Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadarski novinari bolnici darovali tridesetak doza krvi

Autor: Elza Radulić-Toman

29.03.2009. 22:00
Zadarski novinari bolnici darovali tridesetak doza krvi

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadarski list je prvu godišnjicu tragične smrti  svoga sportskoga novinara i zamjenika glavnoga urednika Frane Vukića osim nogometnim turnirom, obilježio i dobrovoljnim darivanjem krvi. Naime, dugogodišnji novinar Frane Vukić je bio i dugogodišnji darivatelj krvi i član aktiva u Vrsima. Jučer već u ranim satima počeli su se okupljati zadarski novinari na Narodnom trgu, jer je već u 8 sati u prostoru Gradske straže, kojega im je također nesebično ustupio ravnatelj Muzeja grada Zadra Hrvoje Perica, započela akcija drobrovoljnog davanja krvi za potrebe zadarske Opće bolnice. Akciju je vodila šefica Odjela transfuzije dr. Vera Foretić-Visković, koja je na kraju i istakla kako je zadovoljna ovim odazivom novinara. Nije, pak najzadovoljnija bila i zdravljem novinara, jer od 25 pristiglih, čak petorica ih nije mogla dati krv. Uz svu njihovu volju i čekanje da im se stanje popravi, neki nisu po savjetu doktorice Vere Foretić-Visković mogli darovati krv. Uglavnom se radilo o niskome ili visokom krvnom tlaku, ali i o drugim zdravstvenim razlozima.
Naravno, najviše darivatelja je bilo upravo iz Zadarskoga lista, predvođenih direktorom Damirom Maričićem, koji inače krv daje otprije i član je udruge “Kalelarga”. Zanimljivo je da je većina jučer prvi put davala krv, pa i organizator sportski urednik Drago Bajković, ili urednik “Plodova..” i osnivač Zadarskoga lista Nedjeljko Jusup, ali i šefica malih oglasa Boba Kucelin. Osim njih krv su jučer došli dati i zamjenica glavnoga urednika Ljilja Jurjević, koja je još u ratu prvi puta darivala krv, Marija Knežević, koja je “ciklus” započela na studiju, isto kao i Ivana Kalcina ili Anamarija Bilan, te i Sebastian Govorčin. Došli su i Šime Ćurko, Nives Rogoznica, također i Mario Padelin, kojemu je to bio čak 23 put, te Viktor Bogut, Damir Jelić, Roman Morović, pa Nebojša Gunjević…
Pohvalno je također što su se od kolega iz drugih zadarskih redakcija odazvali i novinari Novoga radija poput Ane Juranov i Dubravke Zurak, Katarine Gulan, ili Ane Marušić, koja se sa kreveta dok je davala krv, javljala izravno u radijski program! Javili su se još neki njihovi kolege s radija i iz Gradske televizije, koji nisu mogli zbog posla stići na ovo jutarnje davanje, ali su upućeni na  bolničku Transfuziju.
Valja spomenuti i Karmen Glavočević, zadarsku studenticu, koja je čula na radiju da se daruje krv i pohitala je do Gradske straže, kako bi i ona sudjelovala u ovoj humanitarnoj akciji, pa iako nije novinarka, niti to namjerava biti. Karmen je iz Sarajeva, a  već dvije godine živi u Zadru i htjela je i na ovaj način potvrditi da joj je Zadar pri srcu. Osim nekolicine jučerašnjih darivatelja, koji već imaju aktive, većina ih je željela svojim kartonima “postati” članom zadarske Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi “Kalelarga”.