Znak pristupačnosti ima 1.750 osoba, a tek trećina bi trebala imati pravo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarska Udruga invalida upozorava:
Autor: 
Na znak pristupačnosti za vozilo invalida, imaju pravo osobe koje imaju 80 posto tjelesnog oštećenja bez obzira na vrstu bolesti, pa dakle, i one pokretne. Lani je na području Zadarske županije izdano 1.750 takvih rješenja. Udruge traže izmjenu pravilnika
Zvonko KUCELIN
U Zadru ima sasvim dovoljno parkirališnih mjesta za osobe s tjelesnim oštećenjima, samo se moraju poštivati znakovi

Želimo izmjenu zakona odnosno, dosadašnjeg pravilnika na način da znakom pristupačnosti za vozilo invalida, doista i  dobiju osobe koje imaju od 80 do 100 posto tjelesnih oštećenja i to  -  donjih ekstremiteta. Dakle, da to budu osobe koje su u kolicima i  koje su slabo pokretne. Riječ je o inicijativi koja je krenula od strane  udruga paraplegičara i tetraplegičara i sad bi je trebale podržati sve  udruge iz svih županija kako bismo taj prijedlog, ustvari zahtjev,  mogli uputiti Vladi RH - objasnio je Jozo Kasipović predsjednik  Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

Tko bi stvarno trebao naljepnicu?

Naime, svi smo svakodnevno svjedoci kako iz automobila koji se  primjerice, parkira ispred vrata kafića izlazi vozačica ili pak, vozač  za kojeg se baš i ne bi moglo reći da je osoba s tjelesnim  oštećenjem. Međutim, kako je objasnio Kasipović, vjerojatno je riječ o osobi koja stvarno i ima pravo na naljepnicu temljem nalaza  vještaka medicinske struke.

- Na znak pristupačnosti za vozilo invalida, imaju pravo osobe  koje imaju 80 posto tjelesnog oštećenja bez obzira na vrstu bolesti,  pa dakle, i one pokretne. Lani je na području Zadarske županije izdano 1.750 takvih rješenja. Prema našim saznanjima, tek trećina od  tog broja stvarno bi trebala imati pravo na naljepnicu. Ali, tu doista  mislim da nitko nije kriv. Osoba sigurno ima nalaz vještaka, a temeljem tog nalaza Ured državne uprave mora izdati rješnje. Upravo  zbog toga mi i tražimo izmjenu pravilnika i inzistirat ćemo na tome  da ovaj znak dobiju osobe koje imaju oštećenja od 80 do 100 posto  i to donjih ekstremiteta - naglašava Kasipović.

Podsjetio je kako ima i onih bešćutnika, koji bez problema parkiraju na mjesta za invalide, pa su puno puta došli u situaciju da i  njihovi članovi koji su u kolicima, nemaju gdje parkirati ispred prostorija Udruge koje su u centru grada.

Traže i vremensko ograničenje parkiranja

- Ali, to je sad već moralno pitanje i u sferi je nečije savjesti i odgovornosti. U svakom slučaju, moram naglasiti da imamo uvijek  odličnu suradnju s Gradom i Županijom i uvijek su nam izalazili u  susret kad bi nam nešto trebalo. U Zadru ima, po mom mišljenju,  sasvim dovoljno mjesta za osobe s tjelesnim oštećenjima i kada bi  svi poštivali znakove ne bi bilo problema. Označena parkirna mjesta za invalide, postavljena su na većini mjesta gdje smo i tražili - u  blizini važnih institucija i ustanova. Ljeti je puno gora situacija jer  se zna dogoditi da netko regularno, s naljepnicom na automobilu  parkira na za to predviđeno parkirno mjesto, ali onda ode na otok,  pa ga nema dva tjedna i tako zauzima mjesto nekom drugom - objasnio je Kasipović dodajući, kako će osim za osobe tjelesnih  oštećenja donjih ekstremiteta, upravo zbog ovakvih situacija, tražiti  i vremensko ograničenje - parkiranja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)