao je  kako se čekaju rezultati izmjene programa, ali još nisu uskladili sve segmente unutar društva kako bi ovo mogli provesti u djelo.
 – Trebamo naći sve upravitelje zgrada koji bi trebali voditi ovu akciju.  Potrebna je ozbiljna povezanost različitih razina vlasti, rekao je Vuković  dodavši kako se ovo ipak neće moći provesti u svim zgradama budući da  neke imaju fizičkih prepreka te se u njih nikako ne mogu postaviti liftovi.
Dalje je nastavio s drugom temom, a riječ je o liječničkim pregledima  umirovljenika za obnovu vozačkih dozvola.
– Smatramo kako je ova odluka udar na umirovljenike te nas se želi  prikazati kao najodgovornije za promene nesreće. Međutim, vozači stariji od 65 godina prošle su godine skrivili samo 10,5 posto prometnih  nesreća, dok su puno mlađu vozači odgovorniji za puno veći broj prometnih nesreća, rekao je Vuković. Istaknuo je kako žele demantirati one  koji ih žele prikazati kao najrizičniju skupinu u prometu, što oni nisu,  već su to najmlađi vozači.
– Vozači stariji od 65 godina su savjesni i paze u prometu. Međutim,  ova nova odluka predstavlja problem jer su umirovljenici uglavnom slabijeg imovinskog statusa te im česti liječnički pregledi predstavljaju problem. Mi podržavamo obavljanje liječničkih pregleda, ali se pitamo  zašto se oni ne mogu provoditi kod liječnika opće prakse gdje bi bili besplatni, nego moramo ići u medicinu rada i platiti gotovo 800 kuna, upozorio je Vuković.