Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U očekivanju naslova “Rodilište – prijatelj djece”

Autor: Teuta Babajko Jamičić

29.03.2009. 22:00
U očekivanju naslova “Rodilište – prijatelj djece”

Foto: Adam VIDAS



Prema riječima dr. Dominika Rukavine, voditelja Rodilišta i Rađaonice u Općoj bolnici Zadar, komisija je bila iznimno zadovoljna zatečenim stanjem u zadarskom Rodilištu, jer majke i djeca zajedno su od poroda pa do izlaska iz bolnice, što omogućuje dojenje djeteta na zahtjev, a očekivani prvi podoj odvija se unutar prvog sata od poroda


Nakon Odjela pedijatrije, koji odnedavno nosi naslov “Dječi odjel – prijatelj djece”, i zadarskom Rodilištu smiješi se obnova počasnog statusa “Rodilište – prijatelj djece”. Naime, zadarsko Rodilište taj prestižni naslov steklo je prije 13 godina, dakle još 1996., u sklopu globalne inicijative tijekom devedesetih kada je UNICEF u Hrvatskoj provodio program “Rodilišta – prijatelji djece”. Pojavom paketa “Sretna beba” sredinom 1999. godine, koji krši Međunarodni pravilnik o promidžbi nadomjestka za majčino mlijeko, UNICEF-ov je program, u sklopu kojega su ocjenjivana rodilišta, zaustavljen.
 Naslov steklo 13 rodilišta
U međuvremenu svjetski stručni tim izradio je nove smjernice, odnosno standarde za ocjenjivanje rodilišta za globalnu inicijativu “Baby Friendly Hospital Initative”, odnosno “Rodilišta – prijatelji djece”, koja je u Hrvatskoj ponovno pokrenuta početkom 2006. godine, zahvaljujući UNICEF-u, Zagrebačkoj banci te Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Program humanizacije rodilišta provodi se u sklopu akcije “Zajedno od počekta”, koja donosi nove vrijednosti uz već učinjene napore UNICEF-a u Hrvatskoj tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća.
Podsjetimo, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija su 1991. pokrenuli inicijativu “Baby Friendly Hospitals” radi poticanja rodilišta širom svijeta na promociju i podršku pri dojenju. Ta inicijativa raste i razvija se širom svijeta, tako da danas ima gotovo 20 tisuća rodilišta na svim kontinentima koja nose naslov “Rodilište – prijatelj djece”.
U novi UNICEF-ov program, kojim se nastoji izravno djelovati pri daljnjoj edukaciji osoblja u rodilištima, osobito u dijelu koji se odnosi na komunikaciju s rodiljama, ali i uključivanje očeva, 2006. godine uključila su se sva hrvatska rodilišta. U međuvremenu svega je 13 rodilišta, od ukupno 36 koliko ih ima u Hrvatskoj, steklo počasni naslov “Rodilište – prijatelj djece”, kojemu se uskoro nadaju i u Rodilištu zadarske Opće bolnice.
Naime, ocjenjivačka komisija temeljem čijeg se pozitivnog izvješća dodjeljuje prestižni naslov “Rodilište – prijatelj djece”, sredinom ožujka posjetila je zadarsko rodilište. Prema riječima dr. Dominika Rukavine, voditelja Rodilišta i Rađaonice u Općoj bolnici Zadar, komisija je bila iznimno zadovoljna zatečenim stanjem u zadarskom rodilištu, jer majke i djeca zajedno su od poroda pa do izlaska iz bolnice, što omogućuje dojenje djeteta na zahtjev, a očekivani prvi podoj odvija se unutar prvog sata od poroda.
 Prvi kontakt u rađaonici
– Ocjenjivačka komisija sredinom ožujka posjetila je zadarsko Rodilište, kako bi utvrdila ispunjava li ono globalne kriterije programa “Rodilište – prijatelj djece”. Kako su bili iznimno zadovoljni postojećim stanjem u Rodilištu, osobito neposrednim kontaktom majke i djeteta odmah po porodu te potporom dojenju, očekujemo pozitivno mišljenje ocjenjivačke komisije, temeljem kojega se nadamo i obnovi počasnog naslova “Rodilište – prijatelj djece”, govori dr. Dominik Rukavina, dodajući kako Rodilište u Zadru ispunjava UNICEF-ove kriterije prema kojima majka i dijete zajedno su od samoga poroda, gdje dobivaju potporu u prvim danima zajedničkog života.
Prvi kontakt majke i djeteta ostvaruje se još u rađaonici, i to odmah nakon poroda. Kako pojašnjava dr. Rukavina, majci se dijete stavlja odmah na prsa, tako da je prvi podoj moguć već pola sata nakon poroda. Iako se ranije dijete majci davalo na prsa jedino kod prirodnog poroda, sada je to već praksa i prilikom poroda carskim rezom, naravno, pri spinalnoj anesteziji. Na taj način dijete i majka ostvaruju kontakt odmah po porodu, što je veoma važno, prvi, što raniji podoj te daljnji nastavak uspješnog dojenja.
– Uz kontinuirani rad na ostvarivanju UNICEF-ovih deset koraka prema uspješnom dojenju, program humanizacije rodilišta podrazumijeva i uključivanje oca u pripremu za porod kao i sam porod, kao sretan događaj. Shodno tome u zadarskom Rodilištu, već dugi niz godina kontinuirano se provode tečajevi pripreme za porod, koje uz buduće majke preporučljivo je da pohađaju i očevi, osobito oni koji namjeravaju prisustvovati porodu. Uloga oca, njegovo uključivanje u praćenje trudnoće i proces rađanja, a kasnije i skrb i njegu djeteta, iznimno su važni te neprocjenjiva vrijednost sadržana u UNICEF-ovim kriterijima za humanizaciju rodilišta, odnosno stjecanje počasnog naslova “Rodilište – prijatelj djece”, kaže dr. Dominik Rukavina, nadajući se da će se zadarsko Rodilište uskoro pridružiti hrvatskim rodilištima koja nose prestižni naziv “Rodilište – prijatelj djece”.


