Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Danas presuda ocu koji je okrivljen za nesreću svoga sina

Autor: Minja Gugić

29.03.2010. 22:00
Danas presuda ocu koji je okrivljen za nesreću svoga sina


Dječak je do sada imao 11 operacija i 21 uspavljivanje te kako je pojasnio optuženi Mesić, boravci u bolnici i operacije ostavile su traga na dječaku. Sada mu slijedi još jedna operacija u Švicarskoj, koja bi, kako se nada Mesić, mogla biti zadnja


Mile Mesić (47), restaurator i vlasnik kamenoklesarskog obrta “Krševan” jučer je sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru jer je optužen zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, odnosno dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom zbog čega je teško ozlijeđen njegov tada dvogodišnji sin.
Naime, prema optužnici, Mesić se tereti da je lani na blagdan Velike Gospe u mjestu Crno pokraj Zadra u radnom prostoru svog obrta dao na upravljanje djevojčici od osam godina – radni stroj viljuškar prethodno joj pokazavši kako i na koji način se stroj stavlja u pogon i kako se njim upravlja te kako stoji u optužnici “svjestan da opisanim postupanjem ugrožava sigurnost osoba i imovine u malom prostoru radionice i pristajući na to”, pa je djevojčica u jednom trenutku pomaknula polugu pogona viljuškara za vožnju unatrag.
Tako je donji, stražnji, metalni dio karoserije viljuškara prignječio uz brušenu kamenu ploču, prednju desnu stranu potkoljenice njegovog sina koji se igrao u blizini.
Dječak je bio teško ozlijeđen jer je došlo do potpunog zgnječenja tog dijela noge.
Mile Mesić jučer je rekao kako sve priznaje te da se smatra krivim, ali ne način kako mu je to optužnicom stavljeno na teret.
– Mi kao roditelji često popuštamo djeci i njihovim željama. I ja sam tada, kako bih udovoljio sinu da se može igrati sa svojim najboljim prijateljima. Bilo je vruće, odveo sam ih u hlad moje radionice jer tamo ima pijeska i vode. On se znao tamo igrati. Znam da nema opravdanja tim više što sam tamo odveo i tuđu djecu. Kobna igra je trajala nekih minutu, dvije – prepričavao je Mile Mesić događaj koji će pamtiti cijelog života i zbog čega je zamalo izgubio sina.
Dječak je do sada imao 11 operacija i 21 uspavljivanje te kako je pojasnio Mesić, boravci u bolnici i operacije ostavile su traga na dječaku. U mjesecu svibnju slijedi mu još jedna operacija Ahilove tetive u Švicarskoj, koja bi, kako se nada Mesić, mogla biti zadnja.
– Ja 17 godina radim ovaj posao i na neki je način opasan. Imamo 60 brusilica, kamen je težak, radimo i na skelama. U nama uvijek postoji profesionalni oprez. Ne znam kako je viličar ostao u otkočenom položaju. Za moj postupak nema opravdanja. Ne znam zašto sam maloj dopustio da sjedne za viljuškar. Samo sam joj pokazivao kako se stroj diže i spušta, a ja sam cijelo vrijeme bio uz djecu – ispričao je u svojoj obrani Mesić.
Dječakov život i noga su spašeni zahvaljujući zadarskom liječniku i dječjem ortopedu u zadarskoj Općoj bolnici, dr. Robertu Karlu, koji ga je odmah operirao te kasnije liječnicima u Zagrebu.
Presuda Mili Mesiću bit će izrečena danas pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Dijana Grancarić.