Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kome će pripasti najstariji američki restoran Delmonico’s?

30.01.2020. 16:18


Čuveni njujorški restoran Delmonico’s kojeg su daleke 1827. godine pokrenuli talijanski emigranti Giovanni i Pietro Delmonico već neko vrijeme predmet je žestoke pravne bitke u kojoj sudjeluju emigrantske obitelji iz naših krajeva. Poslovne prevare, izigrano povjerenje i značajna financijska šteta temelj su tužbi i sporova koje na njujorškim sudovima braća Omer i Ferdo Fred Grgurev još od 2015. godine vode protiv njujorškog ugostitelja Milana Licula porijeklom iz sela Balarini na Labinštini i njegovog poslovnog partnera Branka Turčinovića iz Svetog Petra u Šumi.
Braća Grgurev podrijetlom su iz Zadra iz kojeg su početkom sedamdesetih godina emigrirali u SAD. U novoj domovini Ferdo Fred je uspješno profesionalno igrao nogomet te uz nastupe za njujorške klubove Apollo i Cosmos zabilježio i nastupe za nogometnu reprezentaciju SAD-a, dok se Omer odmah bacio u ugostiteljske vode i vođenje restorana, te u vrlo kratkom vremenu postao hvaljeni i cijenjeni chef na njujorškoj gastronomskoj sceni. Nešto prije Grgurevih, koncem šezdesetih godina, u Ameriku je emigrirao i tada osamnaestogodišnji Milan Licul. Otišao je u SAD prije polaganja mature u labinskoj srednjoj školi Mate Blažine, te je počeo raditi po restoranima prvo kao perač suđa, a zatim je polako gradio svoj poslovni uspjeh, te s raznim poslovnim partnerima u unajmljenim prostorima otvarao zajedničke restorane. Bio je suvlasnik brojnih poznatih restorana poput Murana, Arna, Scalette i Osterie Uno, no u zadnjem desetljeću suočio se brojnim sudskim sporovima koje su pokrenuli njegovi poslovni partneri i suradnici.


«DESET RESTORANA KOJI SU PROMIJENILI AMERIKU«
Delmonico’s je oduvijek uvodio trendove, pa je uvršten u knjigu »Deset restorana koji su promijenili Ameriku«, a u njemu su u hrani, piću i društvu uživali Theodore Roosevelt, Mark Twain, Charles Dickens, J.P. Morgan i najčuveniji hrvatski emigrant Nikola Tesla


Licul se u poslovnu avanturu upustio i u rodnom kraju kada je 2005. godine s rođakom Vladimirom Liculom, povratnikom iz Venezuele, kupio od Općine Kršan farmu krava u Čepičkom polju. Kako se spominje u hrvatskoj zajednici u New Yorku, moguće da je 69-godišnjeg Licula financijski pogodio i razvod od znatno mlađe bivše supruge makedonskog porijekla Silvane Paunove Licul.




Borba za kultni restoran
Što se poslova u New Yorku tiče u mnogima od njih bio je povezan s Brankom Turčinovićem, pa tako među ostalim dijele vlasništvo u restoranu Arno koji se nalazi nedaleko Madison Square Gardena i Broadwaya i u kojem su 2015. godine ugostili predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović prilikom njezina prvog službenog posjeta SAD-u. Licula, Turčinovića i braću Grgurev poslovno je spojio restoran Scaletta koji danas više ne postoji, a nakon toga i Delmonico’s. Zbog čega je Delmonico’s važan? Važan je prije svega zbog toga što korijene vuče sa samih početaka nastanka njujorške gastro scene, te je zbog toga ne samo opće već i kultno mjesto na toj sceni zadržalo od samih početaka, pa sve do današnjih dana. Na samim počecima kad su 1827. godine braća Delmonico još tražila svoje mjesto pod suncem u gradu koji je nastajao, to je bila mala radnja koja je prodavala klasično pripremljene kolače, kvalitetnu kavu i čokoladu, bombone, vina i pića, kao i Havana cigare. Marljivim radom došli su do uspjeha, a on ih je potaknuo da kupe trokutasti komad zemlje na križanju Beaver, William i južne William ceste gdje su 1837. otvorili prvi otmjeni restoran u državi. Novootvoreni restoran nudio je svojim gostima dotad neviđeni luksuz, te potaknuo »fine dinning« priču koja je promijenila i visoko podignula ljestvicu ne samo na američkoj, već i na svjetskoj gastronomskoj sceni. Delmonico’s je oduvijek uvodio trendove, pa je uvršten u knjigu »Deset restorana koji su promijenili Ameriku«, a u svojih gotovo dva stoljeća postojanja u njemu su u hrani, piću i društvu gotovo svakodnevno uživali mnogi od najpoznatijih ljudi svoga vremena poput Theodorea Roosevelta, Marka Twaina, Charlesa Dickensa, J.P. Morgana ili najčuvenijeg hrvatskog emigranta Nikole Tesle. Restoran su rado posjećivali i predstavnici europske aristokracije, pa je među ostalima ugostio i britanskog Ewarda sedmog dok je još bio Princ od Walesa, kao i zadnjeg monarha i prvog predsjednika Francuske Napoleona trećeg.