 POSTOTAK DOJENE DJECE MANJI OD 30 POSTO




Danas gotovo svako dijete u Hrvatskoj dolazi na svijet u rodilištu, koja nude jedinstvenu priliku za zbližavanje jer upravo tamo roditelji i bebe uspostavljaju prvi kontakt. Današnja znanost višestruko je potvrdila da tek rođena djeca itekako osjećaju što se oko njih događa. Upravo podrška okoline u rodilištu utječe na brojne stvari koje se događaju nakon što majka i njezino dijete izađu iz rodilišta. No, istraživanje koje je UNICEF proveo unutar skupine majki sa zagrebačkog područja potvrdilo je kako su rodilišta često “mjesto propuštenih prilika”. Majke su gotovo jednoglasno izjavile kako u rodilištima nisu dobile dovoljno informacija i savjeta o njezi djeteta, odnosno nije im bilo pokazano kako uspješno dojiti dijete ili otkloniti moguće poteškoće do kojih bi moglo doći tijekom dojenja.
Stoga, iznimna važnost dojenja jedan od temeljnih razloga za pokretanje programa “Rodilišta – prijatelji djece” jer je dokazano da velik broj majki odustaje od dojenja zato što nisu imale adekvatnu podršku i pomoć. Neprocjenjiva je vrijednost majčina mlijeka za zdravlje djece, a posebna bliskost između majke i djeteta tijekom dojenja siguran je zalog rane privrženosti i kasnije emocionalne stabilnosti djece. Stoga je nužno majkama osigurati da iz rodilišta izađu dobro upućene, sigurne u sebe i u najbolji izbor za svoje dijete. Prema stajalištu Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, 99 posto majki bi moglo dojiti svoju djecu kad bi imale pomoć i podršku. No, kod nas je postotak djece dojene tijekom prvih šest mjeseci dosta nizak i procjenjuje se na manje od 30 posto. Cijena koju djeca kasnije plaćaju oslabljenim imunitetom, sklonošću alergijama i nekim drugim dokazanim poremećajima vezanima uz umjetnu prehranu, preskupa je i može se izbjeći.


 ZADAR USKORO U AKCIJI “GRADOVI – PRIJATELJI DJECE”


“Gradovi prijatelji djece” (Child Friendly Cities) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine radi stvaranja gradova po mjeri djece jer je upravo blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okružja, demokratskog društva i dobrog upravljanja. U Hrvatskoj je akcija “Gradovi prijatelji djece” pokrenuta u sklopu Saveza društava Naša djeca početkom 1999. godine pod pokroviteljstvom UNICEF-a koji je osigurao sredstva za njezino pokretanje. Akcija je službeno prihvaćena 20. studenoga iste godine na svečanom skupu u povodu obilježavanja desete godišnjice Konvencije o pravima djeteta. Otada Akciju provodi Središnji koordinacijski odbor Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” koji čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.
Trenutačno u Akciji sudjeluje 69 gradova i općina koji nastoje zadovoljiti kriterije i postupak ocjenjivanja za primanje naslova “Grad/općina – prijatelji djece”, a uskoro bi im se trebao pridružiti i Zadra. Inače, Akcija predstavlja proces provedbe Konvencije o pravima djeteta na razini lokalne uprave i samouprave. Akcijom se želi poboljšati i uljepšati život djece kroz priznanje i realizaciju dječjih prava i tako utjecati na bolju budućnost lokalnih zajednica, istovremeno pružajući okvir koji pomaže gradovima i općinama da izgrade okružje po mjeri djeteta u svim aspektima – od upravljanja zajednicom, zaštite okoliša do poboljšanja usluga.