Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dijelovi stradalog helikoptera prebačeni u Zemunik

31.01.2020. 07:00


Brod Hrvatske ratne mornarice Faust Vrančić u srijedu oko 22 sata dovezao je u teretnu luku Gaženica ostatke helikoptera HRZ-a Kiowa OH-58 D koji je tijekom trenažnog leta u ponedjeljak, 27. siječnja u 10.30 sati pao u more u Zlarinskom kanalu, pri čemu su poginula obojica pilota, bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina.
Pri ukrcaju u kamione u Gaženici moglo se vidjeti kako se od stradalog helikoptera iz mora uspjelo izvući dio trupa s kabinom u stanju u kojem je jedva prepoznatljivo da se radim o helikopteru. Organizatori iskrcaja su u luci ugasili većinu svjetala kako bi se što manje vidjelo što se iskrcava s broda u kamione.
Dijelovi helikoptera su prebačeni u vojarnu »Mirko Vukušić« u Zemuniku gdje bi se trebalo provesti forenzičko vještačenje s ciljem otkrivanja uzroka pada letjelice, u čemu će hrvatski vojni stručnjaci imati pomoć američkih kolega.
Inače, u ovoj vojarni su u otvorene su Knjige žalosti za stradale pilote 93. krila HRZ-a. Simboličnom oproštaju dirljivim riječima i porukama priključili su se i hrvatski branitelji iz Zadra, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata koji su željeli i na ovaj način iskazati solidarnost i povezanost s pripadnicima Hrvatske vojske.
Zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Željko Ninić napisao je: »Dragi Tomislave, kolega, prijatelju, sve što sam čuo i znao potvrđuje kvalitete i osobnost koju imaš i koja će ostati s nama. Počivao u miru Božjem!«, naveo je o poginulom Tomislavu Baturini, dok je za Marina Klarina napisao: »Dragi Marine, prijatelju, kolega, ljudino iznad svega! Od kada te poznajem bio si i zauvijek ostao moralna i ljudska vertikala svima nama. Počivao u miru Božjem!«.
Knjige žalosti su za građane i javnost otvorene i četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru prije i poslije komemoracije. Bojnik Klarin je jučer pokopan na Gradskom groblju u Zadru, a natporučnik Baturina u Vrlici.