Četrnaest tužbi na sudu
»Hrvatska epizoda« u povijesti ovog čuvenog restorana započela je koncem devedesetih godina, no neki od partnera očito su u priču ušli s figom u džepu, pa će ono prema svemu sudeći vrlo brzo dobiti sudski epilog. Što je krenulo po krivu? Prema sudskim spisima i tužbama braća Grgurev se očito osjećaju izigranima u tom partnerstvu, te optužuju Milana Licula da je neovlašteno prisvojio brend Delmonico’s i počeo ga koristiti na svoju ruku bez njihove dozvole. Omer i Ferdo Grgurev na njujorškom sudu podnijeli su više od 14 tužbi protiv Licula koje se tiču raznih prekršaja od neovlaštenog korištenja brenda do navodno sumnjivih poslovnih poteza poglavitu u vođenju poslovnih knjiga. Braća Grgurev su s Milanom Liculom i Brankom Turčinovićem ravnopravni suvlasnici tvrtki Ocinomled Ltd. i 50/50 Restaurant Corporation. Svaki od četvorice partnera drži 25 posto udjela u tim tvrtkama. Partneri su 1998. godine osnovali Ocinomled kako bi kupili Delmonico’s, a nakon toga putem iste firme zajednički su ga i obnovili, te otvorili u svibnju te godine. Grgurevi tvrde kako je dogovor bio da se nitko od četiri ravnopravna partnera neće izravno i svakodnevno baviti vođenjem zajedničkog restorana, već će se Licul i Turčinović nastaviti baviti vođenjem restorana Arno, dok će se Zadrani posvetiti Scaletti. Isto tako braća tvrde da je prema dogovoru Milan Licul bio odgovoran za vođenje poslovnih knjiga i dokumenata za Delmonico’s i za Scalettu, te je angažirao jednog knjigovođu za oba restorana, a za jednog od dvoje glavnih menadžera restorana Delmonico’s postavljen je sin Branka Turčinovića Dennis. Ta pozicija, tvrde na sudu Grgurevi, dala je Dennisu Turčinoviću izravan pristup gotovini, ali i optužuju Licula da je prekršio dogovor te da se direktno uključio u vođenje poslovanja restorana Delmonico’s.


5 milijuna dolara iznosi šteta koju su braća Grgurev procijenili da su im počinili Licul i Turčinović izigravši sve poslovne dogovore i pokušavši ih izgurati iz posla


Gdje je nestao novac
Milan Licul i Dennis Turčinović tvrde Grgurevi, bili su zaduženi za prikupljanje računa zajedničkog restorana, a vremenom su počeli i koristiti brend Delmonico’s isključivo u vlastitu korist čineći tako štetu zajedničkoj tvrtki Ocinomled. Primjer za to je umak kojeg su počeli proizvoditi i prodavati pod brandom Delmonico’s, ali tvrtka Ocinomled od toga nije imala nikakvog prihoda. Optužbe Grgureva protiv istarskog ugostitelja se nižu, pa se tako u tužbama spominje neovlašteno podizanje plaća, kao i navodno »zamračivanje« sredstava primljenih od državne agencije FEMA koja su uplaćena kao nadoknada štete nakon poplava uzrokovanih uraganom Sandy iz 2012. godine, ali prema tvrdnjama Grgurevih nikad nisu stigla na račun Ocinomleda. Braća također tuže Licula da je svojevremeno mimo njih preuzeo pregovore s vlasnikom prostora u kojem se nalazio restoran Scaletta, te ih u njima oštetio kako bi se, kako smatraju, osvetio za sudske sporove koje su zbog bespravnog bogaćenja u međuvremenu protiv njega pokrenuli. U dugogodišnjoj pravnoj bitki Omer i Ferdo Fred Gurgurev pokušali su svoj slučaj dovesti i do Vrhovnog suda okruga New York, međutim taj sud donio je odluku prema kojoj se slučaj mora okončati na sudu koji ga je prvi i zaprimio, a to je Okružni sud južnog New Yorka. No poslovni rat između hrvatskih emigranata koji su poznati i ugledni kako u zajednici, tako i na njujorškoj gastro sceni ne posustaje i braća Grgurev spremna su ići do kraja protiv Licula i Turčinovića, za koje tvrde da su izigrali sve poslovne dogovore i pokušali ih izgurati iz posla, a štetu koja im je učinjena procjenjuju na više od pet milijuna dolara. Informacije govore da Licul i Turčinović usprkos svemu pokušavaju u poslovnim i društvenim krugovima ostaviti dojam da im je posao stabilan, međutim ukoliko bi Grgurevi dobili ovu sudsku bitku prijetilo bi im ne samo urušavanje poslovne reputacije, već vrlo izvjesno i ozbiljne financijske poteškoće, a moguće i kazneni progon. Na kocki je dakle jako puno toga, a na potezu – sud.
Glas Istre