Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osim starih rječnika, leksikona, Biblije…, tu su i savjeti kako sastaviti ljubavno pismo

30.01.2021. 10:32


Udruga za očuvanje i promicanje zavičajne baštine Stara škola iz Sv. Filipa i Jakova, osnovana 2012., pred svojim je najznačajnijim projektom. U prizemlju tzv. Stare škole otvorit će javnu knjižnicu koja će prikupljati i čuvati rukopisnu i knjižnu građu, najvrjedniju povijesnu pisanu građu Sv. Filipa i Jakova (koji se u 14. stoljeću spominje kao San Filip e Giacomodi Rogovo), ali i Hrvatske i svijeta.
– Inspiracija za jedan ovakav projekt rodila se prikupljanjem knjiga koje je započelo još prije šest godina otkrivanjem velike i relativno dobro očuvane biblioteke koja se sve ove godine nalazila u jednoj kući u staroj jezgri u Sv. Filipu i Jakovu, govori Ivica Eškinja – Lantana, predsjednik udruge Stara škola.


Don Ivan Eškinja i braća
U knjižnici će se, kaže on, osim starih primjeraka iz biblioteke don Ivana Eškinje i njegove braće naći i brojni prikupljeni i iz različitih izvora donirani romani domaćih i stranih autora, zbirke pripovijetki i poezije, basne, dječja književnost te razne enciklopedije i knjige iz područja umjetnosti, religije, glazbe, povijesti, filozofije i zemljopisa itd.
– Otvorenje knjižnice planiramo do ljeta. Knjižnica će ujedno biti čitaonica i za javnost će biti otvorena nekoliko puta tjedno, najavljuje Eškinja.
Osim starih rječnika, leksikona, Biblije te knjiga iz područja prirodnih znanosti, stara biblioteka u manjem obujmu sadrži i naslove iz drugih različitih sfera života.


Dobrodošlo doniranje knjiga
– Jedan od zanimljivijih takvih primjeraka je i knjiga iz sredine 19. stoljeća pod nazivom »Kućni savjeti« u kojoj se čak nalaze preporuke na koji način sastaviti dobro ljubavno pismo ili bračnu ponudu te kako se primjereno ponašati tijekom bračnog odnosa u različitim životnim situacijama, naglašava Eškinja.
Svi prikupljeni naslovi će biti uredno složeni po kategorijama na ormarima i policama koje je kupila Općina Sv. Filip i Jakov, a u planu je i objavljivanje popisa svih knjiga na budućoj službenoj web stranici knjižnice.
– Također, svi koji imaju knjige koje bi htjeli donirati mogu ih ostaviti u Staroj školi gdje će zasigurno pronaći svoje mjesto u ovoj simpatičnoj budućoj knjižnici, poziva Ivica Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko.




Entuzijastične umirovljene učiteljice
Dvije entuzijastične umirovljene učiteljice, Katica Eškinja i Mihovilka Prtenjača, već nekoliko godina neumorno i pažljivo rade na prikupljanju i arhiviranju raznih naslova za koje smatraju da ih je vrijedno sačuvati za buduće naraštaje te arhivirati u jednoj prostoriji kao što je javna knjižnica.
– Biblioteka čiji naslovi potječu još iz prijelaza iz 19. u 20. stoljeće je nekoć pripadala tada uglednom intelektualcu i svećeniku don Ivanu Eškinji i njegovoj braći, profesoru biologije i kemije Tomažinu Eškinji i trgovcu Anti Eškinji koji je bio oženjen za šjoru Venku, koja je nakon njihove smrti uredno arhivirala te sačuvala kompletnu biblioteku, naglašava Katica Eškinja, umirovljena učiteljica hrvatskog jezika te nekadašnja ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.


Leksikon iz 1841., Biblija iz 1909.
– Biblioteka sadrži preko 300 naslova iz područja prirodnih znanosti poput kemije, biologije fizike, matematike, ali i vrijednih i rijetkih te kolekcionarskih izdanja poput talijanskih leksikona iz 1841. i 1886. godine i izdanja Biblije na hebrejskom jeziku iz 1909. godine, objašnjava Katica Eškinja.
Upravo ta tri naslova ujedno čine i najstarije očuvane primjerke ove biblioteke koje će se jednog dana naći u ovoj knjižnici. U biblioteci su pronađeni i brojni crkveni zapisi i knjige koji su predani župnom uredu na čuvanje.
– Navedeni primjerci, dakako, više predstavljaju kolekcionarske primjerke, ali ujedno mogu budućem čitatelju ponuditi uvid u nekadašnji konceptualni način predstavljanja jedne knjige te mu otkriti brojne zapise o načinu života i razmišljanja književnika, znanstvenika i intelektualaca koji su djelovali i stvarali prije više od sto godina, kaže Mihovilka Prtenjača.


Pisana nacionalna baština
Vrijedne knjige u jedinstvenoj filipjanskoj knjižnici nastajale su godinama i desetljećima, nerijetko u vrlo nepovoljnim povijesnim i gospodarskim prilikama, ali s vrlo rano razvijenom sviješću hrvatskoga čovjeka o vrijednosti pisane nacionalne baštine.
– Cjelokupna očuvana biblioteka dobar je pokazatelj da je u Sv. Filipu i Jakovu još u početku njegovog kulturnog i gospodarskog razvitka među njegovim mještanima postojala jedna kultura čitanja, prikupljanja i razmjena knjiga. U prilog tome govore i brojni pronađeni primjerci na kojima se jasno vide obilježja nekog oblika tadašnje pretplate na stručna izdanja iz prirodnih znanosti te koji su pronađeni još uvijek zapakirani, zaključila je Mihovilka Prtenjača.


»Navedeni primjerci, dakako, više predstavljaju kolekcionarske primjerke, ali ujedno mogu budućem čitatelju ponuditi uvid u nekadašnji konceptualni način predstavljanja jedne knjige te mu otkriti brojne zapise o načinu života i razmišljanja književnika, znanstvenika i intelektualaca koji su djelovali i stvarali prije više od sto godina«
Mihovilka PRTENJAČA