Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sve snage usmjerene na Bilbao

Autor: Roman Morović

29.03.2009. 22:00
Sve snage usmjerene na Bilbao

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar je još jednom posrnuo na gostovanju i to po drugi put ove sezone u Trnskom. Nekada se zna reći da nekoj momčadi određeni protivnik jednostavno „ne leži”, no to u ovom slučaju Zadru ne može biti nikakvo opravdanje za poraz. Istina, određeni igrači Zagreba baš protiv Zadra često igraju utakmice iznad svoga prosjeka, no Zadrani su morali izvući neku pouku iz onog poraza u regionalnoj ligi i, ako ne pobijediti, onda barem ostaviti malo bolji dojam. Morali su, a nisu i to nije prvi put ove sezone. Jer Zadar ne samo da je poražen nego je odigrao jednu jako, jako lošu utakmicu, najgoru otkada je na klupu sjeo Zmago Sagadin.
– Zagreb je od početka utakmice igrao bolje od nas, a mi smo se držali nekako u igri ponajviše zahvaljujući skokovima u napadu Perića i Ružića. Ni u drugom poluvremenu jednostavno nismo mogli pronaći pravu napadačku igru kojom bi ih slomili, dok su oni imali dosta dobru povezanost unutarnje i vanjske igre. Simon je predvodio tu njihovu vanjsku igru, Tomić unutarnju, a mi jednostavno nismo mogli pronaći rješenje za njihov „pick and roll”. Odigrali smo jednu jako lošu utakmicu i doista mi je teško objasniti zašto nam se to dogodilo. Zagreb je pronašao tu igru na koju mi nismo imali odgovor, a mi smo u napadu odigrali prelošu utakmicu da bi došli u situaciju da pobijedimo – prokomentirao je poraz u Trnskom kapetan Zadra Todor Gečevski.
Izvući pouke iz poraza
Iako Zadrani ovu utakmicu moraju što prije zaboraviti valja se osvrnuti na neke stvari koje naprosto ne mogu proći nezamijećene. Osim što je Zadar olako dozvolio Simonu da se raspuca, pa i Mulaomeroviću da razigra suigrače, najviše problema zadarskoj obrani stvarao je centarski dvojac Zagreba Tomić-Žorić koji je kombinirano ubacio 44 poena uz šut za dva 19 od 23. Neke od tih koševa, mora se priznati, Ante Tomić zabio je ponajviše zahvaljujući svom iznimnom talentu i takve je poteze u igri jedan na jedan vrlo teško braniti, no previše se puta spomenuti Zagrebov dvojac jednostavno ušetao u zadarski reket i bez većih problema položio ili zakucao. Takvo što si Zadrani protiv iznimno kvalitetne centarske linije Bilbaa neće smjeti dozvoliti jer bi ishod utakmice vrlo lako mogao biti sličan onoj u Trnskom.
– Većina tih koševa je bila iz „pick and rolla”. To je njihova igra koju igraju 95 posto utakmice i protiv nas su odigrali zaista dobro. Imaju četiri vrlo dobra razigravača tako da zapravo veći dio utakmice igraju s tri playa koji svi odlično igraju „pick and roll”. Mi se tu nismo snašli kako treba, imali su previše otvorenih šutova i zicera tako da su već na početku utakmice stekli samopouzdanje. Loše smo branili i njihovu igru leđima prema košu i tako smo im dozvolili da se polako odvoje na nedostižnu prednost.
Frustrirajući porazi na gostovanjima
Na pitanje zašto je Zadar kod kuće tako jak i uvjerljiv, a na gostovanjima igra blijedo i gubi bodove i od onih najslabijih teško je dati odgovor. Najveća šteta za Zadar u svemu tome je što je tih nekoliko nepotrebnih gostujućih poraza potencijalno uspješnu sezonu pretvorilo u lošu.
– Postalo je frustrirajuće gubiti utakmice na gostovanjima. U regionalnoj ligi imamo sve domaće pobjede, čak i protiv Partizana, ali zato smo u gostima imali previše kikseva. Previše puta su nas kratki crni periodi u našoj igri koštali bodova i zbog toga se nismo plasirali na Final Four. Odigrali smo dosta dobrih utakmica na gostovanjima ali problem je taj što nismo mogli izdržati svih četrdeset minuta. Protiv Partizana smo u Beogradu odigrali dobru utakmicu i na kraju izgubili u produžetku, protiv Zvezde smo vodili sve do nekoliko minuta prije kraja i pali u završnici, protiv Hemofarma smo imali preko deset razlike sve do zadnje četvrtine ali smo i to na kraju ispustili. U svim tim utakmicama jednostavno nismo znali izdržati do kraja, a zbog čega je to bilo tako, stvarno ne znam.
Sve podređeno Eurokupu
Svaki poraz ima svoju posebnu težinu, a ovaj od Zagreba došao je u vrlo nezgodnom trenutku, svega nekoliko dana prije puta u Torino na završni turnir Eurokupa. Zadrani su se nadali kako će im Zagreb poslužiti kao svojevrsna odskočna daska uoči Bilbaa, no to se ipak nije ostvarilo i Zmago Sagadin će sada morati uložiti dodatan napor ne bi li psihički podigao momčad na razinu potrebnu za završnicu jednog takvog natjecanja.
– Kad izgubiš utakmicu to nikada ne može biti dobro, a naročito sada kada je svaka utakmica jako bitna. Kasnije će u doigravanju biti jako važna prednost domaćeg terena, naročito zato što mi igramo jako loše u gostima, a s ovakvom igrom ćemo teško doći do te prednosti. Ipak, mislim da poraz od Zagreb neće toliko utjecati na nas u psihološkom smislu. To su dva različita natjecanja koja nemaju veze jedno s drugim i bez obzira na ovaj poraz u Zagrebu mi ćemo u Torinu biti maksimalno spremni da damo sve od sebe i pokušamo pobijediti Bilbaa – kaže Gečevski.
Kod kuće odličan, u gostima loš, a u Torinu će Zadar prvi put ove sezone odigrati utakmicu (a možda i dvije ili tri) na neutralnom terenu. Koliko će to pomoći ili odmoći Zadranima vidjet ćemo u petak, no sasvim je sigurno da je idući Zadrov protivnik jedna druga dimenzija u odnosu na slabašne NLB ligaše od kojih je Zadar do sada gubio na gostovanjima. Bilbao je, uz Dinamo Moskvu i Pamesu, jedina momčad Eurokupa s omjerom od 10 pobjeda i samo dva poraza, a u španjolskom prvenstvu, bez obzira na nešto slabiji početak, stigli su nadomak osmog mjesta koje vodi u doigravanje.
Vjerujemo u svoje mogućnosti
– Bilbao je odlična momčad što pokazuju i njihovi ovosezonski rezultati. Prvu grupu su prošli bez poraza, a u drugoj su također bili prvi na tablici. Dobro poznajemo neke njihove igrače, a to se prije svega odnosi na Banića, Pašalića i Markotu. Do sada smo imali utakmicu svaka tri dana tako da nismo imali puno vremena da razmišljamo o Bilbau ali pratili smo njihove rezultate i znamo otprilike koji su im najopasniji igrači. Imaju odličnog playa Salgada koju vrlo dobro razigrava momčad, zatim vrlo dobre šutere i kvalitetne centre koje mi vrlo dobro poznajemo ali puno više o njihovoj igri znati ćemo idućih dana. Mi sada imamo još nekoliko dana da se pripremimo najbolje što možemo i onda na terenu damo sve od sebe kako bi smo pobijedili.
A za pobjedu protiv Bilbaa Zadar će definitivno trebati odigrati najbolju utakmicu sezone (izvan svoje dvorane) ili barem u rangu one kakvu je odigrao protiv Unicsa u Kazanu.
– Mi vjerujemo u naše kvalitete i mogućnosti. Znamo da u Torinu možemo postići dobar rezultat samo ako damo zaista sve od sebe. Ako ne pružimo svoj maksimum teško da možemo bilo što napraviti. Unutar momčadi se osjeća jedan pozitivan pritisak i to je dobro jer nam je svim stalo da u Torinu ostavimo što bolji dojam i po mogućnosti odemo što dalje. Jučer smo počeli skautirati njihovu igru i mislim da ćemo do petka biti spremni da odigramo jednu dobru utakmicu – zaključio je kapetan Zadra.


