Srebrna povelja OPG-u Zvonimir Oliverić iz Kolana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Šest priznanja Zadranima na Suncokretu ruralnog turizma za 2019. godinu
Šampion sedmog Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. je Roxanich Wine & Heritage Hotel iz Motovuna. Ovom akcijom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva se izvornost i stvaraju novi proizvodi
Posjetitelji svečanosti dodjele mogli su uživati u domaćim specijalitetima

Šampion sedmog Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. je Roxanich Wine & Heritage Hotel iz Motovuna. Dobitnik je Zlatnog suncokreta, koji se drugu godinu dodjeljuje u najvećoj akciji u ruralnom turizmu kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva se izvornost i stvaraju novi proizvodi.
Uz šampionsku titulu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje, a izvrsnu srebrnu povelju tako je dobio OPG Zvonimir Oliverić - Konoba Figurica iz Kolana na otoku Pagu u vlasništvu Zvonimira Oliverića. Dodijeljena su i posebna priznanja u sedam kategorija, a među kojima je i njih pet sa zadarskog područja. U kategoriji »Poduzetnici u ruralnom turizmu« srebrna povelja pripala je Gospodarstvu Roca iz Stankovaca u vlasništvu Ante Roce, u kategoriji »Ruralno-turističke manifestacije« zlatna povelja otišla je u ruke Zrmanja Adventure Festivala i njegova organizatora River Rafting Centar d.o.o. iz Obrovca u vlasništvu Đure Župana, u kategoriji »Ruralno turistički projekti« zlatna povelja pripala je Vratima Velebita iz Tribnja kod Starigrada u vlasništvu Šime Gazića, a u kategoriji »Zaštićene i marketinške oznake« srebrna povelja dodijeljena je MIH Sirani Kolan u vlasništvu obitelji Pernjak, a brončana povelja pripala je Željku Jerolimovu iz Preka na otoku Ugljanu za instrumente za pisanje i nakit od maslinovog drva.

Potrebna bolja promidžba

Posebna priznanja dodijeljena su još u kategorijama turistička seljačka gospodarstva, ruralno-turistički projekti, tradicijska ruralna gastronomija i vinski turizam.
Govoreći na svečanosti ministar turizma i posebni izaslanik premijera Gari Cappelli kazao je kako ruralni turizam zaslužuje našu posebnu pažnju i još bolju promociju.


»Kontinentalni dio hrvatske turističke ponude zaista ima mogućnost turistički živjeti svih dvanaest mjeseci u godini. Prema najnovijem Tomas istraživanju gosti na kontinentu prosječno troše 119 eura, a na obali 94 eura po danu

Gari Cappelli, ministar

- To ćemo, između ostalog, postići zagovaranjem naših prioriteta za vrijeme trajanja predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Inzistirat ćemo na vođenju politika održivog razvoja i poticanju raznolikosti turističke ponude, kako bismo potaknuli razvoj turistički manje razvijenih područja za što vjerujem da će omogućiti razvoj turističkih proizvoda koji će dodatno doprinijeti razvoju ruralnog turizma. Čestitam svim nominiranima i zahvaljujem na predanom radu u ovom dijelu hrvatske turističke ponude koja zaista ima mogućnost turistički živjeti svih dvanaest mjeseci u godini te koja potvrđuje sjajnu sinergiju i s ostalim vrstama turizma te tako horizontalno uključuje više različitih dionika. Prema najnovijem Tomas istraživanju gosti na kontinentu prosječno troše 119 eura, a na obali 94 eura po danu, istaknuo je Cappelli, dok je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević rekao kako, zbog činjenice da smo još uvijek zemlja očuvanog okoliša, predivnih krajolika, bogate i jedinstvene gastronomske i enološke ponude, ruralni turizam može dati snažan doprinos zapošljavanju i razvoju ruralnog prostora, produženju turističke sezone i općenito razvoju kontinentalnog turizma.

Udio kontinentalnog turizma

- Ovaj tip turizma, nažalost, u ukupnim turističkim prihodima, uključivo i grad Zagreb, sudjeluje s manje od četiri posto. Vjerujemo da ćemo uvođenje Cro kartice dodatno popularizirati kontinentalni, a time i ruralni turizam, ali i da ćemo u narednom razdoblju snažnije valorizirati turistički potencijal koji leži u ruralnim prostorima kroz gastronomiju, enologiju, lovni i ribolovni turizam te zdravstveni turizam. Sigurno je da i ovakva natjecanja doprinose popularizaciji ruralnog turizma zbog čega je HGK sponzor i pokrovitelj, naglasio je Kovačević.
Na natječaj Suncokret ruralnog turizma do ljeta je pristiglo 150 prijava iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a o najboljima svake godine odlučuje komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu.
- Akcija obilaska traje nekoliko mjeseci. Moraju se posjetiti i po jasno razrađenim kriterijima ocijeniti svi nominirani. Naši laureati prije svega su vrhunski domaćini, zaljubljenici u svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, vizionari i što je najvažnije, iznimno hrabri i spremni na sve izazove. Da nije njih, hrvatskog sela odavno ne bi bilo, a prekrasan ruralni prostor ostao bi tek neiskorišteni potencijal. Suncokret ruralnog turizma najmanje je što možemo napraviti da im se na neki način zahvalimo i potaknemo ih da budu još kvalitetniji i bolji, kaže mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo«, koja je inicijator i organizator projekta.

Alma RADOŠ


150 prijava iz gotovo svih dijelova Hrvatske do ljeta je pristiglo na natječaj Suncokret ruralnog turizma, a o najboljima svake godine odlučuje komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno