Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski Vodovod sufinancira biogradski projekt namijenjen predškolcima

31.01.2020. 14:00


U Biogradu na Moru je započela provedba projekta »Budi svjestan, budi spreman« čiji je nositelj i provoditelj Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru u suradnji s Dječjim vrtićem Biograd.
– Projekt će se provoditi sljedećih šest mjeseci, a namijenjen je djeci predškolske dobi kao dio programa Hrvatskog Crvenog križa. Odgoj za humanost od malih nogu, kazala je Franka Troskot, ravnateljica GDCK Biograd na Moru dodajući kako će predškolci sudjelovati na edukativno-interaktivnim radionicama na teme klimatske promjene i priprema za izvanredne situacije.


Zahvala Vodovodu Zadar
Biogradski projekt »Budi svjestan, budi spreman« je s 10.000 kuna sufinanciran od strane Vodovoda Zadar d.o.o.
– Zadarski Vodovod je u listopadu 2019. objavio javni natječaj za dodjelu donacija namijenjenih za sponzoriranje i doniranje udruga i drugih organizacija civilnog društva koje u svom temeljnom aktu imaju definirano neprofitno djelovanje i čije su aktivnosti usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice, kaže Troskot.
Sukladno Financijsko-proizvodnom planu Vodovoda d.o.o. Zadar za 2019. ukupna vrijednost javnog natječaja iznosila je 38.000 kuna. Minimalni iznos donacije po projektu je 500 kuna, a maksimalni 10.000 kuna.
– Gradski Crveni križ Biograd na Moru se prijavio na javni natječaj te nam je odobreno 10.000 kuna za projekt »Budi svjestan, budi spreman«. Ovom prigodom se u ime GDCK Biograd i dječjeg vrtića zahvaljujem Vodovodu Zadar što su prepoznali ovaj projekt i dodijelili nam financijska sredstva, zahvalila je Troskot.


Komposter, recikliranje, edukacija
Program Odgoj za humanost od malih nogu omogućava djeci rane i predškolske dobi stjecanje odgoja za humaniji, zdraviji i sigurniji život.
– Program se sastoji od četiri dijela: Humane vrednote, Prevencija trgovanja ljudima, zaštita zdravlja i priprema za izvanredne situacije, kazala je Troskot.
Kroz radionice predškolci će zajedno sa članovima Kluba mladih GDCK Biograd na Moru sudjelovati na radionicama na kojima će izrađivati komposter, reciklirati papir te razgovarati o utjecaju klimatskih promjena na lokalnu zajednicu.
– Osim radionica na temu klimatskih promjena sudjelovat će i na radionicama na temu priprema za izvanredne situacije kroz koje će naučiti načine ponašanja i postupanja tijekom potresa, ali i koji su brojevi žurnih službi kao i što sve treba sadržavati obiteljski ruksak za izvanredne situacije »Set2Go«, naglasila je Troskot.




Probuditi svijest kod djece
Ono što je bitno naglasiti je, kaže ona, da će naši predškolci kroz radionice naučiti kako reciklirati papir te kako ga kasnije iskoristiti.
– Kroz projekt ćemo iskoristiti sav reciklirani papir tako što ćemo na recikliranom papiru izraditi likovne radove na temu pripreme za izvanredne situacije koja će kasnije krajem projekta biti izložena. Osim likovnih radova reciklirani papir će se koristiti i za izradu modela brojeva žurnih službi te crtanje »Set2Go« ruksaka, naglasila je Troskot.
Trenutno je održana prva radionica u sklopu projekta kroz koju je izrađen komposter koji će se koristiti za vrtićki vrt.
– Cilj nam je probuditi svijest kod djece predškolske dobi o važnosti navedenih tema koje se provlače kroz projekt. Ovim putem se zahvaljujemo svim partnerima na projektu, ali i našim mališanima, kazala je Troskot.
Sve aktivnosti projekta možete pratiti na Facebook i Instagram stranici GDCK Biograd na Moru.