Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad brendiran – suncem!

01.02.2020. 16:00


U nastavku praćenja stranih medija, portala i blogova koji nas opisuju, pa su ambasadori ovdašnjeg turizma, prošarat ćemo nedavne objave od Španjolske, Britanije do SAD-a.


Zadar, hrvatski grad sa izvornim spomenicima i poznatim zalaskom sunca
Ovaj naslov članka u aproximaviagem napisan od Andréa Cruz Martinsa za španjolsku publiku Zadar ističe kao mali hrvatski grad sa samo 70.000 stanovnika, ali »nesumnjivo jedan od najljepših gradova na Jadranu i više od 1000 godina bio je glavni grad Dalmacije«.
Opsežan članak popraćen je i značajnim upečatljivim fotografijama. Kao » krunski dragulj« Zadra ističe povijesno središte unutar zidina. Dok hodate kroz njegove uličice čini se kao da putujemo unazad kroz vrijeme, ne najmanje zato što je ovo najstariji naseljeni hrvatski grad. No, kaže kako se Zadar se također ističe sa dva vrlo originalna spomenike koje su sad njegove najpoznatije turističke atrakcije. Sunce je zvijezda zadarskog brenda, s poznatim veličanstvenim zalaskom, uz što citira Hitchcocka. I da iskoriste Astro-Rei, izgrađen je spomenik kojem je dato ime Pozdrav suncu, a nastavlja detaljan opis.
Pa Morske orgulje i sv Donat, rimski Forum, zvonik Santa Anastácie i nevjerojatan pogled na grad,.. Jedna od najboljih aktivnosti u Zadru je šetnja rivom…, makar kaže da je more najčešće hladno, a ne znam odakle Španjolac dolazi.
Konačno o gastronomiji: Uvjeravam vas da ćete ovdje pojesti najbolje morske plodove koje ste ikada probali.


Travel haker vodič: Top destinacije 2020. »ispod radara«
Ovo »ispod radara« znači za masovnu publiku nepoznate ili u drugom planu, pa oni što o poznatosti Zadra imaju preveliko mišljenje to i ne moraju shvatiti kao kompliment. Ipak Zadar se nudi kao nerazvikana a poželjna desetinacija za otkrivanje: odredišta koja možda još nisu na vašem popisu, ali bit će. Pogledajte ispod radara mjesta koje biste trebali razmotriti za posjetu ove godine. Sve više ljudi ih istražuje i neće dugo ostati »pod radarom«. Među njima, dakle:
Zadar, Hrvatska
Zašto će vam se svidjeti: Zadar je čudan i intrigantan grad na hrvatskoj dalmatinskoj obali. Poznat je po plažama, kafićima i muzejima, ali također ima šarmantni povijesni stari grad s rimskim ruševinama i srednjovjekovnom arhitekturom. Praktična trajektna veza na okolne otoke čini savršenu točku skoka za posjete drugim obližnjim otocima.
Savjet hakera: posjetite Morske orgulje, glazbeni instrument formiran cijevima postavljenom ispod mramornih ploča koji se igraju morskim valovima. Hodaj 3 minute odavde i doći ćeš do Pozdrava suncu, još jedne montaže u obliku solarnog poda koji svijetli i savršeno je mjesto za hvatanje zalaska sunca.




TimeOut: Krupa kao nacionalni kulturni krajolik
TimeOut i njihov »Staff writer« Marc Rowlands u članku od 13. siječnja odmakli su od Zadra i standardnih odredišta naslovom »Rijeka Krupa u Dalmaciji određena kao nacionalni kulturni krajolik«. Konstatira kako je hrvatsko Ministarstvo kulture uvrstilo pejzaž rijeke Krupe u kulturne krajolike što će pomoći u zaštiti jedne od velikih prirodnih atrakcija regije i njenoj zaštiti, a Svjetski fond za divlje životinje je pozdravio vijesti.


»Područje oko Krupe poznato je po aktivnostima kao što su rafting, plivanje, vožnja kanuom i planinarenje te za znamenitostima kao što su špilje, Kudin most, i manastir pravoslavnih kršćana Krupa.
Marc Rowlands, TimeOut


» Na samo sedam kilometara dužine, rijeka Krupa je daleko od jedne od najvećih hrvatskih rijeka. Međutim, često se smatra jednim od najljepših, krajobrazom kanjona, slapova i raznolike flore u njemu. Unutar rijeke se nalazi 19 slapova, a dolina rijeke je poznata po bogatoj biološkoj raznolikosti, uključujući šišmiše, ptice, zmije, žabe i kukce.
Pritoka Zrmanje, rijeka Krupa i njen kanjon nalaze se na kratkoj udaljenosti od Zadra i Tisina, mjesta većine najpriznatijih međunarodnih glazbenih festivala u Hrvatskoj, upućuje čitatelje. Festivali obično traju pet i sedam dana i vrlo je uobičajeno da festivalci napuste Tisno i Murter kako bi razgledali širi prostor, gdje je NP Krka najbliži favorit, pa im je ovo smjernica za dalje.
Područje oko Krupe poznato je po aktivnostima kao što su rafting, plivanje, vožnja kanuom i planinarenje te za znamenitosti kao što su špilje, Kudin most, sagrađen sa sličnom tehnikom suhe kamene gradnje kao i manastir pravoslavnih kršćanina Krupa, prvi put izgrađen u 1317.


