Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Početkom jeseni Filmski festival mladih u dobi od 15 do 30 godina

31.01.2020. 16:00


U Gradskoj knjižnici Benkovac jučer je održana početna konferencije projekta »Generator kulture Benkovac« na kojoj su predstavljeni ciljevi, svrha, aktivnosti i očekivani rezultati projekta te se raspravljalo o prilikama za suradnju u organizaciji i provedbi prvog, petodnevnog Filmskog festivala mladih u Benkovcu.
– Riječ je isključivo o festivalu mladih filmskih profesionalaca, poluprofesionalaca i amatera u životnoj dobi od 15 do 30 godina, kazao je voditelj projekta Silvestar Petrov, predsjednik Udruge za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti Prizma koja svoje sjedište ima u Gračacu.
Vrijednost projekta, čija je provedba od 4. rujna 2019. do 4. rujna 2022. godine, iznosi 1.493.390 kuna.
– Projekt je u 100-postotnom iznosu sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.Tijekom provedbe projekta do 4. rujna 2022. godine na projektu će se zaposliti tri osobe, rekao je mladolik Petrov.
Cilj projekta je poboljšati socio-ekonomske i životne uvjete mladih na području Grada Benkovca razvojem kreativnosti u području filmske i vizualne umjetnosti, kontinuiranim informiranjem i edukacijama potaknuti volontiranje i samozapošljivost mladih te generirati kulturni sadržaj iskustvenim učenjem i participativnim metodama.
– Za dva ili najviše tri mjeseca objavit ćemo javni natječaj za sudjelovanje na prvom Filmskom festivalu mladih u Benkovcu koji će trajati pet dana. Festival će se održati s početkom jeseni, objavio je Petrov koji se zbog provedbe projekta iz Gračaca doselio u Zadar s mogučošću otvaranja ureda u Benkovcu,


Mladi iz Hrvatske i Europe
Filmski festival će imati međunarodni karakter na kojem će sudjelovati mladi iz RH i Europe u dobi od 15 do 30 godina.
– Uspostavljeni su kontakti s filmskim školama u Luzernu i Zuerichu u Švicarskoj i drugima ali i s filmskom akademijom u Zagrebu, naglasio je Petrov.
Glavni cilj je osnažiti filmsko stvaralaštvo mladih u Benkovcu, Zadarskoj županiji i diljem Lijepe Naše, poticati mlade na bavljenje filmom i omogućiti alate i znanja mladim ljudima kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalu u Benkovcu, Republici Hrvatskoj i diljem Europe.
– Ako te zanima poduzetništvo, volonterstvo, film, ilustracije, želiš biti dio tima Filmskog festivala mladih, pridruži se i s nama zavrti u Benkovcu,
Svi koji su ikad sudjelovali u organizaciji nekog filmskog festivala znaju koliki je to izvor uzbuđenja, adrenalina, radosti, dinamičnih i nepredvidljivih okolnosti.
– U sklopu projekta održat će se tri festivala u tri godine za redom. A hoće li se i dalje nastaviti sve zavisi o mladoj, vrijednoj, radišnoj i inovativnoj ekipi koja će se oformiti za provedbu Filmskog festivala mladih. Veliki je to izazov koji zahtjeva posebna iskustva i vještine, ali je itekako ostvariv, mišljenja je Petrov.


Pokazati filmaše i njihove priče publici
Na prezentaciji su nazočili i maturanti Srednje škole Kneza Branimira koji su došli u pratnji prof. Jadranke Kardum-Uskok.
– Osim benkovačkim srednjoškolcima poziv da sudjeluju u organizaciji ovim putem odaslan je i mladima iz Benkovca i okruženja, svim mladima koji želi pridonijeti uspjehu festivala na vratima Ravnih kotara i Bukovice, pozvao je Petrov.
Potrebna je dobra doza entuzijazma i energije spremnih da se pretoče u organizaciju i unaprjeđenje festivala.
– Svakako, pozitivni benkovački ali i pozitivni hrvatski primjer svakako je Udruga Vlajter-ego Benkovac koja ove godine, 8. kolovoza, deseti put organizira Vlajternativa festival, navodi Petrov.
Dinamika zbivanja u procesu organizacije filmskog festivala iznad svega je uzbudljiva.
– Festival želi osnažiti mlade filmaše da pričaju svoje priče, dajući im alate i perspektive koji su im za to potrebni te pokazati mlade filmaše i njihove priče publici, zaključio je Silvestar Petrov.




Web, Facebook, Instagram, e-mail
Osim e-maila: [email protected] i web stranice: www.generatorkulure.eu, gdje će transparentno biti prikazane aktivnosti svih dionika projekta "Generator kulture Benkovac", pokrenuta je i Facebook stranica: www.facebook.com/generatorkulture, kao i na Instagramu: www.instagram.com/generatorkulture, koje će biti prilagođena mladim ljudima od 15 do 30 godina koji najviše vremena provode na društvenim mrežama. Na taj način moći će redovito primati obavijesti o novim aktivnostima projekta, komunicirati sa svim aktivnim i potencijalnim sudionicima projekta.


Obnova Doma kulture, osigurana budućnost festivala
Mile Marić, v.d. pročelnik za Upravni odjel za gospodarstvo, društvene i komunalne djelatnosti, u svom obraćanju je rekao kako uskoro kreću sveobuhvatni radovi na 40-ak milijuna vrijednoj obnovi Doma kulture s vanjskom pozornicom te da će se 2. Filmski festival mladih iduće godine održati u novoj kino dvorani.