Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Klapskom pjesmom otvoren Društveni dom

Autor: Velimir Brkić

29.03.2009. 22:00
Klapskom pjesmom otvoren Društveni dom

Foto: Velimir BRKIĆ



Klapa “Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice” iz Splita u nedjelju navečer prva je koncertno otvorila novi Društveni dom Briševo vrijedan 4 milijuna kuna u čijoj je izgradnji Kalmetino ministarstvo sudjelovalo s 80 posto investicije, a preostalih 20 posto je osigurano iz proračuna Općine Poličnik koja je s 300 tisuća kuna uredila i okoliš. Na koncertu kojeg je pod pokroviteljstvom Općine Poličnik organizirao briševački KUD “Kanica” tražilo se mjesto više.
Prvi koncert u ovom velebnom objektu ukupne veličine 615 kvadrata prigodnim slovom otvorili su zadarski župan Stipe Zrilića i predsjednik OV-a Poličnik Darijo Buljat. Gost večeri bila je ženska klapa “Karmel” iz Turnja voditeljice Ivane Šoša te cvitaraš, povratnik iz Amerike Božidar Vidaković iz Kožina član KUD-a  “Kanica”. Program je vodila briševačka novinarka Nikolina Katalinić.
Zbog iznimnih glasovnih mogućnosti kojima raspolažu devet vokalista na čelu s prvim tenorom, kristalno čistog glasa i iznimno velikog opsega i sonornosti, Hrvoslavom Kužićem, vrsnim solistom u većini skadbi II. tenorom Markom Bralićem te još jednim vrsnim solistom II. tenorom Ivicom Kuzmanićem (Vilo moja, Bodulska balada), a pod stručnim vodstvom umjetničkog voditelja maestra prof. Marija Božića, svaka skladba u izvođenju klape “Sveti Juraj” bila je istinski glazbeni doživljaj.
Udivljenoj briševačkoj publici predstavili su i svoje novo diskografsko ostvarenje, osmi po redu nosač zvuka pod nazivom  “Ružo crvena”.
Klapa je osnovana 2001. godine, s ciljem očuvanja i promicanja kulture a cappella pjevanja dalmatinske klapske pjesme, te skladbi sakralne i domoljubne tematike. Razlog njihovog osnivanja je i predstavljanje Hrvatske i njenih Oružanih snaga na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu. Svojim nastupima u svijetu promovira ne samo Hrvatsku vojsku nego i kulturu, tradiciju naše zemlje…
– Ja sam iznimno zahvalan Bogu što imam životnu prigodu prezentirati Domovinu kroz ono što najviše volim i čini mi se i što najbolje znam, a to je – pjevanje. Mislim da je to velika čast. Često kažem i svojim dečkima u klapi da moramo biti zahvalni Bogu na tome što možemo prezentirati svoj narod na tako značajnim vojnim skupovima. Morate znati da se u mirnodopskim uvjetima zapravo kulturom i pjesmom može mnogo toga postići i reći, i mislim da je kultura najbolja moguća diplomacija u svijetu, rekao je organizacijski voditelj klape Marko Bralić nako što je briševačkoj publici zahvalio na toplom prijemu i višeminutnom frenetičnom pljesku.
Pred “Svetim Jurjem” su brojni nastupi, između ostalog i gostovanje u Kanadi, potom na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu, brojni protokolarni nastupi za potrebe Ministarstva obrane, ali i koncerti diljem Hrvatske.