Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Optimizam veći od recesije

Autor: Velimir Brkić

29.03.2009. 22:00
Optimizam veći od recesije

Foto: Velimir BRKIĆ



Ove godine moguće je ponoviti lanjski turistički rezultat, i to zbog nekoliko prednosti koje ovo područje ima, primjerice, povjerenje turista, dobre ceste i blizina autoceste, zaštićena priroda kao i sigurnost koju turisti osjećaju, reći će direktorica TZO Pakoštane Danijela Vulin


I ovu će turističku sezonu Pakoštane – smještene u samom središtu jadranske obale i jedinstvenom položaju između mora i Vranskog jezera, u okruženju prirodnih ljepota nacionalnih parkova – svojim izgledom i šarmom uz svesrdnu potporu Općine Pakoštane dočekati s novim sadržajima. Istodobno se razvija urbani, otočni i seoski turizam.
Plan aktivnosti na pripremi turističke sezone u 2009. podijeljen je u četiri osnovna područja: aktivnosti na prilagodbi infrastrukture, turističkoj ponudi, promociji Pakoštana kao turističke destinacije doživljaja te odredišta s novom kvalitetom u turizmu. O događajima u Pakoštanima i unapređenju turističke ponude, više je kazala direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane Danijela Vulin, uvijek izravna i poduzetna. Kao osnovni cilj za ovu godinu ističe ponavljanje rezultata iz 2008., što bi bio velik uspjeh budući da se u cijelom svijetu ova godina za turizam označava vrlo zahtjevnom i teškom zbog ekonomske krize.
Vraća se više od 70% turista
– Mi smo u 2009. planirali niz akcija kako bismo spriječili mogući pad turističkog prometa. Glavnina akcija ide upravo k udruženom oglašavanju s poslovnim subjektima, boljoj promociji putem interneta, modernih tehnologija i izravnim marketingom i nizom drugih mjera. Naime, za turističku sezonu se pripremamo kao da će biti sve normalno, znači optimistično. Radimo i rezervacije za sada idu dobro. Optimistični smo, ali ne i euforični glede sezone, poručila je Vulin.
Za ostvarenje tih ciljeva potrebno je posebice kroz daljnje podizanje kvalitete turističke ponude i jačanje suradnje javnog i privatnog sektora nastaviti s provedbama mjera i aktivnosti koje mogu pridonijeti boljoj pripremi i odvijanju predstojeće turističke sezone. Kontinuiranim, cjelogodišnjim radom svih službi žele da Pakoštane budu ugodno mjesto za život svih žitelja, ali i primamljiva turistička destinacija domaćim i stranim turistima kroz cijelu godinu. Originalnom ponudom, događajima kojih se ne bi posramili ni veći turistički centri, nastoje zabaviti svoje goste i uključiti ih u svoj život.
– Turist mora biti dobro prihvaćen i zadovoljan uslugom u svakom pogledu. Pakoštane je destinacija s iznimno visokim postotkom vjernosti pa je više od 70 posto naših turista posjetilo Pakoštane dva ili više puta. Zadovoljni su onim što im pruža hrvatski, pakoški turizam te su ujedno i njegovi najbolji promotor, rekla je Vulin, dodajući da je turizam jedan od bitnih “proizvođača novca”, posebice u Dalmaciji koja gotovo da i živi isključivo od turizma. Štoviše, turistička sezona trebala bi spasiti i budžet i tečaj, nahraniti gladne sindikaliste i napuniti šuplji državni džep.
Brojni infrastrukturni zahvati
– Ove godine je moguće ponoviti lanjski turistički rezultat, i to zbog nekoliko prednosti koje ovo područje ima, primjerice povjerenje turista, dobre ceste i blizina autoceste, zaštićena priroda kao i sigurnost koju turisti osjećaju, reći će Vulin te je pozvala sve iznajmljivače da ažurno vode prijave gostiju i da promptno izvršavaju obavezu plaćanja paušalne boravišne pristojbe i članarine TZO-u Pakoštana. Vezano za to podsjetila je da će tijekom ove godine na snagu stupiti novi Zakon o turističkim zajednicama koji bi morao u znatnoj mjeri poboljšati položaj iznajmljivača i priznati im status koji zaslužuju.
Unatoč recesiji, prema planu se već provode investicije radi pretvaranja općine u još poželjniju turističku destinaciju, kako onu u Pakoštanima i Dragama te otoku Vrgadi tako i u pakoškom zaleđu Vrani. Uz ulaganja u komunalnu opremu, plaže, javne i zelene površine, Općina će ove godine izvesti i brojne infrastrukturne zahvate, od kojih su neki već pokrenuti. Štoviše, ovih dana započelo je i gotovo bajkovito hortikulturno uređenje ulaza u Pakoštane. Jednostavno rečeno, Pakoštane svoje goste dočekuje u cvijeću.
– Započeti na vrijeme s aktivnostima na pripremi turističke sezone s definiranim rokovima završetka, zapravo predstavlja jedan od ključnih čimbenika uspješne realizacije turističke sezone, zaključila je Danijela Vulin.
Upravo to provodi TZO Pakoštane uz svesrdnu podršku Općine. Njihova suradnja učinila je kvalitetan pomak koji se itekako vidi na svakom koraku.