Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prtenjača: Prošlu smo godinu dobro izgurali

31.01.2020. 06:30


Općini Polača prošle je godine zbog presude Trgovačkog suda u Zadru prijetilo gašenje. Riječ je o presudi kojom bi, ukoliko postane pravomoćna, Općina iz svoje blagajne morala dati čak 4,7 milijuna kuna biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić kao naknadu štete, bez kamata. Kako je prihod proračuna Općine pet milijuna kuna, nezavisni načelnik Tomislav Prtenjača otvoreno je upozoravao da im prijeti gašenje.
No, danas kaže kako su 2019. godinu uspjeli dobro izgurati te nije došlo do nekih drastičnijih mjera u funkcioniranju Općine. Naime, riječ je o presudi vezanoj za kupoprodaju općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe, međutim nastali su problemi s upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena. Očekivano, podigli su tužbu protiv Općine Polača tražeći odštetu te je načelnik Prtenjača pojašnjavao kako on sada mora rješavati financijske probleme koje mu je ostavila ranija vlast.


Projekti za ovu godinu
No, čini se kako se, barem zasad, nije obistio najcrnji scenarij, gašenje Općine, na koji je Prtenjača dosad upozoravao te su prošlu godinu ipak dobro uspjeli izgurati, kako nam je jučer pojasnio.
– O pravomoćnosti presude znat će se više u svibnju kada Visoki trgovački sud donese pravomoćnu odluku. Što bude bit će, na sve smo spremni. Što se tiče prošle financijske godine, izgurali smo je vrlo dobro te čak i započinjemo radove na dječjem vrtiću, lovačkom domu, održavamo rasvjetu na nogometnom igralištu, a uredno podmirujemo i sve svoje obveze. Radimo i na projektu za brdo Štrkovača, mjestu pogibije Franka Lisice, koje ćemo urediti. Održavamo i sve infrastrukturne objekte, tako da s pravom mogu reći kako smo, u uvjetima u kakvima radimo, pogotovo čekajući pravomoćnost presude, prošlu godina dobro progurali, kaže načelnik.


»O pravomoćnosti presude za slučaj naknade štete u iznosu od 4,7 milijuna kuna biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić i to bez kamata, znat će se više u svibnju kada Visoki trgovački sud donese pravomoćnu odluku. Što bude bit će, na sve smo spremni
Tomislav Prtenjača, načelnik Polače




Kada su dobili nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda, Prtenjača nam je čak izjavio kako im je jedina nada mogućnost da viši sud ne potvrdi ovu presudu, u protivnom mogu staviti ključ u bravu. Naime, poznato je da je Polaču dugo godina vodio HDZ-ov načelnik Viktor Prtenjača koji je izgubio na zadnjim izborima od nezavisnog Tomislava Prtenjače. Bio je ovo velik udarac za HDZ koji je godinama imao ovu Općinu, a na izborima je izgubio od Nezavisne liste Tomislava Prtenjače. U takvim situacijama, bivši načelnik često proziva novog, a novi bivšeg te nam je Tomislav Prtenjača za svojeg prethodnika, Viktora Prtenjaču, svojedobno otvoreno kazao kako su u velike financijske probleme dovedeni »zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca«.


«Mora se tražiti nečija odgovornost«
– Dok presuda nije pravomoćna nije u redu da nešto govorim, kada bude pravomoćna mora se tražiti nečija odgovornost. Volio bih da dobijemo postupak, a kako stvari stoje, nisam optimist. Ipak, ne gubimo nadu i nadam se da bi postupak mogli dobiti, moramo vidjeti zašto se to sve dogodilo, izjavio je Tomislav Prtenjača o presudi čiju pravomoćnost čekaju.
Podsjetimo, Općina je došla u središte medijske pozornosti zbog izvješća nezavisnog revizora prema kojemu su robu nabavljali bez narudžbenica te utvrdili i nepravilnost vezanu za isplatu sredstava temeljem vjerodostojne dokumentacije: »U velikom broju slučajeva za nabavljene robe i usluge ne postoji narudžbenica, odnosno plaćaju se robe i usluge za koje nije odrađena potrebna procedura nabave, iz koje bi bilo vidljivo za koje svrhe i potrebe je roba ili usluga nabavljena, odnosno plaćena. Navedeni način nabave može dovesti do nekontroliranog trošenja sredstava, a postoji i mogućnost zloupotreba«, naznačeno je u izvješću.