Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ja sam Sramota: Jergović, Miljenko Jergović

30.01.2021. 09:30


 
Reče veliki Thomas Mann: »Dobro je u društvu biti u časti, još je bolje u društvu biti sramota.« Kada te društvo časti, znaj, društvo te obavezuje. Društvo časti onoga tko se vlada po normama toga društva. Društvo časti onoga u kojem prepoznaje sebe. Društvo časti onoga tko je u zadanim okvirima, ne iskače, uniforman je i rob je časti toga društva.
Kada si za društvo sramota nisi obavezan pokoriti se normama društva, ne klanjaš se nikome, ne vraćaš usluge moćnome, ne šutiš pred silnikom. Kada te zabranjuju, znaj, da se nisi pokorio. Slobodan si. Kada si čašćen, ti si tek djelić amorfne cjeline. Odrekao si se svoga ja, rastalio ga u masu drugih plašljivih ja koji postaju toljaga za sve nepokorene.
Tvoje žrtvovano ja postaje sa drugim žrtvovanim ja, teški kamen kojim se eliminiraju neposlušni drugi ja.
Biti u sebi, biti ja, znači biti slobodan. Nevjerojatno je kako masa ne prihvaća drugo ja. Samo kao ja možeš biti slobodan, govoriti sebe, biti dar društvu koje te proglašava sramotom. Biti ja, znači biti istinit, stvaran, biti krik dobrote i ljubavi.
Oni koji Jergovića proglašavaju sramotom, uvijek će naći izliku kako ga proglasiti izdajicom, gadom i tuđincem.
Uranjam u predivne rečenice Miljenka Jergovića. Bitna izdavačka kuća Fraktura u osam je knjiga tiskala djela Miljenka Jergovića. Lunjam njegovim rječima u knjizi Imenik lijepih vještina II. U čudesnim slapovima, nailazim na kap Krleže, Kotta, Oza, Hemona, Fabria, Amire, Marine Abramović, Paula Austera. Kapi, kapi fascinantne literature.
O da mi je reći: Ja sam Sramota: Mihić, Ante Mihić.