Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dugo čekanje kod favoriziranih specijalista

Autor: Dragana Glavočić

29.03.2009. 22:00
Dugo čekanje kod favoriziranih specijalista


Razlog tome je što pacijenti u pojedine specijaliste imaju povjerenje i inzistiraju na tome da ih baš oni pregledaju. Mi tu ništa ne možemo promijeniti, kazao je ravnatelj Opće bolnice Zadar Zvonimir Vrančić


Zdravstvena reforma unatoč financijskoj krizi, prema tvrdnjama ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića daje neočekivano dobre učinke. Ministar se prošlog tjedna tako pohvalio da su u prva tri mjeseca provedbe reforme dobiveni izvrsni rezultati koji govore da su ostvarene znatne financijske uštede, a zdravstveni sustav stabiliziran bez smanjivanja prava pacijenata.
Zdravstvo je više prihodovalo zbog uvođenja referentnih cijena lijekova, povećanja broja osiguranika u dopunskom osiguranju, većih prihoda od participacija zbog smanjenja stope bolovanja i racionalne potrošnje bolničkog sustava, bez novih troškova.
Liste do 50 posto kraće
Ministar je, također, naveo da je stopa bolovanja u siječnju smanjena s 4,2 na 3,4 posto, što bi trebalo rezultirati godišnjim smanjenjem troškova od 2,4 milijarde kuna. Dosad je HZZO svakog dana za bolovanja isplaćivao oko 5,4 milijuna kuna.
Milinović kao važan uspjeh navodi i skraćivanje bolničkih lista čekanja za 30 do 50 posto te stabilno funkcioniranje bolnica koje ne bilježe dodatne troškove, a istodobno im dug pada. Njihov ukupni dug smanjen je s 2,3 milijarde na 1,6 milijardi kuna, a zahvaljujući prihodima od participacija do 20. ožujka njihov se vlastiti prihod povećao ukupno za 76 milijuna kuna.
Koliko se reforma uspješno provodi na zadarskom području provjerili smo u razgovru s Dubravkom Finkom, voditeljicom zadarske podružnice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.
– Za sada još uvijek nemamo pravih pokazatelja koji ukazuju na uspješnost provođenja spomenute reforme. Smataram da će se konkretni učinci reforme vidjeti tek u lipnju. Ako je ministar Milinović zadovoljan s dosadašnjim rezultatima onda mu je zasigurno u interesu da se i nadalje reforma uspješno provodi, kazala je Finka dodavši da još uvijek 50 posto liječnika u Hrvatskoj nije potpisalo aneks ugovora s HZZO-om, jer smatraju da nije pozitivan ni za njih, a ni za pacijente. U Zadru je pak aneks ugovora potpisalo gotovo 90 posto liječnika.
Dva mjeseca za magnetsku rezonancu
U razgovoru sa Zvonimirom Vrančićem, ravnatelje zadarske Opće bolnice, doznajemo da je u posljednja dva mjeseca bolnica u financijskom smislu stabilno posluje te pokriva sve obveze, kao što su potrošni materijal, plaće djelatnicima, a između ostalog, otvaruju se i mogućnosti za kupnju medicinske opreme. Što se pak tiče skraćivanja bolničkih lista, Vrančić je kazao da su od studenog prošle godine u Općoj bolnici uvedene dodatne smjene na nekoliko radnih mjesta, i to dijelom u sklopu radnog vremena, a dijelom prekovremeno.
– Ovakav princip rada uveli smo na Odjelu za radiologiju, u ambulanti neurologije, kardiologije, vaskularne kirurgije i urologije. Spomenuti prekovremeni rad košta 150.000 kuna. Ipak, najvažnije je da su izdvojena sredstva isplativa, jer su se skratile liste bolničkih čekanja. Za neke pretrage čeka se mjesec dana manje nego što je to bile prije, a za neke se na red dođe i za manje od mjesec dana. Trenutačno se za pregled magnetskom rezonancom čeka oko 2 mjeseca, a namjeravamo uvesti još jednu smjenu kako bi se čekanje smanjilo, pojasnio je Vrančić ističući da zadarska bolnica ni ranije nije imala duže liste čekanja. No, pored svega navedenog, za pojedine specijalističke preglede još se uvijek stvaraju duge liste čekanja.
– Razlog tomu je što pacijenti u pojedine specijaliste imaju povjerenje i inzistiraju na tome da ih baš oni pregledaju. Mi tu ništa ne možemo promijeniti, zaključio je dr. Zvonimir Vrančić.