It’s Not About the Miles..; 9 prekrasnih dnevnih izleta iz Zadra
It’s Not About the Miles… portal koji nudi: Soft adventure + culture travel in Europe, North America and beyond!, pogodio je »usridu« jednu od prednosti Zadra i Zadarske županije napisom: 9 prekrasnih dnevnih izleta iz Zadra. Detaljno ih je s uputama opisala Dhara čiji je putni interesi opisan kao eklektičan, od prirodne ljepote do umjetnosti i arhitekture, a koja je opisala i posjetila 22 zemlje, mnogo više nego jednom,i gotovo svih 50 država u SAD-a.
Devet preporučenih dnevnih izleta dohvatljivih iz Zadra su: 1.Divite se ljepoti NP Plitvice; 2 Uživajte u još divnih slapova u NP Krka; 3 Guštajte povijest u Šibeniku; 4 Istražite šarmi Splita; 5 Posjet spektakularnom NP Kornati; 6 Otkrij Trogir + Primošten; 7 Guštaj u kupanju u Ninu; 8 Okupaj se na rijeci Zrmanji (ili za aktivnijeg gosta – uživaj u raftingu ili kanyingu od Kaštela Žegarskog nizvodno, pri čemu ćeš uživati i Krupu) i 9 Istraži otok Ugljan. Naravno nije izostao opis Zadra, a i hvalospjev Art Hotelu Kalelarga.: »Ne bi se predomišljali stajati tu ponovo.«


Zadarska županija u zlatnim »Suncokretima ruralnog turizma«
ZAGREB – Hotel Roxanich Wine&Heritage iz Motovuna šampion je sedmog izbora za nagrade »Suncokret ruralnog turizma Hrvatske« za 2019., objavila je na svečanoj dodjeli tih nagrada predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo« Dijana Katica. Ona je istakla kako ruralni prostor čijom se promocijom bave obuhvaća 92% Hrvatske, a od lani je i hrvatski partner Europske kulturne rute Iter Vitis, koja prolazi kroz 19 država. Osim tzv. šampionske titule- velikog zlatnog suncokreta Roxanichu, na svečanosti je dodijeljeno ukupno 45 nagrada Suncokreti ruralnog turizma kroz zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja u sedam kategorija (turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije, tradicijska ruralna gastronomija, vinski turizam te zaštićene i marketinške oznake). Spomenuti nam je one iz Zadarske županije. Najboljim ruralno-turističkim manifestacijama proglašeni izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu iz Kravarskog, te Zrmanja Adventure Festival iz Obrovca. Ruralno turistički projekt za 2019. je Vrata Velebita iz Starigrada-Tribnja. Komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu nekoliko mjeseci obilaze teren, jer sve nominirane moraju posjetiti i ocijeniti po razrađenim kriterijima. Projekt podržavaju i predsjednica RH, ministarstva turizma i poljoprivrede te regionalnog razvoja i fondova EU, kao i gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz HTZ, HGK i Grad Zagreb. Ministar turizma Gari Cappelli kao izaslanik premijera e podcrtao važnost ruralnog turizma koji može turistički živjeti cijele godine i sjajno se dopunjavati s ostalom ponudom i dionicima. I potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević smatra da je ruralni turizam važan za zapošljavanje i razvoj ruralnog prostora, ali i produženje sezone i razvoj kontinentalnog turizma, koji u ukupnim turističkim prihodima, uključivo i Zagreb, sudjeluje u malom postotku.


Povjerenstvo za potpore turizmu
Rješenjem o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2020. godinu odlučeno je kako će podjelu novca predlagati: 1. Marta Hordov, univ.spec.oec., Zadarska Županija – predsjednica, 2. Ante Vukašina, dipl.oec., Zadarska Županija – član 3. Mihaela Kadija, univ.spec.oec., Turistička zajednica Zadarske županije – članica.
Za tajnicu Povjerenstva imenuje se Sanja Bubičić, mag.turism.cult..
Povjerenstvo utvrđuje prijedlog Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava potpore sukladno utvrđenim bodovima/ocjenama i rezultatima rangiranja, te dostavlja županu koji donosi Odluku.