Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gligorin sir na listi deset najboljih u svijetu

29.03.2011. 22:00
Gligorin sir na listi deset najboljih u svijetu


Uz brojne zlatne medalje, dva puta zaredom u Bruxellesu je dobio nagradu “Superior Taste”, a Međunarodna udruga “San Fortunat” dodijelila mu je odličje “Za doprinos kvaliteti ljudskog življenja”. No najveće priznanje dobio je na Svjetskom prvenstvu sireva u Birmingemu u Engleskoj gdje je dobio tri zlatne medalje, a njegov je paški sir uvršten na listu deset najboljih sireva na svijetu


Vijest o dobivanju županijske nagrade obradovala je Ivana Gligoru, mljekarskog tehnologa i jednog od najuspješnijih otočnih poduzetnika.
– Od brojnih priznanja koje sam dobio ovo mi je posebno drago jer dolazi iz najužeg okruženja, a poznato je kako se najteže dokazati u svome mjestu, u svome kraju, kaže Ivan Gligora.
Trnovit put do uspjeha
Gligora navodi kako je “Sirana Gligora” županijska sirana jer se nalazi na područje Zadarske županije, a s područja županije otkupljuje mlijeko kao sirovinu za proizvodnju sireva. Za proizvodnju paškog sira otkupljuje ovčje mlijeko otočnih ovčara, a za proizvodnju ostalih sireva otkupljuje mlijeko iz Ravnih kotara.
– Prije petnaestak godina prvi smo počeli otkupljivati mlijeko iz Ravnih kotara i kada sam došao i predlagao otkup mlijeka ljudi su me gledali u čudu i govorili su da od toga neće biti ništa, ali ubrzo se pokazalo kako će ipak biti nešto, priča Gligora.
Ivan Gligora je rođen 1950. godine i nakon završetka osnovne škole u Rijeci je upisao Pedagošku gimnaziju. No, školovanje je morao prekinuti jer mu siromašni roditelji nisu mogli pomagati. Školovanje je mogao nastaviti samo uz stipendiju i kada je doznao kako “Zagrebačka mljekara” traži učenike za kadrove u mljekarstvu i daje stipendije, Gligora se javio, dobio je stipendiju i nastavio školovanje u Mljekarskoj školi u Kranju.
– U to vrijeme su u Mljekarsku školu dolazili učenici iz Slavonije tako da sam nakon završetka škole bio jedan od samo nekoliko mljekarskih tehnologa koji nisu došli s kontinentalnog dijela Hrvatske, navodi Gligora.
Kao stipendist “Zagrebačke mljekare” Gligora je očekivao posao u Zagrebu, ali u to je vrijeme “Paška sirana” bila dio “Zagrebačke mljekare” i poslali su ga na Pag, u “Pašku siranu”. Radio je na pasterizatoru i u prodaji, a 1995. godine je, zbog neslaganja s upravom “Paške sirane” dobio otkaz. Našao se u teškoj situaciji jer nije imao nikakvih prihoda. Odlučio je pokrenuti vlastitu proizvodnju, no nije imao novaca za opremu i za otkup mlijeka. Podigao je kredit, međutim, dobio je manje od potrebnog za nabavu opreme. Ipak, nije odustao. Uporno je radio, a u poslu mu je pomagala supruga Marija. Zarađivali su malo, a najveći dio prihoda obitelj je odvajala za školovanje sina Šime koji je danas izvršni direktor “Sirane Gligora” i kćeri Marine. Nakon nekoliko teških godina osnovao je “Sirenu – Malu siranu”. Prvi put je svoj paški sir izložio 2002. godine na sajmu u Varaždinu i dobio je zlatnu medalju. Nakon toga je dvije godine za redom pobijedio u grupi mliječnih proizvoda na Zagrebačkom velesajmu, a onda je u Italiji, u konkurenciji najboljih sireva iz cijelog svijeta dobio dvije zlatne medalje.
Zaslužena odličja
– Nakon svega što sam prošao to je bilo veliko zadovoljstvo, veliko priznanje i tada sam prvi puta dospio u medije, navodi Gligora.
Od tada je Ivan Gligora sa svojim sirevima osvajao najviša odličja koja krase uredski prostor “Sirane Gligora”. Uz brojne zlatne medalje, dva puta za redom u Bruxellesu je dobio nagradu “Superior Taste”, a Međunarodna udruga “San Fortunat” dodijelila mu je odličje “Za doprinos kvaliteti ljudskog življenja”. No, najveće priznanje dobio je na Svjetskom prvenstvu sireva u Birmingemu u Engleskoj gdje je dobio tri zlatne medalje, a njegov je paški sir uvršten na listu deset najboljih sireva na svijetu.
Uz pomoć sredstava iz SAPARD programa prošle godine je u Kolanu izgradio “Siranu Gligora” koja je jedan od najbolje opremljenih prehrambenih pogona u Hrvatskoj i Europi. U novom pogonu prerada mlijeka povećana je od 500 na 5.000 litara dnevno. U “Sirani Gligora” je zaposleno 25 radnika, a mlijeko se otkupljuje od 160 otočnih ovčara. Ivan Gligora je upornim radom i dubokom vjerom u vlastite sposobnosti postigao ono što se uobičajeno naziva američkim snom, no sve se ipak događalo u Hrvatskoj. Od siromašnog otpuštenog radnika postao je najuspješniji mljekarski tehnolog u Hrvatskoj, poduzetnik koji je svojim sirevima proslavio svoj rodni Kolan, otok Pag i Zadarsku županiju.