Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djevojčici (14) izmjereno 2,76 promila alkohola u krvi

Autor: Suzana Bandić

29.03.2010. 22:00
Djevojčici (14) izmjereno 2,76 promila alkohola u krvi


Djevojčica je u subotu zaprimljena na Internom odjelu zadarske bolnice u stanju akutnog trovanja alkoholom, a nakon što joj je pružena liječnička pomoć, smještena je na Odjel pedijatrije gdje je zadržana do ponedjeljka
S čak 2,76 promila alkohola u krvi u Opću bolnicu Zadar u noći s petka na subotu dovezena je 14-godišnja djevojčica, učenica osmog razreda jedne zadarske osnovne škole. Djevojčica je zaprimljena na Internom odjelu zadarske bolnice u stanju akutnog trovanja alkoholom, a nakon što joj je pružena liječnička pomoć, smještena je na Odjel pedijatrije gdje je zadržana na oporavku.
U zadarskoj policiji o okolnostima u kojima se djevojčica otrovala alkoholom jučer nismo uspjeli doznati više jer o tome nisu bili obaviješteni.
– Policija nije zaprimila prijavu, što znači da je djevojčicu najvjerojatnije u bolnicu dovezao član obitelji. U takvim se situacijama policija najčešće ne obavještava – rečeno je u PU zadarskoj.
Neslužbeno, međutim, doznajemo kako je djevojčicu u bolnicu dovezao stariji brat kojeg su nakon što je situacija izmakla kontroli, pozvali njezini prijatelji s kojima je te večeri bila na kućnom tulumu. Tamo je pila votku, ali koliko je popila i u kojem vremenskom razdoblju, nismo uspjeli doznati.
Srećom, sve je prošlo bez ozbiljnih posljedica, a iz bolnice kažu kako se djevojčica uspješno oporavila te je jučer poslijepodne otpuštena s Odjela pedijatrije.
Sličan slučaj zabilježen je sredinom siječnja kod godinu dana mlađe djevojčice kojoj je izmjereno 1,57 promila alkohola. I ona je prvo pijanstvo doživjela ispijajući votku. Roditeljima i policiji ispričala je kako je impozantnu količinu popila misleći kako je u čaši voda.
Osim votke, kako doznajemo, mladi Zadrani često svoja prva pijanstva iskuse i pijući vino, pivo i rum, a svoje eksperimente s alkoholom najčešće provode vikendima. Statistički gledano, svake godine njih desetak završi u bolnici zbog akutnog trovanja alkoholom, a prošle godine zabilježeno je deset slučajeva od kojih je bilo sedam djevojčica. U nepuna tri mjeseca ove godine u zadarsku je bolnicu zbog trovanja alkoholom zaprimljeno petoro osnovnoškolaca u dobi od 12, 13 i 14 godina. Zanimljivo je da je kod svih njih utvrđeno da su prije trovanja pili votku, a izmjereni promili mogu se mjeriti s onima izmjerenim kod odraslih ljubitelja žestica. Tako je, podsjetimo, kod 12 godišnjaka koji je u zadarsku bolnicu dovezen tijekom novogodišnje noći izmjereno čak 2,2 promila, dok su druga dvojica dječaka u dobi od 13 i 14 godina imali po 1,7 i 1,5 promila alkohola u krvi.
Poznati zadarski sociolog dr.sc. Zlatko Miliša godinama već upozorava na problem slobodnog vremena mladih koji ga sve češće provode na ulici i u ugostiteljskim objektima. Uz to, roditelji su popustljiviji nego što su bili ranije, mladi bez roditeljskog nadzora ostaju vani do sitnih noćnih sati i to na mjestima na kojima im je dostupan alkohol, tako da, smatra Miliša, alarmantan porast uživanja alkohola kod mladih ljudi niti malo ne iznenađuje. Rješenje problema Miliša vidi u otvaranju centra za mlade u kojemu bi im se u njihovo slobodno vrijeme nudili kvalitetni sadržaji kojima bi zamijenili dokoličarenje.