 DINAMO PRVI FAVORIT


Kao prve favorite za osvajanje Eurokupa mnogi vide bogate ruske klubove Dinamo i Khimki, te Španjolce Pamesu i Bilbao. Najzanimljiviji četvrtfinalni dvoboj trebao bi biti onaj između Khimkija i Pamese, a pobjednik te utakmice u polufinalu će se suprotstaviti pobjedniku susreta između Zadra i Bilbaa.
– Nisam puno pratio ostale rezultate u Eurokupu. Znam da je Benetton vrlo dobra momčad jer smo igrali s njima ali mislim da je prvi favorit za osvajanje Eurokupa Dinamo Moskva. Što se nas tiče mi smo za sada koncentrirani samo na Bilbao, a onda ako to prođemo možemo razmišljati o eventualnom polufinalu. Mislim da uz pravi pristup možemo puno i ja vjerujem u moje suigrače – mišljenja je Gečevski.




 PROTIV BILBAA ZA SPAS SEZONE


O uspjehu, odnosno neuspjehu Zadra u dosadašnjem dijelu sezone već je puno toga rečeno. Pred košarkašima Zmage Sagadina sada su ostala još dva cilja, što bolji rezultat na Final Eight-u Eurokupa i naslov prvaka Hrvatske.
– Mi smo uoči početka sezone zacrtali neke ciljeve, a to su bili Final Four NLB lige, proći prvu skupinu u Eurokupu i igrati finale domaćeg prvenstva, te ga po mogućnosti osvojiti. Što se NLB lige tiče nismo uspjeli ostvariti željeni cilj, dok smo u Eurokupu otišli i korak dalje od planiranog tako da smo sada sve snage usmjerili na to natjecanje. U Torinu imamo priliku sakupiti još koji bod, pa onda iduće sezone, ako složimo dobru momčad i uz malo sreće pokušati dohvatiti tu Euroligu – kaže Gečevski.