Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nakon Eurobasketa razmislit ću o nastavku karijere

Autor: Roman Morović

29.03.2009. 22:00
Nakon Eurobasketa razmislit ću o nastavku karijere

Foto: Sebastian GOVORČIN



Todor Gečevski odgovara na pitanja koja su mu na portalu www.zadarskilist.hr postavili čitatelji.
* Kapetane, svaka čast na igrama svih ovih godina, pogotovo kada se ima u vidu pusta kašnjenja plaća. Razmišljaš li o povlačenju iz aktivne igračke karijere ili ćeš na kraju sezone naći koji unosniji angažman u klubovima van Hrvatske?
– U ovom trenutku koncentriran sam samo na ovu sezonu i trudim se da je završimo što je bolje moguće. Nakon toga me očekuje Europsko prvenstvo s makedonskom reprezentacijom, a tek onda, kada se malo odmorim i razbistrim glavu, znat ću hoću li produžiti ugovor sa Zadrom ili ne.
* Prije svega, hvala vam za brojne lijepe trenutke koje ste nam pružili u dresu Zadra. Možete li nam iskreno odgovoriti ima li istine u nekim nagađanjima da odlazite iz kluba i prije kraja sezone, te koje vam ružne stvari najviše smetaju u klubu i oko njega?
– Ove godine je problem s plaćanjima, tako da se dosta toga špekulira u javnosti. Sada smo u nekim kontaktima s Upravom i nadam se da će do kraja sezone biti sve u redu. Što se drugog dijela pitanja tiče, mislim da su najveći problem prečeste promjene igrača i trenera. Teško je u takvim okolnostima stvoriti pozitivnu atmosferu u svlačionici koja je nužna za dobru igru i rezultate. Osim toga problem je i ta financijska situacija koja je ove godine puno gora nego prije.
Prečeste promjene u momčadi
* Gdje se pogriješilo kapetane? Činjenica je da ste u ključnom natjecanju podbacili, izgubili priliku da preko NLB lige već sljedeće sezone zaigrate Euroligu, a izgubili ste i bodovnu prednost ispred Cibone za sezonu 2010/2011. Odgovor kako je Euroliga dohvatljiva preko Final Eighta Eurokupa doživjet ću kao vašu posljednju slamku spasa, pa vas molim za konkretniji osvrt na propalu sezonu.
– U NLB ligi smo očekivali jedno od prva četiri mjesta, a na kraju smo bili peti i nismo ispunili zacrtani cilj. Izgubili smo previše utakmica na gostovanjima i to protiv slabijih protivnika i mislim da je to bio ključ tog neuspjeha. Mislim da je jedan od glavnih razloga zbog čega je to tako česte promjene unutar momčadi. Da smo od početka sezone ostali svi na okupu vjerujem da bi i rezultati bili bolji. Svjesni smo da nije baš realno očekivati da osvojimo Eurokup i tako se plasiramo u Euroligu, ali mi ćemo dati sve od sebe da odemo što dalje i osvojimo bar još koji bod u toj utrci.
* Zašto je Zadar u NLB ligi na domaćem terenu pobjedio sve vrhunske ekipe, Cibonu, Partizana, Zvezdu, a u gostima izgubio dobivene uakmice od autsajdera Heliosa, Vojvodine i Zagreba. Moje je mišljenje da Zadar u gostima nema igrača koji će preuzeti odgovornost za pobjedu.
– Mislim da je ove sezone taj igrač bio Dixon. I u prethodnim sezonama i u ovo kratko vrijeme što je bio u Zadru pokazao je da se radi o odličnom, vrlo kvalitetnom igraču i mislim da je on mogao preuzeti tu odgovornost. Ipak, on je imao taj problem s ozljedom gotovo dva mjeseca i baš kada se trebao vratiti u puni trening došlo je do raskida ugovora. Mislim da mi i sada imamo takvih igrača, ali naš su problem te crne rupe od pet ili više minuta koje nas na kraju koštaju poraza. Igramo dobro i onda u svega nekoliko minuta izgubimo sve ono dobro što smo stvarali tokom cijele utakmice, a to nam se dogodilo puno puta ove sezone. Kod Zvezde i Hemofarma smo primjerice vodili dobar dio utakmice ali smo onda pali u završnici i tada nije odlučivao zadnji šut nego upravo taj veliki pad u našoj igri pred kraj utakmice. Zašto se to događalo, to stvarno ne znam.
Ne znam hoću li ostati
* Pratim košarku više od 30 godina i mogu samo reći da je Todor Gečevski najbolji strani igrač koji je igrao za Zadar i zahvaliti mu na njegovim igrama i zalaganju koje pokazuje na svakoj utakmici. Nadam se da će i iduće sezone igrati u Zadru. Što ti se najviše sviđa u Zadru i dokle misliš ostati?
– Tu sam pronašao dosta prijatelja, atmosfera je dobra i grad je vrlo ugodan za život. Hoću li ostati ili ne, to ne ovisi samo o meni i to je teško reći u ovom trenutku. Ovih nepunih pet godina u Zadru mi je stvarno bilo dobro, no još uvijek ne znam hoću li ostati.
* Bi li volio nakon završetka karijere živjeti u Zadru?
– To je teško reći u ovom trenutku. Do sada sam razmišljao da ću se vratiti živjeti u Makedoniju ali nikada ne znaš gdje će te odvesti životni put. Za sada su mi planovi takvi ali to je sada zaista teško reći.
* Tko ti je košarkaški idol i kojem se košarkašu posebno diviš?
– Nemam nekog posebnog idola. Nekada sam se divio Carlu Maloneu dok je igrao, a u Europi su mi posebno dragi igrači bili Dražen Petrović, Toni Kukoč i Vlade Divac.
* Možete li usporediti kvalitetu makedonske i hrvatske košarke?
