Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

TREBA IZDRŽATI Kava za vani bila bi psihološki važna, ali financijski upitne isplativosti!

30.01.2021. 10:51


Mnogi ugostitelji nadali su se da će se od 1. veljače epidemiološke mjere ublažiti kako bi im se dopustilo makar posluživanje kave za vani. Nezadovoljni najavama kako im to neće biti omogućeno neki od njih najavljuju čak i mogućnost prosvjeda. Za komentar smo zamolili Roberta Kovačevića, predsjednika zadarskog Ceha ugostitelja.
– Osobno se nisam nadao većem popuštanju mjera, vidjelo se da neće biti nekog većeg pomaka. Neki ugostitelji ne razumiju trenutne mjere i neprihvatljive su im, ali treba voditi računa i o višim interesima. Potrebno je shvatiti pojedince, njihovu želju da im se dopusti makar posluživanje kave za vani. Ponajviše bi to značilo nešto s psihološke strane jer vratiš se na posao, vratiš svoje zaposlenike na radno mjesto. S financijske strane upitno je koliko bi to samo po sebi bilo isplativo. Ne ulazimo u odluke drugih struka, ali voljeli bismo da se pri njihovom donošenju barem malo više poštuje i naša struka, kaže Kovačević.
Izjasnio se i o pitanju određenih grupa na društvenim mrežama koje pozivaju na prosvjed otvaranjem ugostiteljskih objekata idući tjedan.
– Mi kao Ceh ne pozivamo na neposluh, smatramo da to nije način na koji se treba ponašati. Razumijemo da je to vrsta protesta, ali ne sudjelujemo u radu takvih grupa na društvenim mrežama. Nastojimo se okrenuti budućnosti i više brinuti o njoj, o onome što nas čeka kad ugostiteljske objekte otvorimo. Želja nam je senzibilizirati grad i državu kako bi nam zbog teške situacije eventualno smanjili davanja. Budućnost mora biti prioritet, iako je ljudima u ovom trenutku jako teško. Priča se i o predstojećoj turističkoj sezoni, ali nisu svi ugostitelji vezani uz nju. Nekima od njih se prihodi ljeti i zimi gotovo uopće ne razlikuju. Treba razumjeti ljude jer mnogima je voda došla do grla, objašnjava Kovačević.
Iskoristio je priliku da uputi poruku kolegama ugostiteljima.
– Nije lako biti ugostitelj, ta djelatnost po mnogočemu je na rubu propasti, ali ne smijemo biti pesimisti već se moramo iz dana u dan boriti i nadati se boljemu. Ugostiteljstvo je uvijek bilo preživljavanje, od prvog dana u tom poslu. Situacija je trenutno zbilja teška, ali treba skupiti snage i izdržati do boljeg sutra, zaključuje Kovačević.


Prosvjedno otvaranje bilo bi štetno
Nedavno su se na društvenim mrežama pojavile grupe koje promoviraju otvaranje svih ugostiteljskih objekata prvi veljače. Kako stoji u opisu jedne od tih grupa koja ima preko 12 tisuća članova, grupa će raditi na pripremanju otvorenja svih ugostiteljskih objekata od početka idućeg mjeseca, a u slučaju da ih netko pokuša spriječiti imaju spremnu tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Izraženo je nadalje da će dovoljan broj ugostitelja spomenutog dana otvoriti svoje lokale kao razloge navodeći da moraju raditi jer imaju obitelji, zaposlenike, kredite, najmove, doprinose, a na kraju krajeva i goste.
Za komentar eventualnog prosvjednog otvaranja ugostiteljskih objekata zamolili smo Matu Lukića, voditelja postrojbe zadarskog Stožera civilne zaštite.
– Službe će u svakom slučaju raditi svoj posao. Razumijem ugostitelje i njihovu želju da počnu raditi, ali podsjećam da smo nakon ljeta zbog naglog popuštanja mjera imali ogromnu tranziciju koronavirusa. Ne smijemo si to ponovno dopustiti jer uskoro će krenuti veljača, a pred nama je turistička sezona. Prisilnim otvaranjem ugostiteljskih objekata ugostitelji bi sami sebi napravili štetu. Sumnjam da će do toga doći u većoj mjeri, možda se eventualno neki pojedinci odluče na takav korak, kaže Lukić dodajući kako će službe u tom slučaju odraditi ono što moraju.
– Ozbiljni ljudi znaju da je sezona gospodarski gledano najbitnija, ne smijemo riskirati da od situacije pod kontrolom dođe do ozbiljne transmisije virusa jer ne znamo bismo li više uspjeli na vrijeme stabilizirati situaciju, poručuje Lukić.


»Mi kao Ceh ne pozivamo na neposluh, smatramo da to nije način na koji se treba ponašati. Razumijemo da je to vrsta protesta, ali ne sudjelujemo u radu takvih grupa na društvenim mrežama. Nastojimo se okrenuti budućnosti i više brinuti o njoj, o onome što nas čeka kad ugostiteljske objekte otvorimo. Želja nam je senzibilizirati grad i državu kako bi nam zbog teške situacije eventualno smanjili davanja«
Robert KOVAČEVIĆ