Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nositelj liste za Gradsko vijeće Božidar Kalmeta

Autor: Velimir Brkić

29.03.2009. 22:00
Nositelj liste za Gradsko vijeće Božidar Kalmeta

Foto: Adam VIDAS



Na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća smanjit će se sva davanja za komunalne naknade i rente te osnovati fond za financijsku pomoć, po određenim kriterijama, svim žiteljima na području grada koji su od početka ove godine ostali bez svog radnog mjesta. Pored već uspostavljenog dvomilijunskog Fonda za subvenciju kamata za kredite, gradski proračun će se podesiti prema pomoći i za gospodarstvo i za građanstvo. Štoviše, Zadar i dalje ostaje jedini u državi od znatnijih, pa i neznatnijih gradova, koji ima pravo na prirez, a nije ga uveo,. Sve ovo istaknuto je kao paket gradskih antirecesijskih mjera, predstavljen tijekom tiskovne konferencije GO HDZ-a u stranačkim prostorijama, gdje su predstavljeni HDZ-ovi kandidati za zadarskog gradonačelnika i dvojica dogradonačelnika, dr. Zvonimir Vrančić i dipl. ing. Darko Kasap, te nezavisni kandidat za dogradonačelnika dr. Dražen Grgurović. Kandidate je predstavila predsjednica zadarskog HDZ-a, saborska zastupnica Ana Lovrin.
– Na županiskoj razini potpisani su predizborni koalicijski sporazumi HDZ-a s HSLS-om, HSS-om, HSP-om i HSU-om. Istovremeno je pred potpisivanjem predizborni koalicijski sporazum HDZ-a s partnerima ali samo za listu kandidata za Gradsko vijeće, koju će najvjerojatnije predvoditi ministar Božidar Kalmeta. Koalicijski partneri će podržati naše kandidate za gradonačelnika i dogradonačelnike, poručila je Lovrin.
Pritom je podsjetila kako je HDZ u Zadru na svim dosad održanim izborima dobio povjerenje građana, te od 1993. godine, od kada je konstituiran Grad Zadar kao jedinica lokalne samouprave, samostalno ili s koalicijskim partnerima kontinuirano obnaša vlast.
Predstavljajući stranačke kandidate za čelne dužnosti u Gradu Zadru na skorašnjim izborima Lovrin je izrazila uvjerenje kako će oni pobijediti, te kako će HDZ u kontinuitetu nastaviti voditi Grad Zadar i u iduće četiri godine.
– Zadar je postao brend, po svim relavantnim anketama itekako poželjan za život građana. Zahvaljujući kontinuitetu vlasti, realiziranim i započetim komunalno-infrastrukturnim projektima i primjerenoj suradnji sa Županijom i Vladom RH, napravljen je snažan razvojni iskorak. Pod vodstvom HDZ-a Zadar je doživio procvat u svakom pogledu, postajući istinskim centrom, metropolom Mediterana.
Kandidat za gradonačelnika dr. Zvonimir Vrančić istaknuo je kako će Grad Zadar nastaviti s razvojem, te da će vrlo skoro početi radovi na kapitalnom projektu Nove luke Gaženica, jednom od najvećih razvojnih i infrastrukturnih projekata Hrvatske vrijedan 220 milijuna eura. Istovremeno će krenuti i gradnja gospodarske zone Crno. Vrančić je napomenuo da se nezaposlenost u Zadarskoj županiji nije povećala te kako se očekuje da turizam neće bilježiti bitan pad u odnosu na lani. No, dodao je da je industrijska proizvodnja u Zadru u prva dva mjeseca ove godine smanjena 40 posto u odnosu na prošlogodišnju. “Zadar će pomoći gospodarstvu u mjeri u kojoj to može”, najavio je dr. Vrančić.
Shodno geodetskim vještačenjima i u suradni s vlasnicima i mjesnim odborima započet će se s čišćenjem 50-60 građevinskih objekta u privatnom vlasništvu koji su opasni po život i zdravlje ljudi, bez obzira na suglasnost ili ne vlasnika, najavio je dr. Grgurović.
Uspoređujući zadarska komunalna poduzeća koji sva posluju nadasve uspješno koristeći pritom i sredstva međunarodnih fondova, sa Zagrebačkim holdingom i cijenama njihovih usluga, dogradonačelnički kandidat i direktor zadarskog Vodovoda Darko Kasap ustvrdio  je kako se ni u snu neće objedinjavati gradska poduzeća kako predlaže zadarski SDP. Takve ideje nisu dobronamjerne ni dobrodošle, zaključio je Kasap.