– Hrvatska košarka je trenutno na većoj razini i što se tiče reprezentacije i klupske košarke. Bit će zanimljivo vidjeti naš međusobni susret na Europskom prvenstvu, ali Hrvatska je reprezentacija za sada ipak kvalitetnija. Mi se polako dižemo, naročito iz razloga što je dosta igrača iz Makedonije dobilo priliku zaigrati u kvalitetnijim ligama pa su mogli sakupiti iskustvo i bolje napredovati.
* Gospodine Gečevski ja vas cijenim kao velikoga borca za naš klub koji uvijek daje maksimum za Zadar unatoč kašnjenju plaća. Upoznat sam sa svim stvarima u klubu i znam da ste jako nezadovoljni vi i svi igrači sa upravom kluba ali mi nije jasno zašto o tome šutite, a ne podržite Tornado da očistimo lopove iz kluba.
– Igrači nisu komentirali zbivanja u klubu zato što se do sada sve to rješavalo unutar uprave. Iako sada javnost zna mnogo više stvari koje se događaju u klubu ja se nadam da ćemo mi to i dalje rješavati unutar kluba. Što se tiče uprave, trenera i igrača tu postoji jasna hijerarhija koju treba poštovati. Trener bira igrače, uprava bira direktora i trenera i što se tiče tih čestih smjena mi tu ne možemo ništa i to nije naš posao. Mi smo ovdje da igramo što bolje možemo i da postignemo što bolje rezultate, a nadam se da ćemo uskoro biti i plaćeni.
* Kolika su dugovanja kluba prema vama?
– Velika.
Igramo solidnu obranu
* Todore, zašto ne pokušavaš više zakucavati?
– Moje je mišljenje da su dva poena – dva poena. Smatram da je s mojim mogućnostima skoka puno preciznije i manje riskantnije ići na polaganje nego li na zakucavanje.
* Što kažeš na svoju igru u obrani?
– Čujem da se stalno spominje ta naša igra u obrani. Prije se govorilo da ne igramo dobru obranu, sada je igramo, a zapravo primamo isti broj poena. Mislim da to ovisi o danu i o protivniku odnoso o njegovoj raspoloženosti u napadu. Sigurno je da ne igramo savršenu obranu ali mislim da igramo solidno. Mislim da ja igram korektnu obranu. Ja kao centar u nekom sistemu moram pomagati svima i zato su na neki način moji igrači malo slobodniji i nekada znaju zabijati malo više poena.
* Kako gledaš na čudne relacije na košarkaškoj karti Europe gdje igrači u Rusiji dobivaju duplo veće iznose nego što bi dobili na zapadu i jesi li ti imao milijunske ponude sa istoka?
– Milijunske ponude nisam imao ali veće od Zadrove jesam, međutim, budući da sam bio dugo u Zadru odlučio sam se ostati. Zvali su me Pino i Aco prije sezone, trebalo mi je nekoliko dana da razmislim i na kraju sam se ipak odlučio ostati. U Rusiji se ne plaća porez na igrače i zbog toga oni mogu ponuditi veće plaće, a ti su klubovi i inače puno bogatiji. Ipak, i oni su ove sezone morali otpustiti dosta igrača jer ih jednostavno nisu mogli platiti. Tamo je situacija s isplatama ipak malo nesigurnija, a i klima nije baš povoljna, pa da bi netko od kvalitetnijih igrača išao tamo trebaju mu ponuditi veći ugovor nego što bi to trebala neka momčad sa zapada gdje ima manje takvih problema.
Daejmo sve od sebe
* Todore, ovu sezonu je nemoguće spasiti, molim te pokušaj nešto jer si kapetan. Pokušaj im bar objasniti koliko nam znači taj naslov prvaka. Jel vi shvaćate koju nam bol pružate kad izgubite? Mislim da stranci ne.
– Ja sam u Zadru već skoro pet godina i bio sam tu i u dobrim i u lošim trenucima. Znam kako se ljudi tu osjećaju kada Zadar pobjeđuje ili gubi ali i nama također svaki poraz teško pada, naročito zato što mi živimo od toga. Mislim da dajemo sve od sebe ali nam ove godine to nažalost nije donijelo rezultate. Ja sam siguran da uvijek dajem sve od sebe na terenu. Mi znamo koliko našim navijačima znači taj naslov prvaka ali isto tako to i nama jako puno znači i dat ćemo sve od sebe da ga osvojimo.
* Mislite li da ove sezone nije bilo unutarnjih problema u klubu (izmjene trenera, blokiranje računa kluba, tjeranje igrača i slične nesposobnosti) da bi ova momčad Zadra uspjela izboriti Euroligu?
– Cibona je ove sezone imala dosta dobre rezultate ali da smo od početka sezone ostali kompletni, bez tih čestih promjena, mislim da bismo napravili bolji rezutlat od ovoga pa ako ne bi već iduće sezone ušli u Euroligu, barem bismo bar napravili bodovnu razliku za onu sezonu 2010./2011. Uzmimo za primjer početak prošle sezone kada smo isto tako imali dosta problema i loših rezultata ali su momčad i trener ostali na okupu i na kraju smo odigrali jednu odličnu sezonu. Činjenica je da smo u ove četiri godine, kad god bi imali taj kontinuitet rada trenera i igrača, osvajali naslov prvaka. Onda kada to nismo imali rezultati su bili puno lošiji.
* Voliš li više basket ili ribolov?
– Košarka mi je posao ali ljeti kada sam na odmoru košarka mi je u sasvim drugom planu i kad god imam vremena volim otići na ribolov.
* Je li istina da ste počeli uplaćivati kasko za brisače jer vam kad idete na gostovanja često nestaju?
– To mi Hrvoje Perić krade brisače pa mi ih onda na kraju vraća tako da nema potrebe da uplaćujem kasko. Vjerojatno mu pomaže i Macura ali u to još nisam siguran.
* Mnogi korisnici facebooka se pitaju zašto ste izgasili svoj profil?
– To nisam bio ja niti sam se ikada prijavio na facebook.


