Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

UGROŽENA POPULACIJA Branitelji učili kako se psihološki i socijalno osnažiti

30.01.2021. 09:49


 Zajednica udruga HVIDR-a Zadarske županije u sklopu projekta »Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji« provela je u razdoblju od rujna do prosinca 2020. godine aktivnosti psihosocijalne podrške braniteljima i članovima njihovih obitelji s područja Zadarske županije u obliku psiholoških radionica i edukativnih predavanja.


Upriličeno 15 radionica
Cilj navedenih aktivnosti, od kojih je 14 radionica održano u Gradskoj knjižnici Zadar, dok je završna radionica upriličena u Domu kulture u Obrovcu, bio je jačanje psihosocijalne podrške i socijalne uključenosti branitelja i članova njihovih obitelji, poboljšanje općeg psihofizičkog stanja te jačanje osobnih kapaciteta i razvijanje socijalnih vještina. Trenutačna situacija prouzročena pandemijom covida-19 predstavlja dodatan izvor stresa, kako za cjelokupnu populaciju, tako i za branitelje i članove njihovih obitelji, te se ukazala potreba za dodatnom psihosocijalnom pomoći i jačanjem mreže socijalne podrške. Sudionici su na radionicama kroz interaktivni pristup i u povjerljivoj i podržavajućoj atmosferi iznosili vlastite probleme i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom životu.
Ovakvim tipom psihoedukativnih aktivnosti provedenih kroz grupni rad i usmjereno vođenje sudionici su dobili stručne informacije o nastanku i održavanju poteškoća mentalnog zdravlja i njegovu očuvanju, osobito u vrijeme pandemije covida-19. Učili su i o strategijama suočavanja sa stresom, uključujući borbu protiv predrasuda i diskriminacije koju branitelji vide kao jedan od glavnih problema s kojim se susreću. Također su usvajali tehnike asertivne komunikacije i konstruktivnog rješavanja sukoba, te su učili o emocionalnom osnaživanju, jačanju osobnih kapaciteta i psihološke otpornosti.


Usvajanje vještina
Dugoročni utjecaj programa psihološke pomoći i podrške braniteljima očituje se u ublažavanju simptoma i psiholoških posljedica, svladavanju poteškoća prilagodbe i usvajanju vještina koje će im pomoći u regulaciji vlastitih negativnih emocija i poteškoća u svakodnevnom funkcioniranju. Stečeni osjećaj subjektivne dobrobiti, zadovoljstva životom i kontrole nad vlastitim poteškoćama te integracija u širu društvenu zajednicu pozitivno se odražava na kvalitetu života branitelja, a time i na članove njihovih obitelji. Obitelj i skladni obiteljski odnosi najvažniji su zaštitni faktor u nošenju s teškoćama. Po završetku projekta sudionici su pozitivno evaluirali aktivnosti u kojima su sudjelovali. Usvojili su znanja i vještine koje mogu primjenjivati u svakodnevnim odnosima u užoj i široj društvenoj zajednici te su istaknuli potrebu za provedbom ovakvih aktivnosti i u budućnosti.
Projekt je financiran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja. Aktivnosti su provedene u skladu s preporukama i mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.