Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jesu li i na kojim poljima aktivni zadarski studenti?!

Autor: Nikola Markulin

29.03.2009. 22:00
Jesu li i na kojim poljima aktivni zadarski studenti?!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jučer su na Sveučilištu u Zadru otpočeli “Dani studentskog aktivizma”, manifestacija koju organizira ‘Antifjaka’, klub studenata sociologije, a koja će trajati još danas. Jučer su studentske udruge predstavile svoje projekte putem informativnih štandova, letaka, brošura, plakata i vlastitih izdanja.
Cilj Dana studentskog aktivizma jezgrovito nam je objasnio Zlatko Bukač, član Antifjake i student prve godine diplomskog studija sociologije i engleskog jezika:
– Dani studentskog aktivizma nastali su po uzoru na „Otvorene dane Sveučilišta” kojima su se prezentiraju odjeli i njihove aktivnosti. Mi smo ovdje htjeli predstaviti rad studentskih udruga na Zadarskom sveučilištu, te studentske projekte. Način na koji smo to odlučili napraviti jest taj da dva dana koliko traje manifestacija budu postavljeni štandovi koji predstavljaju studentske udurge i projekte, a na kojima zainteresirani mogu doznati sve informacije u svezi rada naših udruga. Sutra (danas, op.a.) ćemo u Svečanoj dvorani organizirati predavanja kojima će se udruge predstaviti, te javnu tribinu. Ukupno se na ovogodišnjim Danima studentskog aktivizma predstavlja 13 studentskih udruga i 38 studentskih projekata koje je za ovu akademsku godinu odobrio Studentski zbor.
Aktivnosti koje nisu striktno vezane za usvajanje i reproduciranje zadana literature i znanja, kako su to u sročili u Antifjaci, javnosti su tako predstavile ‘Kasper’ – udruga studenata psihologije, ‘Antifjaka’ – klub studenata sociologije, ‘AEGEE Zadar’, ‘USM’ – udruga studenata menadžmenta, ‘Klub studenata povijesti’, ‘Udruga studenata knjižničarstva’, ‘Studenstki zbor’, ‘Student’s corner’, projekt ‘Volonteri’, za kojeg nam rekoše kako je najuspješniju studentski projekt, ‘Afirmacija’ – izložba studentske fotografije. Više o radu pojedinih udruga, ciljevima i dometima projekata doznat ćemo sutra, a zanimljivom nam se učinio rad udruge AEGEE Zadar za koju Marijana Roščić, predsjednica, kaže kako u Zadru postoji tek drugu godinu, dok na europskoj razini udruga funkcionira od 1985. godine. Udruga se, doznajemo, bavi organizacijom ljetnih škola, projektima Europski dani jezika i razmjenama studenata, te filmskim radionicama. Na europskoj razini AEGEE ima čak i vlastiti televizijski program.
Dakle, danas se u Svečanoj dvorani odražava predavanje o radu pojedinih studentskih udruga koje počinje u 13 sati, a završava u 17. U konačnici, Dani studenstkog aktivizma trebali bi dati odgovor na pitanja jesu li i na kojim poljima aktivni zadarski studenti.