"Paklenica" traži originalne suvenire

Slika korisnika mkvanja
Poziv je otvoren do 1. ožujka
Suveniri se u Paklenici prodaju u suvenirnici u upravnoj zgradi u kampu, koja radi cijele godine, te zadnje dvije godine i u suvenirnici novog posjetiteljskog centra Podzemni grad Paklenica, koja je otvorena od travnja do listopada
Zvonko KUCELIN
Dragica Jović, voditeljica Službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko-turističku djelatnost

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica raspisala je  javni poziv za odabir suvenira za prodaju u suvenirnicama Parka za  2019. godinu. Kako je rekla Dragica Jović, voditeljica Službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko-turističku djelatnost u Nacionalnom  parku, interes proizvođača je jako velik.

- Prošlih godina smo imali odaziv proizvođača iz cijele Hrvatske i ideje  su vrlo zanimljive, cijeli je niz originalnih suvenira od prirodnih materija. Lani smo primili 25 ponuda i na kraju sklopili ugovor s 12 proizvođača, a sad je poziv otvoren do 1. ožujka pa ćemo nakon toga vidjeti  koliko će biti ponuda. Povjerenstvo će prema zadanim kriterijama izabrati s kim ćemo sklopiti ugovor, govori Jović, koja je ujedno i članica  povjerenstva za izbor.

Suveniri se u Paklenici prodaju u suvenirnici u upravnoj zgradu u  kampu, koja radi cijele godine, te zadnje dvije godine i u suvenirnici novog posjetiteljskog centra Podzemni grad Paklenica, koja je otvorena od  travnja do listopada.

Kriteriji koji se ocjenjuju kod izbora suvenira su kvaliteta, prepoznatljivost, izvornost i tradicionalno nasljeđe, stupanj povezanosti s kulturno- povijesnom i prirodnom baštinom, originalnost i ekološka prihvatljivost.

Prošlih godina su, govori Jović, u ponudi imali ukrasne, ali i praktične  suvenire za penjače i posjetitelje, kao na primjer drvene karte Nacionalnog parka i Velebita, koje izrađuje Fafarikula iz Zadra, zatim ručno oslikane marame, razne originalne suvenire od kamena, keramike, tekstila...

Kako stoji u javnom pozivu, kategorije za koje se proizvođači mogu javiti su tradicionalni suveniri (ručno izrađeni suveniri koji moraju sadržavati prepoznatljive elemente lokalne sredine, poput vrećica s lavandom i sl.), uporabni suveniri (majice, kape, bedževi, šalice, privjesci, torbe, magneti, itd.), umjetnički suveniri, suveniri prilagođeni posebnim  događanjima u Paklenici (Međunarodni susret penjača, Noć šišmiša) te  domaći prehrambeni suveniri (sušeno voće, džemovi, med, maslinovo  ulje, rakije/likeri). Ovi suveniri moraju biti predstavljeni u formi suvenira  s navedenim uvjetima skladištenja i izlaganja.

- Bez obzira na kategoriju, suveniri moraju podsjećati posjetitelje na  boravak u Nacionalnom parku Paklenica i buditi želju za ponovnim dolaskom i preporukom prijateljima i obitelji za dolazak u ovaj Park. Pravo  podnošenja prijave na javni poziv imaju pravne i fizičke osobe (trgovačka društva, obrti, zadruge, udruge, domaća radinost, OPG-ovi). Rok  za prijavu je 1. ožujka 2019. godine, a više detalja dostupno je na stranicama NP Paklenica, stoji u tekstu poziva.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)