Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

PUT PREMA DNU Vratiti izgubljenu hrabrost

30.01.2019. 13:27
PUT PREMA DNU Vratiti  izgubljenu  hrabrost


Kako je moguće da momčad koja ima prošlosezonskog  MVP-a ABA lige, igrača koji ove sezone vodi u poretku (drugi je ako se  broji Dragana Apić koji je nedavno potpisao za Lokomotivom Kuban),  koja ima četiri stranca (od kojih je jedan igrao u Real Madridu) i koja ima  barem dva igrača na svakoj poziciji (a u reketu ih ima i po tri), bude pet  kola prije kraja na posljednjem mjestu ljestvice? Da, Zadar, koji dugo nije  bio igrački jači (a moguće niti skuplji), ima realne šanse da ispadne iz lige. Na žalost posljednji dvoboj protiv Krke, otkrio je sve slabosti ovog Zadra, koji se realno trebao boriti za oba trofeja u Hrvatskoj i biti možda u  TOP 6 momčadi ABA lige. Ali, sport nije jednostavna matematika, koliko  potrošiš toliko dobiješ, odnosno ne vrijedi uvijek ona stara; koliko para,  toliko i muzike. I to ova sezona Zadra najbolje pokazuje.


Nije dobro
U ovom trenutku Zadar, koji je pun kvalitetnih igrača, na terenu ne izgleda onako kako bi trebao. Zapravo ne izgleda dobro gotovo cijelu sezonu, ali s dolaskom tri igrača, krvna slika se trebala promijeniti. To se do  sada nije ostvarilo. Trener Zadra je odlučio maknuti jednog Amerikanca i  dovesti Kwame Donte Vaughna koji je u dvoboju s Krkom postigao sedam koševa, odnosno jednu dvicu, pet bacanja te nula trica iz četiri pokušaja, s tim da su mu igrači Krke išli ispod bloka i ostavili u mnogim situacijama otvoren prostor za šut. Doduše, Vaughn ima u prosjeku 12.4  koša, ali i samo 2.6 asistencija po utakmici, što sigurno nije ono što se  očekivalo od tog igrača. Strateg Zadra je dobio Vladimira Dašića i Luku  Žorića. Ali realno, s dovođenjem prvo Vaughna pa onda Dašića i Žorića  preuzeo se na sebe veliki rizik. Koji možda i na kraju ispadne vrijedan.  No, sva ta tri igrača su prije nastupa za Zadar imali dugu pauzu (pogotovo Dašić), a od njih se očekuje da nose Zadar. Ali ne nose. Za sada. Zadar  pod Nazorom je postao momčad trenutka. Ako baš krene, onda se razbiju Partizan i Cibona u gostima. A ako ne. Onda… Onda se gubi kući od  Krke. Slabe Krke. Sustav igre je posebna priča. Nekako se čini da Zadar u  posljednje vrijeme igra na dva načina. Opcija A je da Mario Little uzme  loptu u ruke i gleda sam koš, nikoga drugoga. A opcija B, ako baš ništa ne  polazi za rukom dati loptu u ruke Lovri Bašiću da iz pick&rolla nešto napravi. Opcije C nema. Odnosno u nekim utakmicama, kada je Zadar rastrčan, iskoristiti "open court" igru Luke Božića, odnosno njegovu energiju u napadačkom skoku.


Black out
No, te rastrčanosti ima sve manje, a mučenja sve više. Momčad Zadra  je protiv Krke doživjela kolektivni black out. Igrači su se činili i psihološki  i fizički potpuno nespremni za utakmicu, iako su igrali protiv momčadi  koja je realno nekoliko kopalja ispod Zadra. Ali Krka je igrala hrabro. I od  početka utakmice su "zeleno-bijeli" svojim govorom tijela pokazali da su  došli u Zadar pobijediti. To što je Dominik Mavra u konačnici se pokazao  kao igrač utakmice, može biti samo nekakava simbolika, jer Krka uz Mavru od poznatijih igrača ima još Juru Lalića (koji je daleko od svojih najboljih dana), Luku Lapornika, Paola Marinellija te Marka Jošila. Zaista to  nije roster kojeg se trebalo bojati, odnosno pred kojim bi se trebali Zadrani "stisnuti". A stisnuli su se pred Mavrom i ekipom. I Zadar je zadnji.  Pet kola prije kraja.
Još sitacija nije skroz izgubljena, jer je pet kola mnogo. Otežavajuća  okolnost je što Zadar ima negativan međusobni omjer i s Krkom i s FMP- om i Olimpijom i Mornarom, dok još u gostima mora igrati protiv Igokee, a kod kuće protiv Cibone koju je već dobio u Zagrebu, ali "vukovi"  su u ovom trenutku na dvije pobjede više od Zadra, što je za završnicu  solidan kapital. Dok i Igokea, s kojom bi se još mogla stvoriti bolja koš razlika, dočekuje Zadar kod kuće u zadnjem kolu. A to definitivno nije  mjesto gdje se lako vaditi. Pogotovo ako će i Igokei "visiti mač nad glavom". Nazorova momčad u idućem kolu gostuje kod mladog Mega Bemaxa, momčadi koja se, na žalost, i dalje bori za TOP 4 i sigurno neće  htjeti odustati od te borbe porazom protiv Zadra. U isto vrijeme Krka  dočekuje FMP (koji je odlaskom Apića pošteno oslabljen). I teško je zamisliti u kakvoj će situaciji biti Zadar ako izgubi tu utakmicu, a Krka recimo dobije. Možemo se samo nadati da će se izgubljena hrabrost nekako vratiti do iduće nedjelje i da će Zadrani igrati na tragu onih igara protiv Partizana i Cibone, a budimo realni, Nazorov sastav ionako izgleda  bolje u gostima. Nadati se treba. Nije Mega Bemax "svemirski brod". To  je mlada momčad, protiv koje se može igrati. I dobiti. Jer Zadar može  mnogo više i još nije kasno da to pokaže.




Kadetska liga, 4. kolo
KOPRIVNICA 38
ZADAR 113
(8:26, 8:39, 14:29, 8:19)
KOPRIVNICA. Lovrić 13, Orak 2, Sabolić, Topljak, 2, Perisa 2, Pobi, Delić 2, Vrabec, Petričević 5, Stajku 11, Poznić, Šašek 3.
ZADAR: Stanović 5, Horvat 15, Klarica 11, Vanjak 8, Klarić 2, Mrkić 6,  Matulina 16, Tomić 14, Kovačević 21, Buljan 15.
Kadeti Zadra rutinski su odradili gostovanje kod posljednjeplasirane  Koprivnice. Razlika od 75 poena u korist Zadrana dovoljno oslikava konstelaciju snaga na parketu, a za izdvojiti je jedinstven podatak da su svi  igrači Zadra upisani u strijelce među kojima je prednjačio Buljan s 21  ubačajem. (A. D.)