 NAJDRAŽE PRVO FINALE S CIBONOM


Koja vam je nadraža utakmica u dresu Zadra i mislite li da bi u dvorani Krešimira Ćosića navijači trebali biti smješteni puno bliže parketu kao što je bilo u Jazinama.
– Najdraža utakmica u dresu Zadra mi je bila peta finalna utakmica protiv Cibone prve godine kad sam došao. Tada je atmosfera u dvorani i u gradu bila najbolja i tu utakmicu nikada neću zaboraviti. Što se atmosfere na Višnjiku tiče, normalno je da bi navijači trebali biti bliže terenu. Čuo sam dosta puta da je na tribinama navijanje odlično ali to se teško prenosi na teren jer je predaleko. Protiv Cibone i Partizana, kada je bila puna dvorana, atmosfera je bila fantastična ali na ovim drugim utakmicama mislim da bi za bolju atmosferu navijači trebali biti bliže terenu.




 GRUPARHANGEL NAJDRAŽI ROKERI


Koji je Vaš omiljeni makedonski rock glazbenik i mislite li da je uspjeh grupe Leb i sol nepravedno zasjenio izvođaće poput Kaliopi, Anastazije, Mizara i sličnih?
– Risto Vrtev i grupa Arhangel su mi nekako najdraži. Vlatko Stefanovski je više jazz svirač i mogu slobodno reći da je on najkvalitetniji makedonski muzičar. Što se rock and rolla tiče mislim da su grupe Mizar i Arhangel napravile puno više, dok su se Leb i sol i Vlatko Stefanovski više okrenuli prema jazzu. Leb i sol su po kvaliteteti bez premca najbolji, ali što se tiče rock glazbe ja bih odabrao Arhangel.


 ŠIPANJE VLASTITA ODLUKA


Zašto si se šišao, je li to bila neka oklada ili čisto tvoja odluka?
– Šišanje je bila moju odluka jer mi je kosa bila predugačka i počela mi je smetati. Sada sam je malo skratio ali nije bilo nikakve oklade.